Yemeklerin lezzetini ortaya çıkarmakta vazgeçilmez olan baharatların sağlam bir savunma sistemi oluşturmada da oldukça etkili olduğunu biliyor musunuz? İşte, bağışıklık sistemi için en faydalı baharatlardan bazıları!
Bağışıklık sisteminiz hastalıkları ve enfeksiyonları önlemek ve vücudunuza giren hastalıklarla savaşmaktan sorumlu. Bu nedenle güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak, hastalıklar karşısında etrafınıza adeta çelikten bir duvar örmüşsünüz gibi korunmanızı sağlıyor.
Bağışıklığınızı kuvvetlendirmenin düzenli uykudan ideal besin öğelerini içeren bir diyet uygulamaya kadar pek çok yolu bulunuyor. Onlarca çeşidi bulunan baharatlar da hücrelerinizi hasarlardan koruyan antioksidanları vücudunuza sağlamakta oldukça etkili yardımcılar olarak biliniyor. Üstelik bu baharatları öyle fazla uzakta aramanıza da hiç gerek yok! Peki, bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirmek için kullanabileceğiniz en faydalı 10 baharatın hangileri olduğunu öğrenmeye ne dersiniz?
1. Karabiber
Hem kahvaltılarda hem de yapılan pek çok yemekte herkesin sofrasında bulunan karabiberin bağışıklık sistemine verdiği destek hiç de yabana atılır cinsten değil! Protein parçalanmasına yardım ederek sindirimi kolaylaştırmakta etkili olan bu baharatın kolay ulaşılabilir olması, onu daha da değerli kılıyor. Faydaları arasında güçlü bir antioksidan kaynağı olmanın yanı sıra antibakteriyel ve ödem azaltıcı antienflamatuar etkilerinin de sayılabileceği karabiber, bağırsak dostu bir baharat oluşuyla da biliniyor.
2. Zerdeçal
Kış aylarının zencefil ve tarçınla birlikte vazgeçilmez üçlüsü olan zerdeçal; antienflamatuar, antiviral ve antimikrobiyal etkiye sahip. Pek çok yiyecek ve içecekle birlikte kullanılabilen bu sarı renkli baharatın soğuk algınlığı ve mevsimsel grip karşısında bağışıklık sisteminin güçlenmesine büyük bir destek verdiği ifade ediliyor.
3. Zencefil
Hint mutfağının olmazsa olmaz lezzeti zencefil, çoğu Hint yemek tarifinin temel taşlarından biri! Zencefil bitkisinin kökünden elde edilen bu baharatın antimikrobiyal özelliğiyle bağışıklığı kuvvetlendirirken, vücuttaki iltihaplanmaların azalmasında da oldukça etkili olduğu biliniyor.
4. Tarçın
Tarçın, orijini Asya olan yaprak dökmeyen bir ağaç türünün kurutulmuş kabuğundan elde ediliyor. İçerisindeki aktif bileşenler sayesinde kan şekerini dengelemek gibi bir özelliği de bulunan bu baharat; kokusu, iç ısıtan yanı ve rahatlatıcı etkisiyle kış aylarının vazgeçilmezi olarak biliniyor.
5. Kekik
A ve C vitaminleriyle bakır, lif, demir ve manganez içeren kekik, aynı zamanda zengin bir antioksidan deposu olmasıyla da dikkat çekiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan bir klinik çalışmanın sonuçlarına göre antioksidan etkisiyle bağışıklığı güçlendiren kekik, vücutta antiviral bir etki oluşturarak covid-19 semptomlarının azaltılması için öneriliyor.
