Bitkisel Süt Nedir? Bitkisel Süt Çeşitleri Nelerdir?

Bitkisel Süt Nedir? Bitkisel Süt Çeşitleri Nelerdir?

Hafif ve doğal beslenme ile ilgileniyorsanız bitkisel süt çeşitlerini mutlaka duymuşsunuzdur! Peki, nedir bu bitkisel süt? Hayvansal sütlerin yerini tutar mı? Haydi, gelin bu konuya daha yakından bakalım!

Bitkisel süt, yapısında hiçbir hayvansal madde barındırmayan ve tamamen bitkisel kaynaklı besinlerden üretilen bir süt çeşidini oluşturuyor. Laktoz intoleransı, alerjik reaksiyonlar veya vegan yaşam biçimi, tüketicilerin bitkisel sütlere yönelmesinde başlıca rol oynuyor. Özellikle hayvan hakları konusunda yaşanan farkındalıkların günden güne artıyor olması, bitkisel süt çeşitlerine olan ilgiyi her geçen gün artırıyor. Üstelik bu gıdalar, yalnızca bitkisel birer alternatif olmasıyla değil; lezzetiyle de fark yaratıyor. Kahve ve smoothie gibi içeceklere eşsiz bir aroma katmayı başaran bitkisel süt çeşitleri, bilinen tüm sütlü tatlı tariflerinde kullanılabiliyor.

1. Neden Bitkisel Süt Tüketilmelidir?

 

 

Bitkilerden elde edilen süt çeşitleri, gün geçtikçe daha popüler içecekler haline geliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de günümüzde birçok uzmanın savunduğu, hayvansal ürünlerin ve özellikle hayvansal süt ürünlerinin insan vücudu için artılarından çok eksileri olduğu düşüncesi. 

Günümüzde kimi uzmanlar, insan metabolizmasının hayvansal süt ürünlerinde bulunan proteinin sindirimi için uygun olmadığını görüşünde. Bunun en büyük sebeplerinden biri elbette ki laktoz intoleransı. Diğer yandan laktoz intoleransı olmayan kişilerin dahi zaman zaman hayvansal sütleri sindirme konusunda normalin üzerinde gaz ve şişkinlik gibi problemler yaşadığı görülüyor. Üstelik hayvansal süt çeşitlerinde bulunan LDL (kötü kolesterol) de insan vücudu için pek olumlu etkiler yaratmıyor. 

1.1. Hayvansal Sütün Alternatifi: Bitkisel Süt Çeşitleri

Bitkisel süt çeşitleri hem sindirim kolaylığı hem de sahip oldukları yüksek besin değerleri sayesinde hayvansal süt karşısında ikame olarak ideal bir alternatif sunuyor. Antioksidan, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olan bitkisel süt ürünleri, aynı zamanda lezzet ve doğallık bakımından da dikkat çekiyor. 

2. Kimler Bitkisel Süt Tüketmelidir?

 

 

Bitkisel süt tüketiminin sağlık kaygıları ve hayvan haklarına duyarlılık bakımından iki boyutu bulunuyor. Konuya sağlık yönüyle bakıldığında ‘’Kimler bitkisel süt tüketmelidir?’’ sorusunun yanıtlarını şu şekilde toparlamak mümkün:

  • Laktoz intoleransı olan kişiler
  • Hayvansal ürünlere veya hayvansal süt ürünlerine alerjisi olan kişiler
  • Kolesterol ile ilgili problemleri olan kişiler
  • Sindirim konusunda sorun yaşayan ve sık sık gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetleri olan kişiler
  • Günlük hayatında hafif bir beslenme tarzını benimseyenler

Bu kişilerin, besin içeriği bakımından zengin ve sindirimi son derece kolay olan bitkisel süt çeşitlerine yönelmesi son derece makul görünüyor. Öte yandan vejetaryen ya da vegan yaşam biçimini benimseyen bireyler için de bitkisel süt çeşitleri başvurulabilecek yegane alternatifler arasında. Peki, bitkisel süt çeşitlerinin nasıl üretildiğini öğrenmek ister misiniz?

3. Bitkisel Sütler Nasıl Elde Edilir?

 

 

Bitkisel sütler, tamamen bitkisel olan kaynakların çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde ediliyor. Wefood, tüm ürün gruplarında olduğu gibi bitkisel süt çeşitlerinde de doğallıktan vazgeçmiyor. Güvenilir kaynaklardan elde ettiği ham maddeleri, doğadan raflara kadar geçirdiği tüm süreçlerde glutenli mamullerden uzak tutmaya özen gösteriyor. Aynı zamanda bitkisel süt çeşitlerini hiçbir koruyucu ve katkı maddesi ilave etmeksizin sterilize ederek, tamamen doğal ve temiz bir içerikle siz değerli tüketicilerine sunuyor. 

