University of Eastern Finland tarafından yapılan yeni bir araştırma, çocuklarda genel beslenme kalitesini iyileştirmenin akıl yürütme becerilerini olumlu yönde etkilediğini ortaya koyuyor. Araştırma kapsamında 397 çocuk üzerinde iki yıl boyunca yapılan gözlemler, iyi beslenme alışkanlıklarına sahip olan çocukların bu süreçte iyi beslenmeyenlere göre daha fazla bilişsel gelişim gösterdiğine işaret ediyor.
University of Eastern Finland tarafından yayınlanan The Physical Activity and Nutrition in Children isimli çalışma, beslenme ve spor konusundaki tercihlerin çocukların bilişsel yeteneklerini büyük ölçüde etkilediğini gösteriyor. Bununla birlikte genel yaşamdaki alışkanlıkların da çocukların muhakeme becerilerine etkisi üzerinde duruluyor. 397 Finlandiyalı ilkokul çocuğu üzerinde iki yıl boyunca yürütülen çalışma, çıktılarıyla tıp dünyasına ve bilinçli ebeveynlere önemli bilgiler sunuyor.
Çocuklar için İyi Beslenmeye Yatırım Yapmak Çok Önemli
Çalışmanın araştırmacılarından Dr. Eero Haapala, çocukların iyi beslenmesinin gelişim süreçlerine olumlu yönde büyük katkılar sunacağını paylaşıyor. Doktora araştırmacısı Sehrish Naveed ise iyi beslenme alışkanlıklarına sahip olan çocukların iki yıllık süreçte iyi beslenmeyenlere göre daha fazla bilişsel gelişim gösterdiğini ortaya koyuyor. Aynı çalışma, çocuk beslenmesinde özellikle de kırmızı et ve az yağlı süt ürünlerinin tüketimini araştırıyor.
Okumaya Zaman Ayırmak da Bilişsel Yetenekleri Geliştiriyor
Söz konusu araştırmada beslenmenin çocuk gelişiminde çok önemli olmasına karşın, bunun gelişmiş muhakeme yeteneği için tek başına yeterli olmayabileceği de paylaşılıyor. Bu konuda özellikle okumaya düzenli zaman ayırmanın çocuklarda akıl yürütme becerilerini geliştirmede çok önemli olduğu vurgulanıyor. Araştırmaya katılan 397 çocuk içerisinde bilgisayarla uzun saatler geçirenlerin, daha zayıf muhakeme becerilerine sahip olduğu da paylaşılan önemli çıktılar arasında.
Gelişmiş Muhakeme Becerileri Üzerinde Fiziksel Aktivite de Etkili
Çalışmada, iyi beslenme ve düzenli okumanın yanı sıra organize sporlara vakit ayırmanın da çocuklarda bilişsel yetenekleri artırabileceği belirtiliyor. Genel yaşam tarzını fazlasıyla etkileyen fiziksel aktivite desteğinin, gelişim süreçlerinde çocuklara çok yönlü katkı sunabileceği aktarılıyor. Çalışmada çocukların muhakeme becerilerini geliştirmek için iyi beslenme, düzenli okuma alışkanlığı ve fiziksel aktivite desteğinin özellikle bir arada sürdürüldüğünde güçlü bir etki sunduğuna değiniliyor.
Türkiye’nin sevilen doğal gıda markası Wefood, çocuklar için özel olarak hazırladığı katkısız ve koruyucusuz Wefood Kids serisiyle çocuklara hem kaliteli hem de keyifli beslenme olanağı sunuyor. Hadi, çocuğunuzun ideal gelişim sürecini desteklemek adına beslenmesi için en iyi seçimleri yapmaya hemen başlayın!
Kaynaklar:
Sehrish Naveed, Taisa Sallinen, Aino-Maija Eloranta, Hannamari Skog, Henna Jalkanen,
Soren Brage, Ulf Ekelund, Heikki Pentikäinen, Kai Savonen, Timo A. Lakka, Eero A. Haapala, “Effects of 2-year dietary and physical activity intervention on cognition in children—a nonrandomized controlled trial”, Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, 2023.(çevrim içi)
“A healthy diet, reading, and doing sports promote reasoning skills in children”, University of Eastern Finland, 2023.(çevrim içi)