Bebeğinizin büyüdüğünü ve ek gıdaya geçiş döneminin geldiğini görmek sizi hem heyecanlandırıyor hem de bebeğinizi en doğru şekilde besleme arzusuyla biraz endişendiriyor olabilir. Bebeğinizle adım atmak üzere olduğunuz bu süreci en konforlu şekilde atlatmanız için konuyu gündemimize aldık ve ek gıdaya geçiş dönemi hakkında tüm merak edilenleri sıraladık!
Bebeklerin büyüme serüveni hem heyecan verici hem de endişe verici olabiliyor. Özellikle ek gıdaya geçiş aşaması, ebeveynler ve bebekleri için büyük bir adım oluyor. Bebeğinizin yeni lezzetlerle tanışması ve besinlerin büyüleyici dünyasını keşfetmesi, etkileyici bir yolculuğun başlaması anlamına geliyor. Ancak bu serüvende dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan bir kaynağa göre, ek gıdaya geçiş sürecinde bebeğinizin ihtiyaçlarına uygun aşamalı bir yol haritası çizmeniz gerekiyor. Bu süreçte size rehberlik edecek püf noktaları için sayfanın devamına davetlisiniz!
1. Bebeklere Emzirdikten Kaç Ay Sonra Ek Gıda Verilir?
UNICEF’in Feeding Your Baby: 6–12 Months isimli makalesine göre, altı aylık bebeklere anne sütü tek başına yetersiz gelmeye başlıyor. Bu nedenle tamamlayıcı gıdalara geçiş yapılması gerekiyor. Doğru zaman ve uygun miktarlarda tamamlayıcı gıdalarla emzirme sürecinin birlikte yürütüleceği bir planlama yapılması öneriliyor. Ayrıca aynı kaynakta belirtilen detaylara göre, bu geçiş uygun zamanda yapılmazsa bebeğin büyüme süreci olumsuz şekilde etkilenebiliyor.
2. Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?
Dünya Sağlık Örgütünün Complementary Feeding isimli makalesinde yer verilen bilgilere göre, ek gıdaya geçiş sürecinde aşağıdaki detayların dikkate alınması önem taşıyor:
- Ek gıdaya geçiş zamanının ertelenmemesi gerekiyor.
- Bu süreçte bebeklere yeterli porsiyonlar sunulması ve büyümelerini destekleyecek kadar enerji, protein ve besin maddeleri içeren gıdalarla beslenmeleri önem arz ediyor.
- Bebeklere sunulacak ek gıdaların temiz mutfak gereçleri ve hijyenik koşullar sağlanarak hazırlanması ve saklanması gerekiyor.
- Bebeklerin iştahlarına ve doyma işaretlerine dikkat edilmesi, beslenme sıklığı ve miktarının aylarına uygun şekilde planlanması önem taşıyor.
Sürekli Tıp Eğitim Dergisi’nde yayınlanan Bebeklerde Ek Beslenmeye Geçiş: Weaning Dönemi isimli makalede yer verilen detaylarda ise ilk kez denenecek besinlerin haftada bir çeşit olacak biçimde planlanması öneriliyor. Bebeklerin yeni besinlere alışması ve istenmeyen bir tepki geliştiğinde hangi yiyeceğe karşı oluştuğunun saptanması noktasında bu detay önem taşıyor. Ayrıca aynı makalede yeni denenecek olan yiyeceklerin tek öğünde ve sınırlı miktarda verilmesi öneriliyor.
3. 6 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı?
In Brief: Feeding Your Baby at 6–12 Months isimli UNICEF kaynağında yer verilen bilgilere göre, altı aylık bebeklerin ana besin kaynağının hala anne sütü olmasıyla birlikte bu dönemde ek gıdalara başlanması gerekiyor.
3.1. 6 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu
3.2. 6 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Ek Gıda Almalı?
Altı aylık bebek ek gıdaya başladığında, günde yaklaşık bir ya da iki öğün ek gıda verilmesi öneriliyor. Öğünler arasında bebeğin ihtiyacına göre anne sütüne devam edilmesi gerektiği paylaşılıyor.
4. 7 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Johns Hopkins Üniversitesinin çevrim içi platformunda yayınlanan Breastfeeding Tips for the First Year isimli makaleye göre, yedinci ay itibarıyla aşağıdaki plana uygun bir beslenme rutini ve sıklığı izlenmesi gerekiyor.
4.1. 7 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu
Editörün Önerisi: Bebeğinizin ek gıda sürecinde, yalnızca organik tarım sertifikasına sahip bitkisel besinler kullanılarak üretilen Wefood Kids Organik Bebek Tarhanası’nı deneyebilirsiniz!
