Eylül Ayı Meyve ve Sebzeleri Nelerdir? Hangi Özelliklere Sahiptir?

Eylül Ayı Meyve ve Sebzeleri Nelerdir? Hangi Özelliklere Sahiptir?

Eylül ayı geldiğinde sofralar doğanın sunduğu büyüleyici renk paletiyle donanıyor. Eğer siz de eylül ayında sofranıza taze sebze ve meyvelerle tat katmak istiyorsanız, tam da olmanız gereken yerdesiniz. Eylül ayında yetişen meyve ve sebzelere dair merak ettiğiniz tüm detaylar burada!

Eylül ayının meyve ve sebzeleri sadece sofralarımızı renklendirmekle kalmıyor, aynı zamanda zengin bir beslenme düzeni yaratma olanağı sunuyor. Türkiye Aile Hekimliği ve Birinci Basamak Dergisi’nde (TJFMPC) yayınlanan bir makaleye göre, günlük beş porsiyon sebze ve meyve tüketimi vücuttaki sistemlerin ideal işleyişini sürdürmeye katkı sağlıyor. Hadi öyleyse, eylül ayının tadını meyve ve sebzelerle doyasıya çıkarmak için sayfanın devamına buyurun!

1. Eylül Ayında Yetişen Sebzeler ve Özellikleri Nelerdir?

 

 

  • Patlıcan
  • Kabak
  • Barbunya
  • Kırmızıbiber
  • Dolmalık biber
  • Mantar
  • Pazı

Tıbbi onaylı makalelere yer veren Healthline platformunda yayınlanan How Many Servings of Vegetables Should You Eat per Day isimli makaleye göre, bu lezzetli mevsim sebzeleri yemeklere tat katmanın yanı sıra kaliteli beslenmeye de destek oluyor. Aynı makalede yer verilen bilgilere göre özellikle de kabak, dolmalık biber, mantar, patlıcan ve pazı benzeri nişasta oranı düşük sebzelerin tüketiminin artırılması ideal kilonun korunmasına katkı sağlayabiliyor. Özellikle organik baharatlar ile zenginleştirilen bu sebzeler, birbirinden keyifli öğünler yaratıyor.

1.1. Patlıcan
Patlıcan, 100 gramında sadece 25 kalori içeren düşük kalorili bir sebze olarak öne çıkıyor. Patlıcanla lezzetli ızgara, kızartma veya fırın yemekleri hazırlanabiliyor.
Patlıcanın 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 5,88 gram
  • Lif: 3 gram
  • Protein: 0,98 gram
  • Yağ: 0,18 gram
  • A vitamini: 2 IU
  • C vitamini: 2,2 mg
  • Potasyum: 230 mg

1.2. Kabak
100 gram kabak, yaklaşık 18-20 kalori içeriyor. Kabaklar çiğ olarak salatalarda, çorba veya yemeklerin içinde de tercih edilebiliyor.
Kabağın 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 4,6 gram
  • Lif: 1,5 gram
  • Protein: 0,7 gram
  • Yağ: 0,3 gram
  • A vitamini: 200 IU
  • Potasyum: 280 mg

1.3. Barbunya
Besleyici bir baklagil türü olan barbunya yüksek miktarda lif, protein ve vitamin içeriyor. 100 gramda 120 kalori içeren bu sebze, haşlama ve kavurma olarak hazırlanabileceği gibi farklı yemeklerin içinde veya salatalarda tercih edilebiliyor.
Barbunyanın 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 21 gram
  • Lif: 5 gram
  • Protein: 7 gram
  • Yağ: 0,6 gram
  • A vitamini: 14 µg 
  • C vitamini: 19 mg
  • Potasyum: 400 mg

1.4. Kırmızıbiber
Kırmızı biber, 100 gramda 31 kalori içeren düşük kalorili bir sebze olmasının yanı sıra A ve C vitaminleriyle potasyum gibi mineralleri içermesiyle de öne çıkıyor. Bu leziz sebze çiğ olarak tüketilebildiği gibi yemeklerde de kullanılabiliyor. Wefood’un organik kırmızı tatlı biber tozu ile kırmızıbiberin eşsiz ve kendine has lezzetini dört mevsim tariflerinize taşıyabilirsiniz.
Kırmızıbiberin 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 7 gram
  • Lif: 2,8 gram
  • Protein: 1 gram
  • Yağ: 0,3 gram
  • A vitamini: 708 RAE
  • C vitamini: 128 mg
  • Potasyum: 314 mg

