Alıç Nedir, Nasıl Tüketilir ve Faydaları Nelerdir?

Alıç Nedir, Nasıl Tüketilir ve Faydaları Nelerdir?

Günümüzde besin takviyesi olarak pek çok çeşidi bulunan alıç bitkisini ne kadar iyi tanıyorsunuz? Bu kırmızı yemişle bir an önce tanışarak rutininize güçlü doğal gıdalardan birini daha eklemeye ne dersiniz?

Yüzyıllar önce modern tıp henüz yeterince gelişmemişken insanlar alıç bitkisinin kuvvetli özelliklerinden faydalanıyordu. Sindirim sistemi ve kalp için etkili olduğuna inanılan alıç, milattan sonra (M.S.) 659 yılından itibaren Çin tıbbının önemli bir parçası haline geldi. Günümüzde ise alıç, çeşitli gıdaların içine eklenerek güçlü bir destekleyici besin olarak tüketilmeye devam ediyor. Alıç geçmiş dönemlerde ilaç niyetine kullanılmış olsa da doktorunuza danışmadan beslenmenizde bu yönde ciddi değişikliklere gitmemeniz gerekiyor.

Peki, alıç bitkisini hayatınıza nasıl dahil edebileceğinizi, katkı maddesi içeren ürünler yerine bu doğal besini ne şekillerde kullanabileceğinizi biliyor musunuz? O halde, alıç bitkisinin hangi alanlarda kullanılabileceğini daha yakından inceleme zamanı!

1. Alıç Nedir?

 

 

Alıç veya diğer adıyla Crataegus Monogya, gül ailesinin bir üyesi olarak Avrupa, Kuzey Amerika ve Kuzey Asya'nın ılıman bölgelerine özgü dikenli ve çiçekli çalıya benzeyen bir ağaç türü. İlkbahar mevsiminde pembe ve beyaz çiçekler açan alıç bitkisinin meyveleri ortalama olarak 6 ila 10 mm çapında, açık veya koyu kırmızı renkte oluyor. Alıç bitkisinin çiçekleri tamamıyla açılmadan, ağacın kabukları ve meyveleri sonbahar mevsiminde hasat ediliyor. Kendine has mayhoş bir tada sahip olan alıç genellikle kurutularak kullanılıyor. 

2. Alıç Nasıl Kullanılır?

 

 

Sonbahar mevsiminde kurutulmak şartıyla hasat edilen alıçlar, toz haline getirilip kaynatılarak kullanılabiliyor. Alıç meyvesinden reçel, marmelat, macun veya sirke yapılabiliyor.

2.1. Bitki Çayı Olarak Kullanımı

Hemen her bitkide olduğu gibi alıç meyvesi de çay olarak tüketilebiliyor. Bu durumda iki seçeneğiniz var: Dilerseniz marketlerden alıç çayı satın alabilirsiniz, dilerseniz de aktardan edindiğiniz alıç bitkisini evde kendiniz kaynatarak çay formuna getirebilirsiniz. Mümkün olduğu kadar katkısız beslenmek istiyorsanız ikinci seçenek sizin için daha cazip görünüyor olabilir.

Hafif mayhoş bir tada sahip olan alıç meyvesini farklı meyvelerle birlikte kaynatarak daha tatlı bir çay elde edebilirsiniz. Veyahut bal gibi doğal tatlandırıcılar ile alıç çayını daha yoğun ve daha tatlı bir hale getirebilirsiniz.

2.2. Tatlılarda Kullanımı

Hemen her kırmızı meyvede var olan mayhoş tat alıçta da kendisini gösteriyor. Alıç bitkisini tatlı-ekşi lezzetlerin yoğun olduğu tatlı tariflerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kekler, turtalar, kurabiyeler alıç bitkisinin dahil edilebileceği tarifler arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra kahvaltıda tüketmek için alıçtan reçel veya marmelat da yapılabiliyor. 

2.3. Yemeklerde Kullanımı

Alıç meyvesini yemek ve salatalarda sirke formunda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Sirke kullanımına uygun tüm tariflere doğal içerikli bir alıç sirkesi ekleyebilirsiniz. Yemek ve salatalar için ideal bir seçenek olan Wefood Alıç Sirkesi, aynı zamanda bir doğal bir takviye edici gıda olarak aç veya tok karnına da tüketilebiliyor. Alıç sirkesini gıda takviyesi olarak tüketmek istiyorsanız önerilen miktarlara ve zaman aralıklarına özen göstermeniz gerekiyor. Bu doğrultuda sirkeyi suya ilave ederek tüketebilirsiniz.

Alıç sirkesini bir kişisel bakım ürünü olarak da kullanabilirsiniz. Güne başlarken gargara olarak, temizleyici ve besleyici bir tonik yerine veya duş sonrası saç durulama suyuna ekleyerek bu sirkeyi günlük rutininize pek çok alanda dahil edebilirsiniz!  

3. Alıç Nasıl Tüketilir?

 

 

Her bitkinin bir tüketilme şekli ve tüketilme sıklığı bulunuyor. Alıç bitkisi için de bu durum geçerliliğini koruyor. Alıç bitkisinin formuna göre tüketim sıklığı değişim gösteriyor. Çay olarak tüketecekseniz doktor tavsiyesini de göz önünde bulundurarak günde bir bardak tüketebilirsiniz. 

Alıç sirkesini bir gıda takviyesi olarak tüketecekseniz günde en fazla iki tatlı kaşığı ile sınırlandırabilirsiniz. Üstelik her tüketimden sonra aradan 8 saatin geçmesi öneriliyor. Alıç sirkesini ilk kez tüketecek kişilerin başlangıçta haftada üç gün, alışma sürecinin ardından ise beş gün kullanması öneriliyor. 

4. Alıç Ne İşe Yarar?

 

 

Alıç, egzersiz sonrası yaşanan yorgunluk vb. sorunlarda vücudun normal işleyişinin devam etmesine yardımcı oluyor. Vücudun kan basıncını yönetmesine destek olarak buna yönelik gelişebilecek olumsuz durumlarla baş etmesine katkı sağlıyor. İçeriğindeki vitaminler sayesinde alıç, vücudun bağışıklık sisteminin olağan işleyişine de çok yönlü olarak destek oluyor. 

5. Alıç ve Alıç Meyvesi Hangi Maddeleri İçerir?

 

 

Alıç meyvesi içeriğinde güçlü antioksidan bileşikler bulunduran zengin bir polifenol kaynağı. İçeriğinde C vitamini, tanen, trimethylamin, flavon ve triterpen türevlerine ek olarak yüksek oranda demir, magnezyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri bulunuyor. 

Siz de Wefood markasının doğal içerikli ürünleriyle yemeklerden salatalara, tatlılardan aromatik yağlara kadar aradığınız her ürünü katkı maddesi içermeyen en doğal halleriyle bulabilirsiniz.