Salepten sütlü tatlılara kadar pek çok lezzete tat katan tarçını siz de yakından tanıyor olmalısınız. Peki, tarçının başka nerelerde kullanıldığını ve faydalarını biliyor musunuz?
Baharatlar arasında pek çok kişinin favorisi olan tarçın, değerli bir baharat olması nedeniyle bir zamanlar para birimi yerine kullanıyordu. İnsanın içini ısıtan kokusu ve hoş tadıyla tüm zamanların en popüler baharatlarından biri olan tarçın, fırında pişen tatlılar başta olmak üzere sütlü kahvelere ve yemeklere farklı bir nüans katıyor.
İnsanlık tarihinin en eski baharatlarından biri olan tarçının tarihçesi milattan önce (M.Ö.) 3000 yılına kadar dayanıyor. Bu yoğun aromalı baharat, 16’ncı yüzyıldan 18’nci yüzyıla kadar ise Avrupa'nın en değerli ve pahalı baharatları arasında yer alıyordu. Peki, insanlık tarihinde köklü bir geçmişe sahip olan tarçın hakkında siz neler biliyorsunuz?
1. Tarçın Nedir?
Tarçın, yaprak dökmeyen ve aromatik kokulu bir ağaç çeşidini oluşturuyor. Bitkinin İngilizcedeki “cinnamon” adı ise Yunancadaki “kinnamomon” sözcüğünden geliyor. Anavatanı Güney ve Güneydoğu Asya olan tarçın defnegiller familyasında yer alıyor.
2. Tarçın Nerede Yetişir?
Tropik iklim koşullarına uygun bir baharat olan tarçının en çok yetiştiği ülkeler arasında Malezya, Endonezya, Madagaskar ve Brezilya yer alıyor. Bunun yanı sıra Jamaika ve Sri Lanka'da da tarçın üretimi yapılıyor. Türkiye'nin iklim koşulları tarçın yetiştirmek için elverişli kabul edilmiyor. Bu nedenle Türkiye'deki tarçın üretimi yalnızca gerekli koşulları sağlayan botanik bahçelerde gerçekleşiyor.
3. Tarçın Nasıl Kullanılır?
Tarçın, ağacın iç kabuğunun kurutulup öğütülmesi ile elde ediliyor. Bu kabukların iç içe konularak rulo gibi kıvrılmasıyla ise çubuk tarçın üretiliyor. Keskin kokusu, tatlı ve yakıcı lezzetiyle tarçın bir baharat olarak pek çok tarifte kullanılıyor. Sütlü tatlılarda, kahve, çikolata ve meyve sularında tarçın sık sık tercih ediliyor. Bunun yanı sıra etli yemeklerde, soslarda, kek, turta, şarap ve çay gibi lezzetlere ilave edilerek de kullanılıyor.
4. Tarçın Nerede Kullanılır?
Tarçın genellikle mutfakta kullanılsa da hoş ve keskin kokusu nedeniyle aromaterapide ve tütsü gibi ortamın havasını değiştirecek ürünler için de tercih edilebiliyor.
4.1. Mutfakta Tarçın Kullanımı
Mutfakta kullanılan tarçının iki farklı formu ve iki farklı kullanım alanı bulunuyor. Tatlılarda kullanmak için genellikle toz formundaki tarçınlar tercih ediliyor. Salep ve kahve gibi içeceklere farklı bir lezzet katmak için de toz tarçın ön plana çıkıyor. Et gibi tuzlu yiyecekler hazırlarken de diğer baharatlarla birlikte öğütülmüş hali kullanılıyor. Süt ve meyve suyu gibi içeceklerde ise genellikle çubuk tarçın tercih ediliyor.
4.2. Ortam Kokusu Olarak Tarçın Kullanımı
Tarçın keskin ve sıcak kokusuyla ortamın havasını değiştirmek için ideal kokular arasında yer alıyor. Tarçın kabuklarından buhar distilasyonu ile elde edilen uçucu bir yağ çeşidi olan tarçın yağı, buhurdanlık veya difüzör içerisindeki suya birkaç damla damlatılarak kullanılabiliyor.
4.3. Kişisel Bakım Olarak Tarçın Kullanımı
Tarçın yağı içeriğindeki vitaminler ve mineraller sayesinde cilt bakımında da kullanılıyor. Ancak uçucu yapıdaki tarçın yağının sabit yağlarla seyreltilerek uygulanması gerekiyor.
5. Tarçın Nasıl Tüketilir?
Tarçın pek çok yiyecek ve içecekle tüketmek için uygun bir baharat. Toz tarçın çorbalara, etlere ve soslara ilave edilerek tüketilebileceği gibi çay, salep, kahve, smoothie ve meyve suyu gibi içeceklerle de tüketilebiliyor. Çay gibi demlenebilecek içeceklerin içine ise demlenme sırasında çubuk tarçın ilave edilebiliyor.
Editörün Notu: Günün en önemli öğünlerinden biri olan kahvaltılarda da Wefood’un Tarçınlı Granola çeşidini tercih edebilirsiniz. Bu katkısız ve rafine şekersiz lezzetli mi lezzetli granola alternatifi, doğal meyve şekeri ve bitkisel yağ içeren karışımıyla kahvaltı ve ara öğünler için hafif ve keyifli bir alternatif sunuyor.
6. Tarçının Faydaları Nelerdir?
Tarçının içinde potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra A, C, E ve K vitaminleri de bulunuyor. Polifenoller de dahil olmak üzere tarçının içinde güçlü antioksidanlar yer alıyor. Tüm bu özellikleri doğrultusunda tarçın;
-
Sindirim sisteminin normal şekilde çalışmasına yardımcı oluyor.
-
Kardiyovasküler sistemin olağan işleyişinin sürdürülmesine katkı sağlıyor.
-
Vücudun bağışıklık sisteminin olağan işleyişini destekleyici bir rol oynuyor.
-
Tokluk hissi vererek sürekli açlık halinin baskılanmasına yardımcı olabiliyor.
-
İçerdiği antioksidanlar sayesinde cildin ideal görünümüne kavuşmasına destek oluyor.
7. Tarçın Ne Kadar Tüketilmelidir?
Her baharatta olduğu gibi keskin ve kuvvetli bir baharat olan tarçının da aşırı miktarda tüketilmemesi gerekiyor. Toz tarçın kullanımını günde en fazla bir çay kaşığı ile sınırlandırmak en ideal tüketim miktarı oluyor. Çubuk tarçının içerdiği besin öğelerinin gıdalara geçiş süresi daha uzun olduğu için kendiliğinden kontrol mekanizması bulunuyor. Tarçınlı granola tüketiminin de günde iki porsiyon ile sınırlandırılması tavsiye ediliyor.
Siz de birbirinden lezzetli ve sağlıklı öğünler için doğal Wefood ürünlerini hemen keşfedin!