Kinoa, zengin besin değerleri ve farklı tüketim grupları tarafından tercih edilebilirliği ile günümüzün en popüler besinleri arasında! Peki, siz kinoa hakkında neler biliyorsunuz?
İnkaların kutsal yiyeceği, günümüzün süper gıdası… Evet, kinoadan bahsediyoruz! Vücudun ihtiyaç duyduğu farklı bileşenleri etkili ve yoğun bir şekilde karşılayabilen besinlerden biri olan kinoa, bu yönleriyle süper gıdalar arasında güçlü bir yer tutuyor. Bilimsel olarak kanıtlanmış etkileri ise kinoayı, neredeyse tüm öğünlerde tercih edilebilecek eşsiz bir gıda haline getiriyor. Öyle ki geçmiş dönemlere ait kaynaklar da bu besinden “altın tanesi” olarak bahsediyor. Peki, kinoayı daha yakından tanımaya ve hangi şekillerde tüketebileceğinizi öğrenmeye ne dersiniz?
1. Kinoa Nedir?
Kinoa, chenopodiaceae (ıspanakgiller) familyasına ait olan bir tohum çeşidi. Bu besin, yüksek miktarda nişasta içermesi ve görünümü itibarıyla tahıllara benzemesi nedeniyle çoğunlukla tahıl grubuna dahil ediliyor. Ancak esasında daha özel bir grupta yer alıyor. Tahılların aksine gluten de içermeyen kinoa, bu yönüyle geniş bir tüketim alanına sahip oluyor.
Beyaz, siyah, kırmızı ve karışık kinoa olmak üzere piyasada dört farklı kinoa çeşidi bulunuyor. Besin değerleri bakımından bazı farklılıklara sahip olan bu kinoa çeşitleri, tat ve pişirme süresi açısından incelendiğinde de birbirinden ayrılıyor. Yüksek protein ve lif içeriği ise kinoanın tüm çeşitlerinde değişmeyen özelliklerin başında geliyor. 1 su bardağı pişmiş kinoa, 8 gram protein, 5 gram lif, 3.55 gram yağ ve 39 gram karbonhidrat içeriyor. Günlük beslenme ihtiyacında ise bu besin;
- B6 vitaminin yüzde 13’ünü,
- E vitaminin yüzde 8’ini,
- Magnezyumun yüzde 28’ini,
- Manganezin yüzde 51’ini,
- Bakırın yüzde 39’unu,
- Fosforun yüzde 22’sini,
- Demirin yüzde 15’ini,
- Çinkonun yüzde 18’ini,
- Potasyumun yüzde 7’sini ve
- Folik asitin yüzde 19’unu karşılamaya yardımcı oluyor.
2. Kinoa Nasıl Pişirilir?
Kinoa, Türk mutfağındaki bulgur ve pirinç gibi gıdaların pişirme yöntemleriyle benzerlik taşıyor. Çiğ haldeyken tıpkı bu besinler gibi sert bir yapıya sahip olan kinoa, haşlama ya da demleme yöntemiyle pişirilerek tüketilmeye uygun hale geliyor. Bunun için ise Türk mutfağındaki benzer ürünlere göre bir yol izlemek yeterli oluyor. Öyleyse gelin, kinoa pişirme aşamalarına birlikte bakalım!
- Pişirme işlemine başlamadan önce kinoayı birkaç kez yıkamalısınız. Tadındaki hafif acımsılığın kaybolması adına yarım saat ılık suyun içinde bekletmeniz yeterli olacaktır.
- Fazla suyunu süzdüğünüz kinoaları içerisine çok az miktarda yağ eklediğiniz yapışmaz bir tavaya alarak kısık ateşte 4-5 dakika kavurmalısınız.
- Biraz kavurduktan sonra, tıpkı bulgur ve pilav yapımında olduğu gibi tavaya su eklemelisiniz. Bu aşamada suyu 1 ölçek kinoaya 2 ölçek olacak şekilde ilave edebilirsiniz.
- Su ekledikten sonra kinoaları biraz daha karıştırmalısınız. Ardından tencerenin kapağını kapatarak yavaş yavaş pişmeye bırakabilirsiniz. Bu aşamada, kinoaları belirli aralıklarla tekrar tekrar karıştırmalısınız.
- Kinoalar yavaş yavaş suyunu çektiğinde ocağın altını kapatabilirsiniz. Ardından yemeğinizi pilav demler gibi üstü kapalı bir şekilde 10-15 dakika dinlenmeye bırakabilirsiniz.
İşte bu kadar, kinoanız keyifle tüketilmeye hazır! Peki, bu özel besini hangi şekillerde tüketebileceğinizi biliyor musunuz?
3. Kinoa Nasıl Tüketilir?
Kinoa hem tek başına hem de farklı yemeklerin içerisine eklenerek tüketilebilecek bir besin. Örneğin,
- Kinoayı tek başına pilav şeklinde sade veya yoğurt ile birlikte tüketebilirsiniz.
- Sebzeli sıcak ve soğuk tariflere ilave ederek görsel olarak da hoş duran sunumlar hazırlayabilirsiniz.
- Salata, tavuk ve et yemeklerinin içine besleyiciliği artıran bir gıda olarak ekleyebilirsiniz
- Bulgur ve pilav yerine tüm iç pilav tariflerinde kullanabilirsiniz.
- Genellikle sebze ve et yemeklerinde görmeye alışık olunan bu besini, tatlı ve hamur işi tariflerine de ekleyebilirsiniz.
- Pişirmeden önce çekerek glutensiz kinoa unu yapabilirsiniz.
Kinoa çeşitleri arasında en yumuşak tada sahip olan ve en hızlı sürede pişenin beyaz kinoa olduğunu biliyor muydunuz? Aynı zamanda dünyada en çok tüketilen kinoa çeşidi olan beyaz kinoa, “süper” tanımının hakkını lezzetiyle de veriyor. Wefood, yüzde 100 doğal, katkısız ve koruyucusuz olarak sunduğu Wefood Beyaz Kinoa ile bu besini en verimli haliyle tüketmeye imkan tanıyor. Siz de hemen sipariş vererek bu lezzeti deneyimleyebilirsiniz!
Kaynaklar: