Yaban Mersini Nedir? Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?

Yaban Mersini Nedir? Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?

Tatlı, sulu ve besleyici bir meyve olan yaban mersini ile daha önce muhakkak bir şekilde tanışmış olmalısınız. Peki, özellikle yaz mevsiminde bolca tüketilen bu meyvenin özelliklerini biliyor musunuz?

Osmanlı İmparatorluğunda henüz siyah çay bitkisinin yetiştirilmediği dönemlerde, yaban mersini yetiştiriciliğine ve bu bitkiden çay yapıldığına dair bilgilere ulaşılabiliyor. Geçmişten günümüze pek çok medeniyette kendinden bahsettiren yaban mersini, artık yalnızca meyve veya çay olarak değil; ilaç sanayisinden kozmetik sektörüne kadar pek çok alanda kullanılıyor.

Mineral ve vitamin açısından zengin içeriği sayesinde vücut için değerli olarak kabul edilen yaban mersini meyvesini kahvaltılardan ara öğünlere değin pek çok öğününüze dahil edebilirsiniz. Peki, şimdi yaban mersinini daha yakından tanımaya ne dersiniz?

1. Yaban Mersini Nedir?

 

 

Yaban mersini (Vaccinium myrtillus) veya diğer adıyla ayı üzümü, fundagiller familyasında yer alan ılıman iklimlerde görülen bir meyve çeşidi. Türkiye'de Karadeniz Bölgesi’nde görülen yaban mersini, Avrupa ve Amerika'da da yetişiyor. Bitkinin mavi veya mor renkli meyveleri pek çok alanda kullanılıyor.

2. Yaban Mersini Nerede Yetişir?

 

 

Türkiye'de özellikle Karadeniz Bölgesi’nde görülen yaban mersini Artvin, Rize, Trabzon, Sinop, Samsun, Ordu ve Zonguldak'ta yetiştiriliyor. İklim koşulları uygun olduğu takdirde yaban mersini üretimine İstanbul ve Bursa'da da rastlanıyor.

3. Yaban Mersini Nasıl Kullanılır?

 

 

Yaban mersini taze haliyle meyve olarak tüketilebiliyor. Daha uzun bir kullanım için vaktinde toplanan yaban mersinleri genellikle şoklanarak donduruluyor. Böylece yılın her döneminde ilk günkü tazeliğiyle tek başına ve çeşitli tariflere ilave edilerek kullanılması mümkün oluyor. Bunun yanı sıra yaban mersini farklı formlarda pek çok sektörde de geniş bir yer tutuyor. 

4. Yaban Mersini Nerede Kullanılır?

 

 

Yiyecek-içecek sektöründen kozmetik sektörüne, ilaç sektöründen aromaterapiye kadar her alanda yaban mersini, yağı, tozu veya özü ile karşılaşmak mümkün.

4.1. Yiyecek İçecek Olarak Kullanımı

Yaban mersininin taze haliyle meyve olarak tüketilebildiğinden bahsetmiştik. Bunun dışında kuru yemiş olarak, meyve suyu ve kokteyl ile ayrıca dondurma, süt ve yoğurt gibi süt ve süt ürünleriyle birlikte de kullanılabiliyor. Bu kullanımlara ek olarak ekmek, kek, çörek, pasta ve puding gibi hamur işleri ve tatlı ürünlerinde de yaban mersini aroması sıklıkla tercih ediliyor. 

Kurutulup toz haline getirilmiş şekliyle tatlandırıcı olarak da kullanılan yaban mersini; kahvaltılarda reçel, marmelat veya konserve olarak da tüketiliyor. Bitki çayları arasında oldukça popüler olan yaban mersini diyet menülerine de ilave ediliyor. 

Editörün Önerisi: Wefood Granola Yaban Mersini, şekersiz ve vegan bir kahvaltılık alternatifi olarak denediğiniz anda günlük rutininizin ayrılmaz bir parçası olmaya aday. Yüksek lif oranı, hafif formülü ve doğal bitkisel yağlar içeren bu granola karışımı sağlıklı bir alternatif arayanlar için birebir!

4.2. Kozmetik Sektöründe Kullanımı

Yaban mersininin içeriğindeki vitaminler sayesinde saç ve cilt üzerindeki etkileri kozmetik sektörü alanında tercih edilmesini sağlıyor. Şampuan, duş jeli, sabun, krem ve çeşitli saç ve cilt bakım ürünlerinde kullanılan yaban mersini, kişisel bakım uygulamalarına zengin içeriği ve hoş kokusu ile katkıda bulunuyor.

4.3. Ortam Kokusu Olarak Kullanımı

Yaban mersini özlü aromatik yağlar ile ortam kokusu değiştiriliyor, dingin ve rahatlatıcı bir ambiyans yaratılabiliyor. Buhurdanlığa birkaç damla yaban mersini yağı ilave ederek siz de ortamın havasını değiştirebilirsiniz

5. Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?

 

 

Yaban mersini taze veya kuru olmak üzere çeşitli şekillerde tüketilebiliyor. Mevsiminde meyve olarak yenilen yaban mersini yılın tüm zamanlarında kuruyemiş olarak da raflarda yerini alıyor. Bununla birlikte yaban mersini, Osmanlı İmparatorluğundan beri bitki çayı olarak da yaygın bir şekilde kullanılıyor. 

6. Yaban Mersini Faydaları Nelerdir?

 

 

Yaban mersininin içerisinde C, B1, B2, B3, B5, B6, A ve K vitaminleri bulunuyor. Ayrıca magnezyum, manganez, bakır, demir, fosfor, potasyum ve folat gibi diğer değerli bileşenler de yer alıyor. Yaban mersininin olumlu etkileri ise şu şekilde:

  • Vücudun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.  
  • Bağışıklık sisteminin ve cilt hücrelerinin ideal fonksiyonlarını sürdürmesine katkı sağlıyor. 
  • Saç ve cilt bakımı ile vücudun ihtiyaç duyduğu bakımı almasına ve nem dengesini korumasına yardımcı oluyor.

7. Yaban Mersini Ne Kadar Tüketilmelidir?

 

 

Taze ve kuru yaban mersininin gün içinde 75 ila 100 gram tüketilmesinde herhangi bir sakınca görülmese de doktor ve diyetisyen tavsiyesi olmadan tüketim alışkanlıklarınızı değiştirmemeniz gerekiyor. Kahvaltı öğününde kullanabileceğiniz yaban mersini granolayı ise her gün en fazla iki porsiyon olacak şekilde tüketebilirsiniz.

Siz de her öğünde katkısız ve doğal lezzetlerin tadını çıkarmak ve dengeli beslenmenize yardımcı olacak gıdaları keşfetmek istiyorsanız Wefood ile hemen tanışmalısınız!