4.2. 7 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Ek Gıda Almalı?
Yedi aylık bebeklere günde iki ya da üç kez olacak şekilde ek gıda verilmesi öneriliyor.
5. 8 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Breastfeeding Tips for the First Year isimli makaleye göre, sekizinci ayda ek gıda rutininin aşağıda tablodaki gibi sürdürülmesi öneriliyor.
5.1. 8 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu
Editörün Önerisi: Bebeğiniz için yeni tarifler denemek istiyorsanız, Wefood Kids Organik Bebek İrmiği’ne mutlaka şans vermelisiniz!
5.2. 8 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Ek Gıda Almalı?
Pek çok kaynakta sekiz aylık bebeklerin günlük iki ya da üç kez yarım su bardağı büyüklüğünde yumuşak gıdalar tüketmesinin yeterli olacağı aktarılıyor.
6. 9 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Uzman onaylı tıbbi makaleler yayınlayan Healthline’da yer verilen Feeding Your 9-Month-Old: Food Ideas and a Sample Meal Plan isimli makaleye göre, dokuz aylık bebeklerin beslenmesi için aşağıdaki tablo örnek olarak paylaşılıyor.
6.1. 9 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu
6.2. 9 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Ek Gıda Almalı?
Dokuz aylık bebeklerin günlük üç ila dört kez ek gıda tüketmesi öneriliyor.
7. 10 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Breastfeeding Tips for the First Year isimli makalede, 10 aylık bebek beslenmesinin aşağıdaki tabloya benzer şekilde planlanabileceği paylaşılıyor.
7.1. 10 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu
7.2. 10 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Ek Gıda Almalı?
10 aylık bebeklerin günde çoğunlukla üç ana öğün yemesi ve ara öğün olarak bir-iki kez ek gıda alması öneriliyor.
8. 11 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Uzman onaylı tıbbi makaleler yayınlayan Health Children isimli tıbbi yayın platformunda paylaşılan Sample Menu for a Baby 8 to 12 Months Old isimli makaleye göre, 11 aylık bebeklerde aşağıdaki planın dikkate alınabileceği paylaşılıyor.
8.1. 11 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu
8.2. 11 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Ek Gıda Almalı?
11 aylık bebeklerin üç ana öğün ve iki ara öğün ek gıda tüketmeleri öneriliyor. “Bugün bebeğime ne pişirsem?” dediğiniz günler için Wefood Kids Organik Sebzeli Burgu Makarna keşfinizi bekliyor!
9. 12 Aylık Bebeğin Beslenmesi Nasıl Olmalı?
Healthline’da yayınlanan 12 Healthy and Practical Foods for 1-Year-Olds isimli makaleye göre, 12 aylık bebeğin beslenmesi için öneriler aşağıdaki gibi paylaşılıyor.
9.1. 12 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu
Editörün Önerisi: Bebeğinizin ara öğünlerine renk ve lezzet katacak Wefood Organik Bebek Bisküvileri için keşfe çıkmanın tam vakti!
9.2. 12 Aylık Bebek Günde Kaç Kez Ek Gıda Almalı?
12 aylık bebekler çoğunlukla günde üç ana öğün ve bir iki ara öğün ek gıda alıyor. Anne sütünün öğünler arasında verilmesi öneriliyor.
Bebeğiniz için etkili ve çeşitli bir beslenme rutini yaratmak istiyorsanız, Wefood Kids ürün çeşitlerine göz atmayı unutmayın!
Sorumluluk reddi beyanı: Bu içerik tıbbi tavsiye veya beslenme önerisi altında sunulmamış olup sadece bilimsel kaynaklar doğrultusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Bebeğinizin ek gıda süreci için destek almaya ihtiyaç duyuyorsanız yalnızca hekiminize danışmalısınız.
Kaynaklar:
Birsen Bilgen Sivri, "0-6 Aylık Bebeği Olan Annelerin Katı Gıdaya Geçiş Süreci ve Emzirmeye İlişkin Bilgi ve Uygulamaları", Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2014, (çevrim içi)
Dr. Ayşegül Tokatlı, "Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş; “Weaning” Dönemi", Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 2003, (çevrim içi)
Cameron Blair, "Breastfeeding Tips for the First Year", Johns Hopkins All Children’s Pediatric & Adolescent Medicine, 2018, (çevrim içi)
"Complementary feeding", WHO, 2023, (çevrim içi)
"Feeding your baby: 6–12 months", Unicef, 2023, (çevrim içi)
Laura Mausinec, "6-month-old feeding schedule", Healthline, 2016, (çevrim içi)