Probiyotik Nedir, Ne İşe Yarar?
Televizyonlarda, sosyal medyada, gıda maddelerinin üzerinde ve beslenme uzmanlarının dilinde… Adını her gün sıklıkla duyduğunuz probiyotikler hakkında daha kapsamlı bilgi edinmeye ne dersiniz? Hadi, probiyotik dosyasını açalım!
Probiyotikler vücudumuz için olmazsa olmaz yardımcılar arasında. Vücudumuzdaki pek çok sistemin sorunsuz çalışmasına katkıda bulunan probiyotikleri çeşitli gıda maddeleriyle vücudumuza almamız şart! Beslenme uzmanlarının da sıklıkla vurguladığı üzere, vücudu korumanın yolu her halükarda beslenmeden geçiyor. Peki, neden probiyotik içeren besinleri tüketmelisiniz? Bu bakteri türünün alametifarikası nedir ki bu kadar kıymetli? Hadi, probiyotik nedir ile; yani işin ABC’siyle başlayalım!
1. Probiyotik Nedir?
Probiyotik, vücuttaki sistemlerin dengeli bir şekilde çalışmasını sağlayan yararlı bakterilerin genelini ifade ediyor. Probiyotik bakteriler vücudumuzda doğal olarak yaşadığı gibi çeşitli gıda maddeleriyle de vücuda girebiliyor.
Aslında vücudumuzda iki tür bakteri bulunuyor. Bunlardan bir kısmı iyi, bir kısmı ise kötü bakteriler. Kötü bakteriler bakteriyel enfeksiyonlar başta olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. İyi bakteriler, yani probiyotikler ise vücuttaki sistemlerin sorunsuz çalışmasına destek vererek bu kötü bakterilerin etkilerini önlemeye yönelik çalışıyor.
2. Probiyotik Ne İşe Yarar?
Probiyotiklerin, bir diğer adıyla iyi bakterilerin asıl görevi vücudumuzda ideal bir denge oluşturmak. Bunun yanı sıra vücudumuza giren kötü bakterilerin etkinliğini azaltmak da bu iyi bakterilerin işi. Cleveland Clinic’te yayınlanan Probiotics (Probiyotikler) adlı makaleye göre bu iyi bakterilerin birkaç işlevi daha bulunuyor:
- Probiyotikler vücudumuzun yiyecekleri sindirmesine yardımcı oluyor.
- Kötü bakterilerin kontrolden çıkıp vücudun ideal işleyişini bozmasını önlemeye katkı sağlıyor.
- Kötü bakterilerin kanımıza girmesini önlemek için bağırsakları hizalayan hücreleri desteklemeye yardımcı oluyor.
- İlaçların parçalanması ve emilmesine de büyük bir destek veriyor.
3. Probiyotikler Nasıl Kullanılır?
Probiyotikler nasıl alınır diye merak ediyorsanız size bunun birkaç yolu olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin; bazı besinleri tüketerek, yiyecek ve içecek seçimini doğru yaparak vücudunuza iyi bakterilerin girmesini sağlayabilirsiniz. Öte yandan çeşitli haplar, tozlar ve kapsüller yardımıyla takviye probiyotik almanız da mümkün. Bu gibi takviyelerin çoğunlukla günde bir kez alınması önerilse de siz kişisel probiyotik kullanımınızı ve kullanım sıklığınızı hekiminize danışarak belirleyebilirsiniz.
4. Probiyotik Takviyesinin Önemi Nedir?
Cleveland Clinic’in makalesinde probiyotik takviyesi almanın neden önemli olduğu şöyle sıralanıyor:
- İyi bakteriler bağırsak rahatsızlıklarının hafiflemesine destek oluyor. Pek çok bilimsel çalışma probiyotik takviyesinin bağırsak sorunlarının önlenmesine yardım edebileceğini paylaşıyor.
- Probiyotik almak bazı cilt sorunlarının hafiflemesinde de etkili olabiliyor. Hatta son zamanlarda cilt bakımında da probiyotik kullanıldığına rastlayabilirsiniz.
İşte tüm bunların sağlanmasına destek olmak için bireylerin takviye probiyotik almalarında fayda olabileceği paylaşılıyor. Çünkü değişen beslenme alışkanlıkları ve doğanın dengesi artık vücudun probiyotik dengesinin de bozulmasına sebebiyet veriyor. İşte, probiyotik takviyeleri bu dengeyi korumada önemli bir yardımcı rolü üstleniyor.
5. Probiyotik İçeren Besinler Nelerdir?
Doğal probiyotikler nelerde var dediğinizi duyar gibiyiz! Probiyotik içeren yiyeceklerin başında sirkeler geliyor. Elmanın muhteşem aroması ve zengin içeriğiyle hazırlanan Wefood Organik Elma Sirkesi, doğal probiyotik takviyesi olarak kabul edilebilecek besinler arasında. Organik elma ve üzümlerle hazırlanan bu sirkeler, turşulardan salatalara kadar mutfağın pek çok noktasında kullanılabiliyor. Aynı şekilde doğal yollarla hazırlanan Wefood Organik Alıç Sirkesi de iyi bir probiyotik kaynağı olarak aklınızda bulunabilir!
Hadi, siz de vücudunuza kulak verin ve mutfağınızda Wefood’un probiyotik içeren ürünlerine yer açın!
Sorumluluk reddi beyanı: Bu içerik tıbbi tavsiye veya beslenme önerisi altında sunulmamış olup sadece bilimsel kaynaklar doğrultusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Probiyotik içeren besinler herhangi bir rahatsızlığın tedavisi veya sağlık endişesine karşı önlem amacıyla kullanılmamalıdır. Probiyotik ihtiyacınıza ve beslenme modelinizdeki konumuna dair karar verirken mutlaka hekiminize danışmalısınız.
Kaynaklar:
“Probiotics”, Cleveland Clinic, 2020 (çevrim içi)