Doğal bir fermantasyon ürünü olan beyaz sirke, yemeklere keskin aroma vermekten turşu kurmaya pek çok alanda kullanılabiliyor. İçeriğindeki yüksek asit oranıyla dikkat çeken beyaz sirkeden faydalanmak için kullanım kurallarına dikkat etmek gerekiyor.
Beyaz sirke, diğer sirke türleri gibi fermantasyon sonucu asetik asidin ortaya çıkmasıyla oluşuyor. Keskin tadı, kokusu ve faydalarıyla beyaz sirke mutfaklarda yemek hazırlığından turşu ve peynir yapımına, sebzelerin kimyasal atıklardan arındırılmasından hamur işlerinin kabarmasına kadar her alanda kendisine yer bulabiliyor. Beyaz sirke ne işe yarıyor öğrenmek için okumaya hemen başlayın!
Beyaz Sirke Neden Yapılır?
Beyaz sirke şeker kamışı, buğday ve pirinç gibi tahılların işlenmesiyle açığa çıkan etanolun fermente edilmesiyle meydana geliyor. Asetik asit, sirkenin kimyasal ismi olarak geçiyor ve sirkeye keskin tadını ve kokusunu veren madde olarak biliniyor. Beyaz sirkenin yüksek asit oranı beyaz sirke faydaları, zararları ve kullanım alanı üzerinde belirleyici olabiliyor.

Beyaz Sirke Nerelerde Kullanılır?
Beyaz sirke kullanım alanları genellikle mutfakla ilişkilendiriliyor. Beyaz sirke salatalara ve yemeklere tat vermek için kullanıldığı gibi turşu ve peynir gibi gıdaların yapımında da tercih edilebiliyor. Ayrıca aromatik lezzetlere ulaşmak için soslarda ve et marinasyonunda da kullanılabiliyor. Beyaz sirkenin bir diğer kullanımı da hamur işlerinde hamurun daha iyi mayalanması ve kabarmasını sağlamak.
Beyaz sirke kullanım alanı konusunda bilgi veren makalede sirkenin sadece yemeklerde değil, salata ve turşu yapımıyla beraber katkı maddesi ve ingredient (bileşen) olarak mayonez, salça, salamura, hardal ve diğer birçok benzeri ürünlerin hazırlanmasında kullanıldığı ifade ediliyor.

Beyaz Sirke ile Turşu Yapılır mı?
Aydın Adnan Menderes Üniversitesinin yayınına göre turşu, sirke ve/veya salamura (tuzlu su) içindeki laktik asit fermantasyonuyla veya sulandırılmış asetik asit içinde oluşan ürünler olarak tanımlanıyor. Beyaz sirke de içeriğindeki asetik asit oranıyla turşu yapımında tercih edilen ürünler arasında geliyor.
Beyaz Sirke Yemeklerde Kullanılır mı?
Beyaz sirke, yaygın olarak yemeklere aroma vermek ve daha zengin bir lezzet derinliği yakalamak gibi sebeplerle kullanılıyor. Bunun yanında ekşi ve keskin bir tat yakalamak için sos yapımında da beyaz sirke tercih edilebiliyor.
Beyaz Sirke Kurabiyeye Konur mu?
Hamur kabartma tozunun üzerine bir miktar beyaz sirke ilave edildiğinde hamurun daha çok kabarabileceği söyleniyor. Yani beyaz sirke, kurabiye ve kek gibi hamur işlerinin daha kabarık ve daha gevrek olmasını sağlamak için kullanılabiliyor.
Beyaz Sirke Salataya Konur mu?
Salatalar beyaz sirkenin en çok kullanıldığı yemekler arasında geliyor. Salataya ekşimsi bir tat vermek için kullanılan beyaz sirke, salatanın daha aromatik bir lezzete kavuşmasını sağlıyor.
Beyaz Sirke Sebze Yıkamada Kullanılır mı?
Beyaz sirke, diğer sirkeler gibi güçlü bir arındırıcı olma özelliği taşıyor. Bu nedenle sebzeleri pestisit ve tarım ilacı gibi zararlı maddelerden arındırmak amacıyla beyaz sirke damlatılmış suda bekleterek yıkamak, önerilen yöntemler arasında geliyor.
Beyaz Sirke Ne İşe Yarar?
Çeşitli kaynaklarda ifade edildiği üzere, sirkenin kanıtlanmış antimikrobiyal özellikleri bulunuyor. Parazit kaynaklı enfeksiyonların tedavisinde beyaz sirkenin kullanılabildiği ifade ediliyor. Bununla birlikte beyaz sirke, en çok çeşitli ev yapımı gıdaların hazırlık süreci ve tarımsal ürünlerin arındırılması işlemlerinde kullanılıyor.
Beyaz Sirke İçilir mi?
Beyaz sirkenin içilebilir olması için mutlaka suyla seyreltilmesi gerektiği paylaşılıyor. Asetik asit oranı diğer sirke türlerine göre daha yüksek olan beyaz sirkenin sek halde içimi önerilmiyor.
Beyaz Sirke İçilirse Ne Olur?
Beyaz sirkenin sulandırılmadan ya da yemeklere eklenmeden direkt olarak tüketilmesi gastrit ve ülser gibi mide sorunlarına neden olabiliyor. Beyaz sirkenin saf halde içilmesi durumunda diş minesi üzerinde aşındırıcı etkisi de ortaya çıkabiliyor.
Beyaz Sirke Yenir mi?
Beyaz sirke sek olarak tüketilmiyor ancak salata, ana yemekler, soslar gibi besinlerin hazırlığında, hamur işi, turşu ve peynir yapımında kontrollü miktarlarda kullanılarak tüketilebiliyor.
Beyaz Sirke Nasıl Yapılır?
Beyaz sirke, diğer sirkeler gibi fermantasyon sonucu elde edilen bir ürün. Beyaz sirkenin yapımında şeker kamışı, buğday, mısır gibi tahıllar kullanılıyor. Tahıl alkolü denilen etanol, fermantasyon sonucu asetik asit üretiyor ve nihayetinde ortaya asit değeri yüksek, renksiz, keskin kokulu ve ekşi beyaz sirke çıkıyor.