6. Kimyon
Asya ve Avrupa'da yetiştirilen en eski bitkilerden biri olan kimyon, geçmiş zamanlardan beri yalnızca kokusu ve tadıyla değil, vücuda katkı sağlayan yönlerinden ötürü de sevilerek kullanılmaya devam ediyor. PubMed’de yer alan bir araştırmaya göre kimyon, bağışıklık sisteminin tehdit karşısında gösterdiği tepkiyi olumlu yönde değiştirmeye yardımcı bir baharat olarak öne çıkıyor. Bunun sayede kimyonun, savunma sistemi baskılanmış kişilerde bağışıklığı güçlendirebilecek bir etki yaratabileceği üzerinde duruluyor.
7. Nane
Nane; A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra antioksidanlar ve fitobesinler yönünden zengin bir bitki! Nane baharatı ise bu bitkinin yapraklarının kurutulmasıyla elde ediliyor. Bağışıklığı güçlendiren baharatlardan olan nanede bulunan vitaminlerin, hücrelerin hasardan korunması noktasında çokça etkili olduğu biliniyor.
8. Karanfil
Karanfil, yüksek miktarda antioksidan içermesi sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine büyük katkıda bulunuyor. Antienflamatuar ve antiviral özellikte olan karanfilin soğuk algınlığını ve öksürüğü iyileştirmede de yardımcı bir baharat olduğunu söylemek mümkün.
9. Sarımsak
Sarımsak, toz formuyla içine girdiği her yemeğe ayrı lezzet katan joker bir baharat Avicenna Journal of Phytomedicine'de yayınlanan bir incelemeye göre içeriğindeki antibakteriyel özellikli allisin maddesi, sarımsağın insan vücudu için zararlı bazı bakterilerle savaşmasını sağlıyor. Aynı araştırmada bu baharatın çeşitli enfeksiyonların tedavisine yardımcı olabileceği de değerlendiriliyor. Bu yönüyle sarımsak, soğuk algınlığına karşı vücudun bağışıklığını uyanık tutmayı başarıyor.
10. Biberiye
Bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlardan sonuncusu olan biberiyenin içeriğinde yer alan bazı asitler virüs, bakteri ve mantarlar karşısında durmakta oldukça güçlü bir etkiye sahip! Biberiyenin ideal miktarda tüketimi, bağışıklık sistemi savunmasını artırarak potansiyel enfeksiyon risklerini azaltabiliyor.
Wefood’un güçlü içeriğiyle bedeninize, lezzetiyle ise sofralarınıza afiyet katacak organik baharat çeşitleri ile siz de hemen tanışın!
Kaynaklar
- Prashant Singh Chauhan, Naresh Kumar Satti, Krishan Avtar Suri, Musarat Amina, Sarang Bani. “Stimulatory effects of Cuminum cyminum and flavonoid glycoside on Cyclosporine-A and restraint stress induced immune-suppression in Swiss albino mice”. PubMed. 2010. (çevrimiçi).
- Leyla Bayan, Peir Hossain Koulivand, Ali Gorji. “Garlic: a review of potential therapeutic effects”. NIH. 2014. (çevrimiçi).
- Aparrna Gupta. “9 spices that will help you build immunity against the weather changes”. Voque. 2019. (çevrimiçi).
- Katie Wells. “How to Use Cumin for Digestion, Immune Health, and So Much More”. Welness Mama. 2021. (çevrimiçi).
- Summer Fanous. “12 Health Benefits of Thyme”. Healthline. 2021. (çevrimiçi).
- S. Sardari, A. Mobaien, L. Ghassemifard, K. Kamali, N. Khavasi. “Therapeutic effect of thyme (Thymus vulgaris) essential oil on patients with covid19: A randomized clinical trial”. WHO. 2021. (çevrimiçi).
- Ashley Laderer. “4 herbs that may help boost your immune system naturally, according to experts”. Insider. 2022. (çevrimiçi).
- Poonam Sachdev. “Health Benefits of Rosemary”. WebMD. 2022. (çevrimiçi).
- Faraz Khan. “12 Health Benefits of Mint Leaves That You Should Know!”. PharmEasy. 2022. (çevrimiçi).