1.5. Dolmalık Biber
100 gramda yaklaşık 20 kalori içeren dolmalık biber, A ve C vitaminleriyle potasyum gibi önemli mineralleri içeriyor. Dolmalık biber taze olarak tariflerde kullanılabildiği gibi kurutularak daha uzun süre de saklanabiliyor.
Dolmalık biberin 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 4,8 gram
  • Lif: 2 gram
  • Protein: 0,9 gram
  • Yağ: 0,2 gram
  • A vitamini: 338 IU
  • C vitamini: 144 mg
  • Potasyum: 211 mg

1.6. Mantar
Mantar, düşük kalorili bir besin olarak 100 gramında yaklaşık 22 kalori içeriyor. Mantar kullanımı farklı mutfakların yemeklerinde de öne çıkıyor.
Mantarın 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 3,3 gram
  • Lif: 1 gram
  • Protein: 3,1 gram 
  • Yağ: 0,3 gram
  • A vitamini: 0 IU
  • C vitamini: 0 mg
  • Potasyum: 318 mg

1.7. Pazı
Pazı, çeşitli yemeklerde ve salatalarda kullanılabiliyor. Ispanakgiller ailesinden yaprakları büyük bir sebze bitkisi olan pazı, dolma ve çorba tariflerinde de kendisine yer buluyor. 100 gramda 20-23 kalori içermesiyle de pek çok besin programında yer alıyor. Pazı tariflerinizi Wefood’un organik sirke & sos çeşitleriyle zenginleştirebilirsiniz.
Pazının 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 3,74 gram
  • Lif: 1,6 gram
  • Protein: 2,18 gram
  • Yağ: 0,47 gram
  • A vitamini: 970-990 IU
  • C vitamini: 47-47 mg
  • Potasyum: 377 mg

2. Eylül Ayında Yetişen Meyveler Nelerdir?

 

 

  • Kavun
  • Karpuz
  • Mürdüm eriği
  • İncir
  • Üzüm
  • Fındık

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan Fruit and Vegetables for Health isimli kaynağa göre, meyveler günlük beslenme planında lezzetli ve pratik alternatifler olarak öne çıkıyor. Uzman onaylı makalelere yer veren Healthline isimli tıbbi yayın platformunda paylaşılan How Much Fruit Should You Eat per Day? isimli makalede ise her meyvenin besin içeriği farklı olduğundan meyve tüketiminde çeşitliliğe önem verilmesi gerektiği belirtiliyor. Eylül ayı meyveleri hakkında aklınıza takılması muhtemel tüm detaylar sayfanın hemen devamında sizi bekliyor!

2.1. Kavun
100 gramda 30-35 kalori içeren kavun, yüksek su içeriğine sahip bulunuyor. Taze kavunlar tatlı ve ferah bir aroma taşıyor. Kavun hem tek başına hem de meyve salatalarına eklemek için leziz bir alternatif olarak öne çıkıyor.
Kavunun 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 7,6-8,2 gram
  • Lif: 0,9-1,2 gram
  • Protein: 0,8-0,9 gram
  • Yağ: 0,2-0,3 gram
  • A vitamini: 338-338 IU
  • C vitamini: 36-36 mg
  • Potasyum: 267-267 mg

2.2. Karpuz
100 gramda yaklaşık 30-32 kalori içeren karpuz, dilimlenerek doğrudan veya meyve salatalarında tüketilebiliyor. Ayrıca karpuzla serin ve leziz içecek tarifleri de hazırlanabiliyor.
Karpuzun 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat:.6-8.2 gram
  • Lif: 0.4-0.6 gram
  • Protein: 0.6-0.7 gram
  • Yağ: 0.2-0.3 gram
  • A Vitamini: 569-569 IU
  • C Vitamini: 8-8 mg
  • Potasyum: 112-112 mg

