Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik Diyet Nedir?

2018 yılında hakkında en çok araştırma yapılan diyet ve son yıllarda zayıflamak için başvurulan yöntemlerden biri olarak popülerleşen ketojenik diyet ile ilgili tüm detayları bu yazıda sizlerle paylaşıyoruz. Keyifle okumanız dileğiyle!

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet; vücudun enerji kaynağını yağlardan almasını hedefleyen diyet yöntemi. Vücudumuz enerji kullanımını glikozdan sağlamakta ve yapılan araştırmalar sonucunda vücuttaki glikoz azaldığında vücudun enerji kaynağı olarak yağları kullandığı tespit edilmiştir. Ketojenik diyet sırasında vücut enerji sağlamak için yağları kullanır ve böylece keton cisimler oluşur. Vücut sistemimiz beslenmek için glikoz yerine bu cisimleri kullanmaya başlar ve yağ yakımı hızlanır.

Tedavisinde Ketojenik Diyet Kullanılan Hastalıklar

İlk olarak 1920’li yıllarda epilepsi hastası çocukların tedavisinde kullanılan ketojenik diyet, günümüzde daha birçok kronik hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bazı sendromlar (dravet, doose ve rett), alzheimer, parkinson, otizm, obezite, kanser ve diyabet gibi durumlarda başvurulan bu diyet, son yıllarda zayıflamak için kullanılan diyetler arasına girmiştir.

Ketojenik Diyet Türleri

Ketojenik diyet türleri standart ketojenik diyet, yüksek proteinli ketojenik diyet, döngüsel ketojenik diyet ve hedefe yönelik ketojenik diyet olarak dörde ayrılmaktadır. Bu diyet türlerinden en çok standart ketojenik diyet hakkında bilimsel araştırmalar yapılmıştır. Standart ketojenik diyette günlük %70 yağ, %25 protein, %5 karbonhidrat tüketimi önerilmektedir.

Not: Bu yazı sadece bilgilendirme amaçlıdır. Ketojenik diyet kontrolsüz olarak yapıldığında ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Lütfen bu diyet türlerinden birisini denemeden önce doktorunuza danışınız ve diyet listenizi doktorunuzla birlikte oluşturunuz.

Ketojenik Besinler

Ketojenik diyet yapılırken karbonhidrat tüketimi minimum seviyede tutulacağı için diyeti yapan kişi için besinler arasında bazı sınırlandırmalar vardır. Buyrun örnekleri ile ketojenik besinleri inceleyelim.

  • Diyet uygulanırken kolestrol seviyesi yükseleceği için hayvansal yağlar yerine bitkisel yağların (hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve badem yağı gibi) kullanılması gerekmektedir. Tereyağı da kullanılmaktadır.
  • Tavuk, balık, kırmızı et, yumurta ve peynir besinleri ketojenik diyette kullanılan serbest protein kaynaklarıdır.
  • Ketojenik diyette kök sebzeler haricindeki tüm sebzeler tüketilebilir.
  • Badem, ceviz, kaju gibi yemişler ve tohumlar ketojenik diyet listelerinde kullanılmaktadır.
  • Meyve olarak ‘’berry’’ sebzeler tercih edilmelidir. Örneğin; böğürtlen, çilek, yaban mersini.

Uzun yıllardır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan ketojenik diyet son yıllarda zayıflamak için etkili yöntemler arasında yer almakta. Ketojenik diyet yapmak kolay gibi gözükebilir fakat bu diyeti uygulayan insanlar zorlandıklarını dile getirirler. Peki siz ketojenik diyeti denediniz mi?

Uyarı: Ketojenik diyet doktor ve diyetisyen kontrolü altında yapılmalıdır. Çeşitli yan etkilere sahip olan bu diyet türünü denemeden önce uzmanlara danışmanız gerekmektedir.

Kaynak:

https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/ketojenik-diyet/ (Acıbadem Hastanesi Web Sitesi)

https://www.youtube.com/watch?v=gGw7-qC2lPw (Dr. Öz ve Ekibi)