Evde Fındık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Evde Fındık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Evde Fındık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan fındık pek çok besleyici ve lezzetli atıştırmalığın yapımında kullanılıyor. Fındık ezmesi ise bu kabuklu yemiş çeşidiyle yapılan yiyecekler arasında enfes kıvamı ve doyulmaz lezzetiyle bir adım öne çıkıyor. Önemli bir protein kaynağı olan fındık ezmesi yapımıyla ilgili tüm bilmeniz gerekenler burada!

Fındık ezmesi güne lezzetli ve doyurucu bir başlangıç yapmanın en iyi yollarından biri. Yoğun bir aromaya ve kremsi bir dokuya sahip olan bu gıda ürünü hem yetişkinlerin hem de çocukların favorisi olmayı başarıyor. Sıklıkla kahvaltılarda tercih edilse de fındık ezmesi tüketmenin pek çok yolu bulunuyor. Eğer bu lezzetli yiyecekle ilgili daha fazla detayı öğrenmek isterseniz, fındığın fındık ezmesine dönüşme serüvenini ve bu lezzetli tarifi evinizde nasıl hazırlayabileceğinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz!

1. Fındık Ezmesi Nedir?

 

 

Fındık ezmesi, fındık içlerinin ezilmesiyle elde edilen bir gıda ürünü. Bu lezzetli yiyeceğin klasik tarifinde tek bir malzeme bulunuyor. Fındık! Ancak günümüzde meyve özleri, bal, pekmez ve kakao gibi ekstra lezzet veren malzemeler de eklenerek çok çeşitli fındık ezmeleri üretilebiliyor. Fındık ezmesinin yapı açısından farklılık gösteren taneli ve kremsi gibi alternatifleri de bulunuyor. Böylelikle neredeyse her zevke hitap edecek bir fındık ezmesi seçeneği bulmak mümkün oluyor.

2. Fındık Ezmesi Malzemeleri Nelerdir?

 

 

Fındık ezmesi yapımı için tüketicilerin ve ticari markaların farklı tarifleri bulunuyor. Bu tariflerde özellikle de endüstriyel üretimde fındık ezmesinin üzerine rafine şeker, bitkisel yağlar ve yapay aromalar katılabiliyor. Saf fındık ezmesinde ise yalnızca kavrulmuş ve dövülmüş fındık bulunuyor. Doğal bir içeriğe sahip olan bu ürünlerin yapımında herhangi bir katkı maddesi kullanılmıyor.

3. Fındık Ezmesi Evde Nasıl Yapılır?

 

 

Fındık ezmesini katkısız olarak evde yapabilmek de mümkün. Evde fındık ezmesi yapımı için kullanılabilecek farklı tarifler bulunuyor. Katkısız, laktoz içermeyen ve vegan bir fındık ezmesi tarifi arayanlar için bir öneri de bizden gelsin!

3.1. Fındık Ezmesi için Gereken Malzemeler 

  • Fındık
  • Bir tutam tuz (isteğe bağlı)
  • Bal, meyve özü, kakao tozu (isteğe bağlı)

3.2. Fındık Ezmesi Yapılışı

  • Öncelikle tarifte kullanacağınız fındıkları hazırlamalısınız. Miktar konusunda herhangi bir kısıtlama söz konusu değil. Ekstra lezzet için fındıkları az miktarda kavurmalısınız. Bu işlem için fındıklarınızı fırınlayabilir veya tavada kısık ateşte bir-iki dakika çevirebilirsiniz. 
  • Fındık ezmesi yapımı için fındıklarınızı mutfak robotuna koymalısınız. Ardından üzerine bir tutam tuz ekleyip robotu çalıştırmalısınız. Dilerseniz bu aşamada fındık ezmesini tatlandırmak için bal, meyve özü veya kakao tozu da ekleyebilirsiniz. Ezmenizin kıvamını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. İşte hepsi bu kadar!

Editörün Önerisi: Katkısız ve lezzetli fındık ezmesine ulaşmanın tek yolu evde yapmak değil! Wefood’un doğal ve birbirinden lezzetli fındık ezmesi çeşitleriyle sofranın yıldızı olacak bu lezzetli gıdaya doğallık garantisi ve kusursuz lezzet ayrıcalığıyla sahip olabilirsiniz. Üstelik Wefood’un fındık ezmeleri hem rafine şekersiz hem de katkısız!

4. Fındık Ezmesi Nasıl Tüketilir?

 

 

  • Kahvaltıda ekmeğin üzerine sürerek tüketebilirsiniz.
  • Krep ve pankek gibi hamur işlerini lezzetlendirmek için kullanabilirsiniz.
  • Yulaf ezmesi tariflerine ilave edebilirsiniz.
  • Besleyici smoothie tariflerine lezzet katmak için kullanabilirsiniz.
  • Dondurma ve tatlıların üzerine süsleme olarak ekleyebilirsiniz.

5. Fındık Ezmesi Kaç Kalori?

 

 

100 gram fındığın ortalama 600 ila 650 kcal olduğu biliniyor. Fındık ezmesinin kalori değeri ise içerisine eklenen malzemelere bağlı olarak değişiyor. Ancak katkısız ve tek malzemeyle yapılan fındık ezmesinin kalorisi fındık ile tamamen aynı oluyor.

6. Ne Kadar Fındık Ezmesi Tüketilmelidir?

 

 

Fındığın vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından önemli bir kaynak olması bu yemişi her gün tüketilmesi gereken ürünler sınıfına alıyor. Fındık ezmesinin de ana maddesi fındık olduğu için bu lezzetli yiyecek her gün gönül rahatlığıyla tüketilebiliyor. Ancak fındık ezmesinin bir günde ne kadar tüketilmesi gerektiği kişiden kişiye değişiyor.

Fındığın besin değerleriyle ilgili araştırmalarda öncelikle bir yetişkinin günlük enerji ihtiyacının 2800 kalori olduğuna değiniliyor. Bu enerjinin yağ ve proteinden elde edilmesi gereken kısmının 100 gram fındıkla karşılanabileceğini söyleniyor. Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak aşırıya kaçmayacak şekilde fındık ezmesi tüketebilirsiniz. Ayrıca fındığın kalorisinin yüksek olduğunu hesaba katarak kilo artışı gibi olumsuzluklar yaşamamak adına porsiyon kontrolüne özen göstermelisiniz.

Sorumluluk reddi beyanı: Bu içerik tıbbi tavsiye veya beslenme önerisi amacıyla sunulmamış olup sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Beslenme programınıza fındığı ve fındık içeren gıdaları dahil etmeden önce sizin için ideal tüketim miktarını mutlaka hekiminize danışmalısınız.

Kaynaklar:

Levent Kırca, Tuba Bak, Semanur Kırca, Turan Karadeniz, “Fındığın Kullanım Alanları ve İnsan Sağlığına Etkileri”, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez araştırma Enstitüsü Dergisi, 2018, ISSN 1300–8943

Nurcan Atakan, “Çiğ ve Kavrulmuş İç Fındığın Mikrobiyolojik Kalitesinin Belirlenmesi”, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, 1995
Fatma Rabia Akçatemiz, “Fındık ve Yer Fıstığı Esaslı Kuru Meyve Katkılı Yeni Ürün Geliştirilmesi”, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2020
Atilla Şimşek, Rafet Aslantaş, “Fındığın Bileşimi ve İnsan Beslenmesi Açısından Önemi”, Gıda, 1999, Sayı: 23
Sabrina Currie, “Homemade Hazelnut Butter Recipe”, Sabrina Currie’s West Coast Kitchen Garden, 2022, (çevrim içi)