Beyaz Sirke Faydaları
Beyaz sirke, temelde asetik asit içeren bir besin olarak diğer sirke türleriyle aynı etkileri sunuyor. The Journal of Food tarafından yayınlanan makalede beyaz sirke faydaları şu şekilde sıralanıyor:
- Beyaz sirkenin insülin metabolizması üzerinde olumlu etkiler gösterebileceği ifade ediliyor.
- Gıda güvenliği açısından problem ve risk oluşturan pek çok mikroorganizmayı inhibe eden bir özellik barındırıyor.
- Sirke bileşiminde bulunan fonksiyonel bileşikler antioksidan etkiler gösteriyor.
- Kardiyovasküler sistemin normal fonksiyonlarını korumaya katkı sunabiliyor.
- Toplam kolesterol, HDL ve LDL parametreleri üzerinde olumlu etkiler gösterebiliyor. Yağ metabolizmasını düzenleyici ve vücutta yağ birikmesini önleyici aktiviteler ortaya çıkarabiliyor.
Beyaz Sirke Zararları
Beyaz sirke asetik asit oranı yüksek bir ürün olduğu için fazla ya da yanlış tüketiminde bazı sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Çeşitli onaylı kaynaklara göre, beyaz sirke zararları arasında gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarına neden olmak ya da bu hastalıklara dair şikayetleri artırmak yer alıyor. Ayrıca diş minesini aşındırarak diş yapısına da zarar verebiliyor. Beyaz sirkenin doğrudan, sulandırılmadan tüketilmesi zarar görme riskini artırabiliyor.
Doğal ve birinci kalite malzemelerle hazırlanan Wefood ürünleri, hedef odaklı beslenme programlarını desteklemenin yanı sıra kendine has aromalarıyla da lezzetli bir tüketim sağlıyor. Siz de hemen keşfedin!
Sorumluluk Reddi Beyanı: Bu içerik tıbbi tavsiye veya beslenme önerisi altında sunulmamış olup sadece bilimsel kaynaklar doğrultusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Herhangi bir gıdayı beslenme programınıza eklemeden önce mutlaka uzman bir hekime danışmanız gerekmektedir.
Kaynaklar:
- “Sirke”, TÜBİTAK E-Dergi.
- Abdulkerim AYBEK, “Geleneksel Yöntemlerle Zivzik Narından Sirke Üretimi ve Elde Edilen Sirkenin Kalite Parametrelerinin Araştırılması”, Siirt Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019.
- Öğr.Gör.Dr. Engin Yaralı, “Meyve ve Sebze Teknolojisi II”, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, 2018.
- “Antimicrobial Effect of Vinegar”, Turkish Journal of Agriculture.
- Çağlar Gökırmaklı, Havva Nilgün Budak, Zeynep Banu Güzel-Seydim, “Sirkenin Sağlık Üzerine Etkileri”, The Journal of Food, 2019.