Çocukluk ve ergenlik döneminde dengeli ve düzenli beslenme, fiziksel ve zihinsel gelişim için son derece önemli bir yere sahip. Peki, çocukların dengeli ve düzenli beslenmesi için uzmanlar tarafından neler öneriliyor? Bilgilerinizi tazemek ve yenilerini keşfetmek için sayfanın devamına bekleniyorsunuz!
Çocuklar okul çağına gelene kadar beslenmelerini ebeveynleri veya bakım verenlerinin gözetiminde sürdürüyor. Ancak okul dönemiyle birlikte başta beslenme olmak üzere, çocuğun pek çok davranışı üzerinde ebeveynlerin kontrolü azalmaya başlıyor. Okul döneminde ebeveynlerin dengeli bir beslenme çantası hazırlamaya özen göstermesi gerekiyor. Ancak sorun bununla da çözülmüyor. Sizce çocuğunuz beslenme çantasındaki yiyecekleri gerçekten tüketiyor mu?
Okul çağındaki çocuklar için yemek yemek, yalnızca temel bir ihtiyacın karşılanması değil; aynı zamanda sosyal bir aktivite anlamına da geliyor. Çocuklar akranlarıyla birlikte yemek yerken yeni besinleri keşfedebiliyor veya yıllardır tükettikleri gıdalardan vazgeçebiliyor. Siz bu süreçte çocuğunuzun seçimlerini gözlemlemek için yanında olamasanız da, her akşam düzenli aile yemekleriyle bu süreci telafi edebilirsiniz. Öyleyse gelin, okul dönemindeki çocukların beslenmesine dair detaylara birlikte göz atalım!
1. Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalı?
Çocuklar büyüdükçe gelişen vücut sistemlerini desteklemek amacıyla daha fazla vitamin, mineral ve proteine ihtiyaç duyuyor. Yavaş yavaş yetişkinlerle aynı yiyecekleri yemeye başlayan çocukların bu dönemde tam tahıllı ürünlere, çeşitli meyve ve sebzelere, gelişen kemikleri için süt ve süt ürünlerine, balık, yumurta ve baklagil gibi zengin proteinlere ihtiyacı oluyor.
5 ila 12 yaş arasındaki çocuklar için yiyeceklerde çeşitliliğe gitmek gerekiyor. Örneğin; yaratıcı sunum fikirleri çocuğun karşı çıktığı bir besini tüketmesi için faydalı olabiliyor. Bu dönemde hem çocukları hem de ebeveynleri, dengeli ve düzenli beslenme alışkanlıklarını sürdürebilmeleri adına uzun ve meşakkatli bir yol bekliyor.
2. Çocuklar için 6 Beslenme Önerisi
Çocukların fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimlerini doğru şekilde tamamlamaları için proteinden karbonhidrata, vitaminden minerallere kadar çeşitli besin öğelerini eksiksiz tüketmeleri gerekiyor. Bu süreci en iyi şekilde yönetebileceğiniz öğünler ise kahvaltı ve akşam yemekleri oluyor. Tüm ailenin bir araya geldiği bu anlarda, çocuğunuza beslenme çantasındaki gıdaların ne kadar önemli olduğunu ve bu besinleri neden tüketmesi gerektiğini anlatabilirsiniz.
2.1. Çocuklarda Sebze ve Meyve Tüketimi
Çocukların her çeşit sebze ve meyveyi tüketmesi elbette ki en ideali. Ancak bunu her çocuğa kabul ettirmek pek de kolay değil. Çocukların özellikle de sevdikleri sebze ve meyveleri sık sık tüketmesine özen gösterebilirsiniz. Yemek istemedikleri çeşitleri ise doğal meyve topları gibi alternatiflerle keyif eşliğinde tüketmelerini sağlayabilirsiniz.
2.2. Çocuklarda Tahıllı Gıda Tüketimi
Karbonhidrat insan vücudundaki en büyük enerji kaynaklarının başında geliyor. Dolayısıyla beslenme düzenine tahıl çeşitlerini eklemek de büyük önem taşıyor. Tam buğdaylı ekmekler, organik makarna çeşitleri, yulaf, çavdar, pirinç ve mısır çocuklar için gerekli gıdalar arasında sayılıyor.
2.3. Çocuklarda Protein Tüketimi
Çocukların günlük olarak 2 ila 3 porsiyon proteinli gıda tüketmesi gerekiyor. Et, balık, tavuk, yumurta, baklagiller ve fıstık ezmesi çocukların protein ihtiyacını karşılayabileceği yiyeceklerden bazılarını oluşturuyor.
2.4. Çocuklarda Süt ve Süt Ürünleri Tüketimi
Çocukların süt, yoğurt ve peynir gibi kalsiyum bakımından zengin gıdaları günde 2 ila 3 porsiyon arasında tüketmesi öneriliyor. Sabah ve akşam çay, meyve suyu veya gazlı içecekler yerine çocuklara süt ya da ayran verebilirsiniz. Kahvaltıda peynir yemiyorsa öğlen yemeğinde yoğurt tüketmesini sağlayabilirsiniz.
2.5. Çocuklarda Su Tüketimi
Her yaştaki insan için su tüketiminin hayati önemi bulunuyor. Yetişkinlerin vücut endekslerine bağlı olarak günde 2 ila 5 litre su tüketmesi gerekebiliyor. Çocukların ise günde 6 ila 8 bardak arası su tüketmesi tavsiye ediliyor.
2.6. Çocuklarda Sağlıklı Atıştırmalık Tüketimi
Her çocuğun paketli atıştırmalıklara karşı bir ilgisi bulunuyor. Bisküvi, cips, çikolata veya şekerlemeler çocuklar için cazip gıdalar arasında yer alıyor. Ancak çocukların kendilerine uygun olmayan paketli gıda tüketiminde de bir sınırlamaya gitmek gerekiyor. Bu gıdalar için alternatif olarak çocuklara özel doğal ve katkısız ürünler tercih edebilirsiniz. Veyahut cips veya dondurma gibi evde hazırlanabilecek atıştırmalıkları doğal malzemelerle kendiniz hazırlayabilirsiniz.
Çocuklarınızın dengeli ve düzenli beslenebilmesi için ihtiyacınız olan katkısız ve koruyucusuz yüzde 100 doğal içerikleri ürünleri Wefood Kids serisinde! Siz hala keşfetmediniz mi?