Geriatrik tıp üzerine makalelerin yayınlandığı Age and Ageing isimli akademik dergide 2022 yılında yayınlanan bir makaleye göre, 40 yaşından sonra yaşam tarzında yapılan faydalı değişiklikler ömrü 1,3 ila 4,9 yıl arasında uzatıyor. 40 ila 102 yaş aralığındaki 49 bin Japon üzerinde 21 yıl boyunca yapılan araştırma, basit değişikliklerin yaşam süresini nasıl etkilediğini bilimsel verilerle ortaya koyuyor.
Osaka, Kindai ve Hokkaido Üniversitelerinden araştırmacıların katkılarıyla Age and Ageing adlı akademik dergi için hazırlanan Impact of Modifiable Healthy Lifestyle Adoption on Lifetime Gain From Middle to Older Age isimli makale, orta yaştan sonra sağlıklı yaşam tarzını benimsemenin potansiyel etkilerini açıklıyor. Araştırmaya göre beslenme, uyku, egzersiz, sigara ve alkol tüketimiyle ilgili alışkanlıklar vefat yaşını belirleyen en önemli etkenler arasında yer alıyor.
Yayınlanan makalede belirtildiği üzere, 2030 yılına kadar gelişmiş ülkelerdeki ortalama yaşam süresinin 85 yıl ve daha fazla olması bekleniyor. Bu yaşa sağlıklı bir şekilde ulaşmak ve orta yaştan sonra kanser, diyabet, hipertansiyon ve böbrek rahatsızlıkları gibi hastalıklarla karşılaşmamak için yaşam alışkanlıklarını iyi yönde şekillendirmeye özen göstermek gerekiyor.
Uzun ve Aktif Bir Yaşam için Sağlıklı Beslenme Olmazsa Olmaz
Sağlıklı beslenmenin yaşam süresini uzatmadaki etkileri araştırmada detaylı bir şekilde açıklanıyor. Buna göre çalışmada günde bir veya birden fazla meyve tüketmenin yaşam süresini altı ay uzattığı ifade ediliyor. Ayrıyeten 40 yaşından sonra ideal kiloya ulaşmanın erkeklerde ömrü 1,3 yıl, kadınlarda ise 1,7 yıl uzattığı belirtiliyor. İdeal kiloyu korumak için özellikle de yemeklerde kullanılan doğal mutfak ürünleri bu sürece çok yönlü fayda sağlayabiliyor.
Düzenli Uyku ve Egzersiz Yaşamın Ayrılmaz Parçası Olmalı
Uzun ve sağlıklı bir yaşam için düzenli ve yeterli uykunun en önemli faktörlerden biri olduğu herkes tarafından biliniyor. Araştırmada da deneklerden elde edilen verilere göre, her gün belirli saatlerde 5,5 ila 7,4 saat aralığında uyumanın erkeklerde ömrü 1,4, kadınlarda ise 1,6 yıl uzattığı belirtiliyor. Bununla birlikte çalışmada egzersizin yaşam süresini uzatmadaki etkileri de açıkça görülüyor. Orta yaştan sonra düzenli olarak egzersiz yapmanın yaşam süresini erkeklerde 4 ay, kadınlarda 6 ay uzattığı ifade ediliyor. Egzersizden önce ve sonraki öğünleri katkısız ve sağlıklı atıştırmalıklar ile planlamak, sağlıklı beslenmeyi desteklemeye yardımcı oluyor.
Sigara ve Alkol Tüketimini Azaltmak Uzun Bir Ömür için Önemli
Araştırmada 40 yaşından sonra sigarayı bırakmanın yaşam süresini kadınlarda 3,7, erkeklerde 3,8 yıl uzattığı ifade ediliyor. Alkol tüketimini ise günde 46 mililitreden daha az olacak şekilde sınırlamanın ömrü erkeklerde 1,9, kadınlarda 4,9 yıl uzattığı aktarılıyor.
Su Tüketimi Orta Yaşlarda Çok Daha Mühim
Oxford Üniversitesi tarafından yayınlanan The Journals of Gerontology isimli akademik dergide yer verilen Total Water Intakes of Community-Living Middle-Old and Oldest-Old Adults isimli makaleye göre yetersiz su alımı orta yaşlı ve yaşlı bireyleri dehidrasyona karşı çok daha duyarlı hale getiriyor. Genel sağlığın korunması ve vücuttaki sistemlerin işleyişini ideal şekilde sürdürmeye devam edebilmesi için günlük yeterli su tüketiminin önemi net bir şekilde aktarılıyor.
Buna ek olarak düzenli uyumanın, aktif bir yaşam sürmenin ve özellikle dengeli ve düzenli beslenmenin daha uzun ve zinde bir yaşam için birbirinden ayrılmaması gerektiği neredeyse tüm bilimsel çalışmalarda vurgulanıyor.
Kaynaklar:
R. Sakaniwa, M. Noguchi, H. Imano, K. Shirai, A. Tamakoshi, H. Iso, & JACC Study Group, Impact Of Modifiable Healthy Lifestyle Adoption On Lifetime Gain From Middle To Older Age, Age and Ageing, 2022.(çevrim içi)