Uzman onaylı sağlık makalelerinin paylaşıldığı Health isimli sitede yayınlanan The Best Fruits To Eat for Good Health isimli makaleye göre, özellikle bazı meyveleri günlük beslenme listelerinden asla eksik etmemek gerekiyor. Bu meyveler, yüksek vitamin-mineral içerikleri ve lif oranlarıyla öne çıkan yaban mersini, avokado, elma, greyfurt ve hurma olarak sıralanıyor.
Dünya Sağlık Örgütünden ulusal kuruluşlara kadar tüm sağlık otorilerinin vurguladığı üzere, dengeli bir beslenme programında meyvelerin mutlaka yer alması gerekiyor. Meyveler, bilhassa içerdiği vitamin, mineral ve lifler sayesinde sağlıklı beslenme programlarının olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Bunun genel doğruluğu bir yana; Health isimli global sağlık sitesinde yayınlanan bir makale, sağlığı korumak için yenilebilecek en faydalı meyvelere ayrıca değiniyor. Antioksidan etkileriyle insan vücudundaki tüm sistemlerin ideal fonksiyonlarını sürdürmeye yardımcı olan yaban mersini, avokado, elma, greyfurt ve hurma, bu meyveler arasında ilk beşte yer alıyor.
Sırrı Lif ve Antioksidanlarda…
Çeşitli kaynaklar, her bir meyvenin temel vitamin ve mineral kaynaklarına erişmek için eşsiz birer gıda seçeneği olduğunu ifade ediyor. En önemlisi de meyve çeşitleri, flavonoidler de dahil olmak üzere sağlığa çok yönlü etkisi bulunan güçlü antioksidanları önemli miktarda içeriyor.
Global sağlık portalı Medical News Today isimli sitede yayınlanan makalede de paylaşıldığı gibi, meyve ve sebze ağırlıklı beslenen kişiler kardiyovasküler sistem hastalıklarından kansere kadar birçok önemli rahatsızlıkta düşük risk grubunda yer alıyor. Aynı zamanda araştırmalar, yeterli miktarda meyve tüketiminin lif almı sayesinde bağırsak mikrobiyomunu da olumlu yönde etkilediğini, ayrıca tokluğu artırmaya yardımcı olduğunu ortaya koyuyor.
Bu 5 Meyvenin Etkileri Bilinenden Çok Daha Fazla!
Yaban mersini, avokado, elma, greyfurt ve hurma gibi bazı özel meyveler, sahip oldukları vitamin ve mineral oranlarıyla diğer meyvelerden birkaç adım öne çıkıyor. Detaylar ise şu şekilde:
Health’teki ilgili makalede, yaban mersininin flavonoidler ve antosiyaninler gibi güçlü antioksidan ve antienflamatuar bileşikler için önemli bir kaynak olduğuna değiniliyor.
Elmanın da benzer şekilde, kolesterolün vücuttaki emilimini azaltması ve atılım sürecini hızlandırması bakımından sağlıklı kan lipit düzeylerini desteklemeye yardımcı olduğu ifade ediliyor.
Greyfurtun ise antikanser etkilere sahip olduğu ve bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını desteklemeye katkı sunabildiği belirtiliyor.
Avokadonun genel sağlık için gerekli olan C vitamini, E vitamini, folat ve magnezyumun yanı sıra tekli doymamış yağlar açısından da zengin olduğu aktarılıyor.
Hurmanın yüksek lif içerdiği ve antioksidanlar yönünden son derece zengin olduğu belirtiliyor. Öyle ki tam gıda olarak değerlendirilen bu besin ile karbonhidrat, protein, yağ, vitamin-mineral çeşitleri ve diğer bünye dostu iz elementler vücuda aynı anda alınabiliyor.
Bu Meyveler Aynı Zamanda Kilo Vermeye de Yardımcı Oluyor
Yapılan araştırmalar yaban mersini, avokado, elma, greyfurt ve hurmanın kilo kaybı üzerinde de etkili olabileceğini gösteriyor. Diyetisyen onaylı sağlık makalelerinin yayınlandığı EatingWell isimli sitedeki bir makaleye göre, elma vb. meyveler düşük kalori, yüksek lif ve antioksidan içerikleri sayesinde tokluk hissini artırmaya ve tatlı isteğini gidermeye yardımcı oluyor. Bu sayede söz konusu makaleden, bahsi geçen meyvelerin kilo verme hedefleri üzerinde de olumlu bir etkisi olabileceği sonucu çıkıyor.
Unutmayın! Dengeli ve hedef odaklı bir beslenme programı için yüksek vitamin içeriğine sahip meyvelerin yanı sıra doğrudan kuru yemişleri veya kuru yemişle yapılan atıştırmalık çeşitlerini tüketmenin önemi de ekstra vurgulanıyor.
Kaynaklar:
Jillian Kubala, “The Best Fruits To Eat for Good Health”, Health, 2024. (çevrim içi)
Beth Sissons, “12 most nutritious fruits”, Medical News Today, 2023. (çevrim içi)
Novella Lui, “Are Apples Good for Weight Loss? Here's What a Dietitian Has to Say”, Eating Well, 2023. (çevrim içi)
Brianna Elliott, “8 Proven Health Benefits of Dates”, Healthline, 2022. (çevrim içi)