Pek çok dinde var olan oruç geleneğinin, günümüzde farklı bir formuyla yaşam trendi haline geldiğini biliyor muydunuz? Aralıklı oruç adıyla bilinen bu trend, popülaritesini vücut üzerinde bilinen etkilerine borçlu!
Geçmişte gıdaya erişiminin azlığı ve kontrollü tüketim gerektiren koşullar sebebiyle, insanoğlunun açlığı farklı şekillerde deneyimlediği biliniyor. Tam da bu sebeple bazı kaynaklarda, insanın açlığa dayanıklı bir şekilde evrimleştiği düşüncesi yer alıyor. Geçmişte en çok zaruri koşullar nedeniyle deneyimlenen açlığın, aynı zamanda insanoğluna pek çok fayda sağladığı biliniyor. Fakat elbette bunları ancak şimdi, günümüz dünyasının bilimsel metotlarıyla öğrenmek mümkün olabiliyor.
Günümüzün en popüler beslenme trendlerinden biri olan aralıklı orucun da temelinde, kontrollü açlığın insana sağladığı fiziksel ve psikolojik olumlu etkiler yer alıyor. Tüketilen besinlerden ziyade tüketim yapılan saat aralığını odak noktasına alan bu diyet şekli, farklı yöntemleriyle pek çok kişinin uyguladığı bir trend. Peki, aralıklı oruç diyetini şimdi daha yakından tanımaya ne dersiniz?
1. Aralıklı Oruç Nedir?
Aralıklı oruç, İngilizcede “Intermittent Fasting (IF)” olarak bilinen, aç kalma ve yeme periyotları arasında ilerleyen bir diyet şeklini oluşturuyor. Bilinen diyetlerin aksine hangi yiyeceklerin tüketileceği ile değil, ne zaman tüketileceği ile ilgilenen bu yaklaşım; güçlü bir iradeyi ve kararlılığı gerektiriyor. IF diyetinin kolay, orta ve zor olarak adlandırılabilecek birçok yöntemi bulunuyor.
2. Aralıklı Oruç Nasıl Yapılır?
Fasting aralıklı oruç, üç farklı yöntem ile yapılabiliyor. Belirli süre oruç tutma ve belirli süre aç kalma şeklinde ilerleyen bu diyet şekli, oruç tutulan vakitlerde sıvı tüketilmesini gerekli kılıyor. Mutlaka su tüketmeye dikkat etmekle birlikte, kalorisiz tüm içecekler de tüketime uygun oluyor. Peki, aralıklı oruç yöntemleri nelerdir?
- 16/8 Yöntemi: Uyku dahil olmak üzere 16 saat aç kalınan ve yemek yeme süresini sekiz saat ile sınırlayan yöntemi oluşturuyor. Örneğin 10:00-18:00 arasında yemek yemek serbest olurken, günün geri kalan kısmında herhangi bir besin tüketilmiyor. Bu yöntemin 18/6 ve 20/4 gibi alternatifleri de bulunuyor. Fakat fazla zorlayıcı olabilen bu yöntemler arasında en çok tercih edilen, 16/8 yöntemi.
- 5/2 Yöntemi: Haftanın ardışık olmayan iki gününde oruç tutulan ve diğer beş gününde normal beslenme düzenine devam edilen yöntemi oluşturuyor. 5/2 yönteminde, oruç tutulan günlerde yalnızca 500-600 kalori tüketiliyor.
- Ye/Dur/Ye (Tam Gün Oruç Tutma) Yöntemi: Haftada bir veya iki kez, akşam yemeğinden ertesi günün akşam yemeğine kadar 24 saat hiçbir şeyin yenilmediği yöntemi oluşturuyor.
3. Aralıklı Orucun Faydaları Nelerdir?
Aralıklı oruç üzerine yapılan çalışmalar henüz tamamlanmış olmasa da, halihazırdaki araştırmalar aralıklı orucun vücut üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koymaya yetiyor. Bu faydaları genel olarak şu şekilde sıralamak mümkün:
- Metabolizma hızını artırmaya yardımcı olarak olağan kilo verme sürecine katkıda bulunuyor.
- Kan şekeri ve insülin direncini ideal dengede tutmaya yardımcı oluyor.
- Vücutta serbest radikal seviyesinin artmasıyla ortaya çıkan oksidatif stresin azalmasına katkıda bulunuyor.
- Kardiyovasküler sisteminin ideal işleyişini korumaya destek oluyor.
- Fizyolojik ve psikolojik olarak iyi hissettirmeye yardımcı olarak yaşam kalitesini artırmaya katkıda bulunuyor.
4. Aralıklı Orucunuzu Wefood’un Organik Ürünleri ile Destekleyin!
Aralıklı oruç uygularken yemek yeme saatlerinde yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek, bu diyet şeklinin etkilerini görebilmek adına son derece önemli. Peki, bunun için nasıl beslenmelisiniz? Yulaf, karabuğday ve kinoa gibi karbonhidratları, bitkisel ve hayvansal proteinleri ve sağlıklı yağları sofranıza ekleyerek dengeli bir beslenme planı çizmeniz mümkün!
Wefood’un vegan yağlar ve glutensiz un çeşitleri ile aralıklı oruç deneyiminizi hem lezzetli hem de keyifli bir sürece dönüştürebilirsiniz. Önemli karbonhidrat kaynaklarından elde edilmiş glutensiz unlar ve tariflerinizi tatlandıracak vegan yağlar, Wefood’da sizi bekliyor!
*Bu sayfada yer alan bilgiler, bir hekimin veya beslenme uzmanının verdiği önerilerin yerine asla geçmemelidir. Aralıklı oruç yapmadan önce, size uygun olup olmadığı konusunda mutlaka hekiminize danışmalısınız.
Kaynaklar: