Dikenli bir ağaçta yetişen alıç, bu sebeple toplanması oldukça zor olan bir meyve. Sadece bundan dolayı bile çok değerli olsa da, asıl önemi içeriğinde!
Yüzyıllardır faydalarıyla sofralara konuk olan sirke, pek çok çeşidiyle tüketilebiliyor. En bilindik sirkelerden olan elma ve üzüm sirkelerinden sonra, gittikçe popülerleşen bir sirke çeşidi daha bulunuyor: Alıç sirkesi. Alıç meyvesi, 10-15 metre yüksekliğe varan alıç ağaçlarından toplanıyor. Alıçta bulunan A, B1, B2 ve C vitaminleri, alıç sirkesinde de aynen korunarak en çok tercih edilen sirkelerden biri olmasında etkili oluyor.
Sirke yapımı, günümüzde evlerde de popüler bir hale geliyor. Uzun süre fermante edilerek yapılan ev yapımı sirkeler, doğal ve temiz bir içeriğe sahip oluyor. Elma ve üzüm sirkelerinin yanı sıra, evde yapılabilecek sirkelerden birini de alıç sirkesi oluşturuyor. Peki, alıç sirkesi nasıl yapılır biliyor muydunuz? Mayhoş tadıyla tariflerinize farklı bir lezzet katacak olan alıç sirkesi yapımını gelin, birlikte öğrenelim!
1. Alıç Sirkesi Yapımı
Evde alıç sirkesi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, uzun bir bekleme gerektiren fermantasyon sürecinde sabırsızlık etmemek. Buna dikkat ettiğinizde hem leziz hem de probiyotik zengini sirkeler elde edebilirsiniz.
1.1. Alıç Sirkesi Yapımı için Malzemeler:
- Alıç meyvesi (1 kilogram)
- Elma (1 adet)
- Herhangi bir sirke çeşidi (1 çay bardağı)
- Kaya tuzu (1.5 tatlı kaşığı)
- Toz şeker (1 tatlı kaşığı)
- Su (4 litre)
1.2. Alıç Sirkesi Yapılışı:
- Alıç meyvelerini ve elmayı güzelce yıkayın. Ardından sularını süzün ve kurulayın.
- Yaklaşık beş litrelik bir şişe ya da kavanoza alıç meyvelerini ve dilimlediğiniz elmayı koyun.
- Ardından 4 litre suyu şişeye ilave edin.
- İçerisine biraz ev yapımı sirke (veya doğal sirke mayası) ile şeker ekleyin. Bir tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırın.
- Ardından temiz bir bez parçasını şişenin ağız kısmına koyun. Bezin üstünden bir lastik geçirerek şişenin ağzını kapatın.
- Hazırladığınız sirke karışımını 20 gün boyunca tahta kaşık ile karıştırın ve karıştırdıktan sonra ağzını tekrar aynı şekilde kapatın.
- 20 gün sonunda karışımın içerisine kaya tuzunu ilave edin. Kaya tuzunu ekledikten sonra tuzun tamamen erimesi için üç gün boyunca günlük olarak sirkeyi karıştırmaya devam edin.
- Kaya tuzunun eklenmesinden sonra 20 gün daha sirkenin mayalanmasını bekleyin.
- Toplamda 40 günlük bir sürecin sonunda hazırladığınız karışımı bir süzgeçten geçirin. Meyve posalarını süzün ve karışımın suyunu bir kavanoza doldurun.
- Bu işlemin sonunda da en az 20 gün daha bekleyin. 60 günün sonunda sirke kullanıma hazır hale geldiğinde tekrar süzün ve cam şişelere doldurarak ağzı kapalı bir şekilde saklayın.
- Alıç sirkesini gün ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeyi ihmal etmeyin.
Editörün Önerisi: Alıç sirkesini tıpkı evde yapılmış gibi temiz, katkısız ve yüzde 100 doğal bir ürünle; hiç zahmet etmeden tüketmeye ne dersiniz? Wefood Organik Alıç Sirkesi, yalnızca organik tarım sertifikasına sahip olan alıç meyvelerinden yapılmış, güvenilir tüketim sunan bir sirke çeşidini oluşturuyor. Hiçbir koruyucu madde ve renklendirici içermeyen Wefood Organik Alıç Sirkesi, doğallığı evde yapılmış gibi sofranıza sunuyor. Siz de hemen keşfedin!