4. Bitkisel Süt Çeşitleri Nelerdir?

Birçok bitkisel kaynaktan süt elde edilebiliyor. Bunun yanında kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen ve lezzetli aromaları ile ön plana çıkan bazı bitkisel süt çeşitleri bulunuyor. Bu bitkisel süt çeşitleri arasında en çok rağbet görenler ise şu şekilde:

  • Hindistan cevizi sütü
  • Badem sütü
  • Yulaf sütü
  • Soya sütü
  • Pirinç sütü 
  • Ceviz sütü
  • Kenevir sütü

 

4.1. Hindistan Cevizi Sütü Nedir? 

Hindistan cevizi sütü, Hindistan cevizi meyvelerinin çeşitli işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen doğal ve yoğun kıvamlı bir bitkisel içecek çeşidini oluşturuyor. Hafif ve lezzetli aroması ile Hindistan cevizi sütü, bitkisel süt tüketicilerinin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Siz de Wefood Organik Hindistan Cevizi Sütü’nü hemen sipariş vererek yüksek besin değerine ve tamamen doğal içeriğe sahip olan bu lezzetli içeceği keşfedebilirsiniz!

4.2. Badem Sütü Nedir?

Badem sütü, besin değeri bakımından zengin bademlerin işlemden geçirilmesiyle elde edilen aromatik ve yoğun kıvamlı bir bitkisel içecek çeşidini oluşturuyor. Tamamen katkısız ve doğal bir içerikle sunulan Wefood Badem Sütü Konsantresi ile siz de bu eşsiz lezzeti dilerseniz su ile dilerseniz kahve ve smoothie gibi içeceklerle karıştırarak deneyimleyebilirsiniz!

4.3. Pirinç Sütü Nedir?

Pirinç sütü kalori bakımından düşük (100 gr için 46,6 kcal); karbonhidrat yönüyle ise zengin bir bitkisel süt çeşidini oluşturuyor. Kalsiyum ve fosfor bakımından da ideal oranlara sahip olan pirinç sütü, aynı zamanda B, E ve D vitaminlerini içeriyor. Her ne kadar besin değeri yüksek bir içecek olsa da diyabet veya obezite gibi problemleri olan bireylerin bu sütü tüketmeden evvel ‘’Pirinç sütü sağlıklı mı?’’ sorusunu kendi beslenmeleri özelinde mutlaka doktorlarına sormaları gerekiyor.

4.4. Yulaf Sütü Nedir?

Yulaf sütü, besin değeri ve lif bakımından son derece zengin bir kaynak olan yulafın, çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen aromatik bir süt çeşidini oluşturuyor. Özellikle kahvaltı ve tatlılar ile beraber sıklıkla tercih edilen yulaf sütü düşük kalorili olmasıyla da öne çıkıyor. (100 gr için 58 kcal)

4.5. Soya Sütü Nedir?

Soya sütü, hayvansal sütlerden daha fazla protein içeren, laktozsuz, tamamen doğal ve bitkisel bir süt çeşidini oluşturuyor. Özellikle Asya ülkelerinde sıklıkla kullanılan ve ülkemizde de her geçen gün yaygınlaşan bu süt, içeriğinde kolesterol bulunmaması yönüyle de öne çıkıyor. Soya sütü kalori değerleri ise 100 gr için 54 kcal olarak biliniyor.

4.6. Ceviz Sütü Nedir?

Ceviz sütü, uzun süre tokluk hissi sağlayan, omega-3 bakımından zengin bir bitkisel süt çeşidi olarak biliniyor. Yüksek besin değeri ve düşük kaloriye (100 gr için 45 kcal) sahip bu bitkisel süt, folik asit, fosfor, kalsiyum, potasyum ve sodyumun yanı sıra E ve B vitaminlerini de içeriyor.

4.7. Kenevir Sütü Nedir?

Kenevir sütü, kenevir bitkisinin tohumlarının su ile karıştırılarak işlemden geçirilmesiyle elde edilen hafif ve aromatik bit bitkisel süt çeşidini oluşturuyor. Yumuşak içimli olmasıyla öne çıkan bu içecek tatlılarda ve kahve çeşitlerinde kullanılıyor.

5. Bitkisel Sütlerin Besin Değerleri Nedir? 

 

 

Lezzet ve sindirim kolaylığı ile öne çıkan bitkisel süt çeşitleri, besin değerleri bakımından da kullanıcılara büyük avantajlar sağlıyor. Bu avantajların başında ise bitkisel sütlerin laktoz, gluten ve kolesterol içermeyen, düşük kalorili süt çeşitleri olmaları geliyor. Bunun yanında kalsiyum, potasyum, sodyum, folik asit, bitkisel protein, E ve B vitaminleri bakımından zengin olmaları da bitkisel sütleri, hayvansal ürünleri tüketmeyen kullanıcılar için eşsiz alternatiflere dönüştürüyor!

Beslenme rutininizde hayvansal ürünlere yer yoksa mutlaka almanız gereken esansiyel amino asit çeşitlerine olan ihtiyacınızı, yüksek miktarda bitkisel protein içeren mısır, yulaf, kinoa, chia tohumu, soya ve buğday gibi besinleri tüketerek karşılayabilirsiniz. Bu bitkisel protein kaynakları ideal bir seviyede tüketildiğinde en az hayvansal ürünler ile alınan protein kadar güçlü etkiler gösterebiliyor! 

Esenlikle…