Sakinleşmek için Neler Yapılmalı?

Sakinleşmek için Neler Yapılmalı?

Siz de bazı günlerde kendinizi gergin ve endişeli hissediyor musunuz? Çalışan ve özellikle de büyük şehirlerde yaşayan insanlar, günün herhangi bir anında stres gibi olumsuz duygularla baş etmek zorunda kalabiliyor. Ancak sakin bir yaşam sürmek, aslında düşündüğünüz kadar zor değil!

Her insan zaman zaman endişeleniyor ve üzülüyor. Bu, hayatın doğal akışının olmazsa olmaz bir parçası olarak kabul ediliyor. Ancak endişe ve öfke vücudu ele geçirdiğinde istenmeyen sözler veya davranışlar ortaya çıkabiliyor. Bu durumda elinizden geldiğince kendinizi sakinleştirmeniz şart. Sahi, tam anlamıyla sakinleşmek söylendiği kadar kolay mı? Peki ya sakinleşmek için neler yapılmalı? 

Gerçek anlamda sakin hissedebilmek için esasında pek çok yöntem bulunuyor. Elbette ki bu yöntemler ile tüm dertlerinizden veya sıkıntılarınızdan kurtulmanız mümkün değil. Fakat kendinizi sakinleştirmeyi öğrenerek, endişe ve öfke gibi kontrolü zor duygularla baş etmeyi öğrenebilirsiniz. Bu da günlük hayatın akışında size yardımcı olarak daha doğru kararlar almanızı sağlayabilir. 

1. Sakinleşmeye Neden İhtiyaç Duyarız?

 

 

Stres, korku ve endişe artık modern yaşamın doğal parçaları haline geldi. Diğer yandan pek çok insan fazla stresten dolayı hasta olabiliyor. Strese bağlı hastalıklardan korunabilmek ve hayatın kontrolünü ele alabilmek için ise sakinleşmek en önemli koşulların başında geliyor. Dolayısıyla her insan gibi sizin de öncelikle sakinleşmeye ihtiyacınız var. 

İhtiyacınız olduğu anlarda sakinleşememek, paniğe kapılmanıza veya bunalmış hissetmenize neden olabilir. Üzerinizde hissettiğiniz baskı, vücudunuzdaki savaşma ya da kaçma hislerini besleyebilir. Ancak yüzyıllar öncesinde olduğu gibi vahşi doğada yaşamıyoruz. İş yerinde sunum yapmanız gerekirken vücudunuzun size kaçmasını söylemesi, size hiçbir şekilde yardımcı olamaz. Siz de sık sık stresli durumlarla karşı karşıya kalıyor ve bunlarla başa çıkmakta zorlanıyorsanız, nasıl sakinleşeceğinizi öğrenmeniz gerekiyor. 

2. Sakinleşmek için Neler Yapabiliriz?

 

 

Sakinleşmek için uygulanacak pek çok yöntem bulunuyor. Fakat sakinleşme tekniklerini rastgele uygulamaya başlamadan önce, kendi ihtiyaçlarınızı iyi değerlendirmeniz gerekiyor. Üzerinizde baskı hissettiğiniz zaman nereye gitmek istiyorsunuz? Stresli anlarda yemek yemek mi istiyorsunuz yoksa uyumayı mı tercih ediyorsunuz? Peki, izlediğiniz yöntemler size yardımcı olabiliyor mu? Haydi, sakinleşmek için neler yapabileceğinizi birlikte inceleyelim!

2.1. Derin Bir Nefes Alın

Kendinizi sakinleştirmek için ilk olarak derin ve yavaş nefes almaya başlayabilirsiniz. Bu şekilde nefes almanın, vücudun stres hormonlarını salgılamayı bırakmasına ve rahatlamaya yardımcı olduğu biliniyor. Nefes alışverişinize konsantre olarak zihninizi dağıtabilir ve yalnızca kendinize odaklanabilirsiniz. Ayrıca bulunduğunuz ortamda pencereleri açmanız veya mümkünse doğruca temiz havaya çıkmanız sakinleşmenizi sağlayabilir. 

2.2. Ortamın Havasını Değiştirin

Bulunduğunuz ortamda sakinleşmeye ihtiyaç duyduğunuz anlarda kullanabileceğiniz yardımcılar hazırlayabilirsiniz. Örneğin; eski çağlardan beri negatif enerjiden arınmayı sağladığına inanılan Palo Santo tütsüsünü yakınlarınızda bulundurabilirsiniz. 

Manevi bir şifa yöntemi olarak kabul edilen Palo Santo tütsüsü, etrafa yaydığı canlandırıcı kokusu ile rahatlamanıza yardımcı olabilir. Kaliteli bir buhurdanlık alarak içinde bulunduğunuz ortamın havasını aromaterapi yağları ile de değiştirebilirsiniz. Buhurdanlığın alt kısmına mum, üst kısmına ise sizi sakinleştirecek adaçayı veya lavanta yağı ekleyebilirsiniz.

2.3. Bitki Çaylarından Yardım Alın

Sakinleşmeye ihtiyaç duyduğunuz anlarda kahve ve siyah çay gibi uyarıcı içeren içecekler yerine bitki çaylarına yönelebilirsiniz. Böyle anlarda kokusu ile yatıştırıcı özelliğe sahip olan ıhlamur çayını tercih edebilirsiniz. 

2.4. Yürüyüş Yapın

Stresi kontrol altına almanın en kolay ve etkili yollarından biri de yürüyüş yapmak. Kontrollü ve düzenli hareket etmenin yani egzersiz yapmanın, vücudu iyi hissettirecek hormonların salgılanmasını sağladığı bilinen bir gerçek. Kendinizi baskı altında hissediyorsanız, 5 dakikalık temiz hava molası vermek ve bacaklarınızı hareket ettirmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

2.5. Uyku Düzeninize Dikkat Edin

Stres, kaygı ve endişe gibi olumsuz duyguların ortaya çıkışı bazı durumlarda yeterli miktarda uyuyamamaktan da kaynaklanabiliyor. Bunun bir kısır döngüye evrilmemesi için artık daha erken yatmaya başlayarak kendinize bir uyku düzeni oluşturmalısınız. Yatak odasındaki elektronik cihazları kaldırmak daha rahat uyumanızı sağlayabilir. Ayrıca lavanta yağı da sakinlik hissini teşvik ederek geceleri iyi bir uyku çekmenize katkı sağlayabilir.  

2.6. Meditasyon Yapın

Stresi azaltmak ve sakinleşmek için tercih edilen bir diğer yöntem ise meditasyon oluyor. Meditasyonun saatlerce bağdaş kurup oturmaktan ibaret olmadığını artık herkes biliyor. Yalnızca birkaç dakika oturup nefesinize konsantre olarak bile meditasyon yapabilirsiniz. Havalandırılmış bir odada dilediğiniz bir tütsüyü yakarak birkaç dakika boyunca iç dünyanıza vakit ayırmayı deneyebilirsiniz. Bu bile faydalı bir meditasyon şekli olarak kabul ediliyor.

Siz de doğal yollarla rahatlamanın tadını çıkarabilmek için Wefood'un organik içerikli ürünlerini hemen inceleyebilirsiniz!