Hem lezzetli hem de besleyici bir diyet türü olan Akdeniz tipi beslenme, dünya çapında son derece popüler. Peki, Akdeniz diyeti ya da diğer adıyla Ege diyeti nedir ve Akdeniz beslenme modeli nasıl uygulanır birlikte incelemeye hazır mısınız?
Birçok kişi Akdeniz tipi beslenmeyi lezzetin ve doyuruculuğun enfes bir buluşması olarak niteliyor. Bu beslenme tipinde sıklıkla taze sebze ve meyveler, zeytinyağı gibi değerli yağlar ve balıklar tüketiliyor. Ayrıca Akdeniz tarzı beslenme düzeni yalnızca bir diyet olarak değil, bir yaşam tarzı olarak da kabul ediliyor. En iyisi Akdeniz diyeti nedir sorusuyla konumuza keskin bir giriş yapalım!
1. Akdeniz Tipi Beslenme Nedir?
Akdeniz tipi beslenme Türkiye, Fransa, İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin geleneksel gıdalarıyla yapılan bir diyet türü. The Mediterranean Diet: From an Environment-Driven Food Culture to an Emerging Medical Prescription isimli araştırmada, Akdeniz diyeti uygulayan insanların kronik rahatsızlık riskinin Amerikan tarzı beslenen kişilere kıyasla daha düşük olduğu öne sürülüyor.
2. Akdeniz Tipi Beslenmede Hangi Besinler Tüketilir?
Akdeniz diyeti için belli bir program bulunmuyor ancak tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken besinlerle ilgili bazı yönlendirmeler mevcut. Healthline sitesinde yayınlanan Mediterranean Diet 101: A Meal Plan and Beginner’s Guide isimli makaleye göre, Akdeniz tipi beslenmede aşağıdaki yiyecekleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
Tüketilmesi gereken yiyecekler: Meyve, sebze, tam tahıllı besinler, yeşillikler, baharatlar, deniz ürünleri, zeytinyağı ve fındık
Az veya orta seviyede tüketilmesi gereken yiyecekler: Kümes hayvanları, yumurta, peynir ve yoğurt
3. Akdeniz Tipi Beslenmede Hangi Besinler Tüketilmez?
Akdeniz tipi beslenmede tüketilmesi önerilmeyen yiyecekler de bulunuyor. Bu yiyecekleri hiç tüketmemeyi tercih edebileceğiniz gibi çok az miktarlarla da sınırlandırabilirsiniz.
Sınırlandırılması veya tüketilmemesi gereken yiyecekler: Kırmızı et, tatlandırılmış içecekler, işlenmiş et ürünleri, işlenmiş gıdalar ve ilave şeker içeren besinler
4. Akdeniz Tipi Beslenme Sağlıklı mıdır?
Akdeniz tipi beslenme, işlenmiş gıdaları sınırladığı ve değerli yağları tüketmeye teşvik ettiği için uzmanlar tarafından ideal bir diyet olarak kabul ediliyor. Mayo Clinic sitesinde yayınlanan Nutrition and Healthy Eating isimli makaleye göre, Akdeniz diyeti özellikle kardiyovasküler sistemin normal fonksiyonlarını korumak için öneriliyor. Yapılan araştırmalara göre kardiyovasküler hastalıklar Akdeniz diyetiyle beslenen ülkelerde daha az görülüyor. Ayrıca araştırmalarda Akdeniz diyetinin yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığı da ifade ediliyor.
5. Akdeniz Tipi Beslenme Örnek Beslenme Programı
Kaynak: Marie Lorraine, "Mediterranean Diet 101: A Meal Plan and Beginner’s Guide", Healthline, 2023. (çevrim içi)
*Yukarıdaki diyet programı örnek olarak hazırlanmıştır. Herhangi bir diyete başlamadan önce mutlaka beslenme uzmanına danışmalısınız.
Akdeniz diyetinde hayatı zorlaştıracak ciddi kısıtlamalar bulunmuyor. Fakat öğünlerin protein, karbonhidrat ve değerli yağlar açısından dengeli olmasına özen gösteriliyor. Bu diyet türünde özellikle katkı maddesi ve rafine şeker içermeyen doğal mutfak ürünleri tercih ediliyor.
Her biri doğal ve katkısız Wefood ürünleriyle siz de daha iyi bir yaşama adım atmaya ne dersiniz? Hadi, hem lezzetli hem de besleyici Wefood ürünlerini hemen inceleyin ve vakit kaybetmeden sepetinizi hazırlayın!
Sorumluluk reddi beyanı: Bu içerik tıbbi tavsiye veya beslenme önerisi altında sunulmamış olup sadece bilimsel kaynaklar doğrultusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Akdeniz tipi beslenme programı hakkında detaylı bilgi için mutlaka bir beslenme uzmanına başvurmalısınız.
Kaynaklar:
"Mediterranean diet for heart health", Mayo Clinic. (çevrim içi)
Marie Lorraine, "Mediterranean Diet 101: A Meal Plan and Beginner’s Guide", Healthline, 2023. (çevrim içi)
Cristina Mihaela Lacatusu, Elena Daniela Grigorescu, Mariana Floria, Alina Onofriescu, Bogdan Mircea Mihai, "The Mediterranean Diet: From an Environment-Driven Food Culture to an Emerging Medical Prescription", National Library of Medicine, 2019. (çevrim içi)