2.3. Mürdüm Eriği
Mürdüm eriği, C vitamini ve lif bakımından zengin bir meyve olarak öne çıkıyor. 100 gramda yaklaşık 43-46 kalori içeren mürdüm eriği doğrudan tüketilebildiği gibi reçel ve komposto tariflerinde de sıklıkla tercih ediliyor.
Mürdüm eriğinin 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 11 gram
  • Lif: 4 gram
  • Protein: 1 gram
  • Yağ: 0,4 gram
  • C vitamini: 9 mg
  • Potasyum: 198 mg

2.4. İncir
100 gramda yaklaşık 74 kaloriye sahip olan incir, lif içeriğiyle dikkat çeken lezzetli bir meyve olarak çoğunlukla doğrudan tüketiliyor. Tatlı tariflerinde kullanılabildiği gibi yoğurtla da servis edilebiliyor. Birbirinden lezzetli ve fit tarifler için incir ve Wefood süper tahıllar serisinin gücünü birleştirmeyi unutmayın!
İncirin 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 19 gram
  • Lif: 2,9 gram
  • Protein: 0,8 gram
  • Yağ: 0,4 gram
  • C vitamini: 2 mg
  • Potasyum: 232 mg

2.5. Üzüm
Üzüm, lezzetli ve tatlı bir meyve olup doğrudan tüketilebileceği gibi kurutularak da tercih edilebiliyor. 100 gramda 69 kalori içeren bu leziz meyve içecek ve pestil tariflerinde de sıklıkla kullanılıyor.
Üzümün 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 18 gram
  • Lif: 0,9 gram
  • Protein: 0,7 gram
  • Yağ: 0,2 gram
  • C vitamini: 3,2 mg
  • Potasyum: 191 mg

2.6. Fındık
Fındık besleyici yağlar, protein, lif ve vitamin mineral açısından zengin bir kuru yemiş türü olarak öne çıkıyor. Bu gıda, tatlı tariflerinden atıştırmalık öğünlere kadar pek çok yerde lezzetli bir alternatif sunuyor. Siz de atıştırmalık öğünlerinize fındıklı tariflerle renk katmak için rafine şeker, tatlandırıcı ya da yapay aroma verici maddeler içermeyen Wefood çikolatalı hurmalı fındık ezmesi ile tanışmayı unutmayın!
Fındığın 100 gram için temel besin değerleri:

  • Karbonhidrat: 16,7 gram
  • Lif: 9,7 gram
  • Protein: 15,2 gram
  • Yağ: 60,8 gram
  • E vitamini: 26,2 mg
  • Magnezyum: 168 mg

Eylül ayında beslenme rutininizde köklü bir değişim yaratmaya ne dersiniz?  Cevabınız evet ise, Wefood Doğal Mutfak kategorisinde sıralanan ürünlere göz atmayı unutmayın!

Sorumluluk reddi beyanı: Bu içerik tıbbi tavsiye veya beslenme önerisi altında sunulmamış olup sadece bilimsel kaynaklar doğrultusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Beslenme konusunda destek almaya ihtiyaç duyuyorsanız yalnızca hekiminize danışmalısınız.

Kaynaklar:

Amy Richter, “The 20 Best Low Carb Vegetables (Plus 1 Great Low Carb Fruit)”, Healthline, 2023 (çevrim içi)
“Fruit and Vegetables for Health”, DSÖ, 2004 (çevrim içi)
“Raw Fruits Poster (Text Version / Accessible Version)”, FDA, 2017 (çevrim içi)
Özcan Aygün, Gonca Karayağız Muslu, “Vegetable and Fruit Consumption Behaviours of Secondary and High School Students”, Türkiye Aile Hekimliği ve Birinci Basamak Dergisi (TJFMPC), 2017 (çevrim içi)
Natalie Butler, “Fruit and Vegetable Safety”, Healthline, 2017 (çevrim içi)
Sade Meeks, “20 Healthy Fruits That Are Super Nutritious”, Healthline, 2023 (çevrim içi)
Kayla McDonell, “How Much Fruit Should You Eat per Day?”, Healthline, 2023 (çevrim içi)