Çalışırken Doğayı Korumanın Yolu: Ofis Hayatında Sürdürülebilir Seçimler

Çalışırken Doğayı Korumanın Yolu: Ofis Hayatında Sürdürülebilir Seçimler

Colorado Boulder Üniversitesi bünyesinde plastik maddelerin iklim üzerindeki etkisine yönelik hazırlanan bir makaleye göre, tek kullanımlık plastikler metan emisyonlarına yol açan faktörlerin tek başına yüzde 15’inden fazlasını oluşturuyor. Plastiklerin her alanda ve özellikle de ofis hayatındaki yeri düşünüldüğünde, yapılacak küçük değişimlerin dahi büyük farklar meydana getirilebileceğine değiniliyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (World Wide Fund for Nature: WWF), 2020 yılında yayınladığı Lets Make Our Workplaces Sustainable adlı makalesinde sürdürülebilir seçimlerin ofis yaşamındaki önemine değiniyor. Çalışma hayatındaki tüm bireylerin ve şirketlerin büyük değişimlere öncülük edebileceğini vurgulayan organizasyon, sürdürülebilir bir ofis kültürü oluşturmak için gerekenleri sıralıyor. Bu noktada ofis hayatında sürdürülebilir seçimler için yeniden kullanılabilen ürünlerin tercih edilmesi, yemek israfının önlenmesi ve kağıt kullanımının sınırlandırılması gibi pek çok noktaya değiniliyor.

Tek Kullanımlık Plastikler Sürdürülebilir Ofislerin Önünde Engel

WWF’nin yayınladığı kaynakta, tek kullanımlık plastiklerin hafif ve kolay taşınabilir olmalarına karşın çevreye verdiği büyük zarar üzerinde duruluyor. Özellikle pet şişelerin, plastik çatal ve bıçakların ofis yaşamında en çok atık çıkaran nesneler olduğu biliniyor. Bu noktada yeniden kullanılabilir ürünlere yönelmenin sürdürülebilir ofisler inşa etmede büyük önemi olduğuna değiniliyor. Wefood X SuCo matara gibi yeniden kullanılabilen, hafif ve taşıması kolay su şişeleri bu alanda ideal bir çözüm olarak öne çıkıyor.

Kahve Tüketim Tercihlerini Değiştirmek Doğaya Fayda Sağlıyor

2023 yılında The Washington Post tarafından yayınlanan bir makalede, daha az kahvenin daha az emisyon anlamına geldiği ifade ediliyor. Yapılan araştırmalar sonucunda hazır kahve kullanmanın filtre kahve demlemeye kıyasla daha sürdürülebilir bir seçim olduğu belirtiliyor. Öyle ki filtre kahve aynı miktarda kahve için daha fazla öğütülmüş çekirdek ve daha fazla elektrik kullanılıyor. Tek kullanımlık filtre kahve kağıtları ise atık miktarını daha da artırıyor. Bu nedenle ofiste kahve alışkanlıklarını gözden geçirmenin büyük bir değişim meydana getirebileceği aktarılıyor.

Tek kullanımlık filtre kahve kağıtları gibi günlük yaşamda sıklıkla kullanılan plastik poşetler de atık miktarını en çok artıran nesneler arasında yer alıyor. Bu minvalde -tıpkı filtre kahve yerine hazır kahve tüketmek gibi- plastik poşet yerine ham bez çanta kullanmak da doğaya faydalı bir seçim sunuyor.

Sürdürülebilir Yemek Planı Belirlemek Çok Kolay

1988 yılından bu yana belirli aralıklarla iklim değişikliği konusunda yapılan çalışmaların değerlendirildiği Birleşmiş Milletler Hükumetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporu, gıda sisteminin iklim krizinin itici gücü olduğunu ortaya koyuyor. Bu sebeple raporda sürdürülebilir ofisler inşa ederken özellikle yemek tercihlerinin ve israfın önemine değiniliyor. Bilhassa bitki bazlı beslenmenin, sürdürülebilir yaşamın olmazsa olmazları arasında yer aldığı vurgulanıyor. Tüm bunlardan yola çıkarak, yemeklerin granola kapsülü gibi materyallerle evden taşınması sürdürülebilir ofis düzeni oluşturmaya büyük katkı sağlıyor ve gereksiz plastik atık tüketiminin önüne geçiyor.

Kaynaklar:

Food Security, Intergovernmental Panel on Climate Change.(çevrim içi)
Lauren Wiseman, Lets Make Our Workplaces Sustainable, World Wide Fund for Nature.(çevrim içi)
Allyson Chiu, Single-Use Coffee Pods Have Surprising Environmental Benefits Over Other Brewing Methods, The Washington Post, 2023.(çevrim içi)
Kayla Vasarhelyi, The Climate Impact of Single Use Plastics, University of Colorado Boulder, 2021.(çevrim içi)