Yüksek besin değeri ile özellikle vegan ve vejetaryen beslenmesinde önemli yer tutan Brezilya cevizini yakından keşfedin!
Dengeli ve düzenli bir beslenme programında kuru yemişler olmazsa olmaz! Özellikle uzun süre tok hissetmeyi sağlaması yönüyle diyetlerin vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru yemişler, besin değeri bakımından da güçlü bir noktada duruyor. Birçok vitamin, mineral ve değerli yağ çeşidini barındıran kuru yemişler, tüm bu yönleriyle diyetlerin vazgeçilmez besinleri arasında yer alıyor.
Son yıllarda kuru yemiş çeşitleri arasında öne çıkan Brezilya cevizi, bilhassa da özel beslenmesi gereken gruplar tarafından severek tüketiliyor. Bunda Brezilya cevizinin hem özgün tadı hem de diğer kuru yemiş çeşitlerine kıyasla çok daha düşük olan karbonhidrat oranı rol oynuyor. Peki, öğünlerinizi farklı bir lezzetle tatlandırmak için siz de Brezilya cevizi hakkında detaylı bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?
1. Brezilya Cevizi Nedir?
Brezilya cevizi, “Brezilya fındığı” olarak da bilinen bir kabuklu yemiş çeşidi. Besin değerleri sayesinde “süper gıda” olarak nitelendirilen bu besin, düşük karbonhidrat oranıyla bilinen bademden bile daha az karbonhidrat içeriğine sahip. Son yıllarda diyet programlarında ve özellikle vegan ve ketojenik beslenmede kendisine yer bulan Brezilya cevizi, farklı lezzetiyle ilk kez deneyenlerin de favorisi oluyor. Lezzet olarak damakta daha çok cevize benzer bir tat bırakan bu besin, görünüm olarak ise sivri yapısıyla kajuyu andırıyor.
2. Brezilya Cevizi Nerede Yetişir?
Brezilya cevizi, Güney Amerika’nın Amazon ormanları bölgesinde ve Peru’da yetişiyor. Çoğunlukla nehir etrafında yabani bir tür olarak yetişen bu besin, aynı zamanda Brezilya, Venezuela, Guyana ve Bolivya’da da üretiliyor.
Brezilya cevizi ağaçlarında yaklaşık 20 santimetreye varan büyük kümeler bulunuyor. Cevizler de bu kümelerin içerisinde sert kabuklu meyveler halinde büyüyor. Olgunlaşan kümelerin ağaçtan düşmesiyle birlikte Brezilya cevizleri toplanarak kurutuluyor. Güneşte doğal olarak kurumaya bırakılan Brezilya cevizleri, çeşitli işlemlerin ardından kabuklu olarak tüketime sunuluyor.
3. Brezilya Cevizi Nasıl Tüketilir?
- Tek başına tüketebileceğiniz gibi çeşitli besinlerin ve tariflerin içerisine de dahil edebilirsiniz.
- Yulaf ezmesi ve yoğurt gibi öğünlerinize küçük parçalar halinde ilave edebilirsiniz.
- Öğütme makinesinde ya da blender'da öğüterek kek ve kurabiye hamuruna ekleyebilirsiniz.
- Pesto sos hazırlarken çam fıstığı yerine kullanabilirsiniz.
- Meyve ve sebze salatalarına ekleyebilirsiniz.
- Diğer kuru yemişlerle birlikte granola ve protein barı yapımında kullanabilirsiniz.
- Ketojenik ve vegan tatlıların yapımında tercih edebilirsiniz.
- Küçük parçalar halinde kırarak tatlı ve hamur işlerinin üzerine dekor amaçlı serpebilirsiniz.
4. Brezilya Cevizi Hangi Sıklıkla Tüketilmelidir?
Brezilya cevizi, besin değeri ve içeriği bakımından eşsiz besinler arasında yer alıyor. Ancak bu, söz konusu besinin sınırsız olarak tüketilebileceği anlamına gelmiyor. Brezilya cevizini diğer kuru yemişlerden ayıran en önemli nokta, içerdiği yüksek yağ ve selenyum miktarı oluyor. Yüksek miktarda selenyum içeren Brezilya cevizinin tüketimine bu nedenle özellikle dikkat etmek gerekiyor.
Brezilya cevizinin tüketimini günde beş ila altı adet ile sınırlandırmak gerekiyor. Bu da ortalama 28 grama denk geliyor. 28 gram Brezilya cevizi, önerilen günlük selenyum miktarının yüzde 1000’ini karşılıyor. Bu sebeple Brezilya cevizini bir atıştırmalık çeşidi değil, “süper gıda” olarak değerlendirmek ve önerilen tüketim miktarını aşmamaya dikkat etmek gerekiyor.
5. Brezilya Cevizi Etkileri Nelerdir?
Brezilya cevizinde bol miktarda bulunan selenyum, vücudun olağan fonksiyonlarını korumak adına büyük önem taşıyor. Brezilya cevizinde önemli miktarda magnezyum ve kalsiyum da bulunuyor. 28 gram Brezilya cevizi, günlük selenyum ihtiyacını 10 kat fazlasıyla karşılarken önerilen günlük magnezyum miktarının da yüzde 25 ila 33’ünü karşılıyor.
Brezilya cevizi, dokuz temel amino asidin tamamını içeriyor. Bu yönüyle bilinen en güçlü bitkisel protein kaynakları arasında yer alan Brezilya cevizi, özellikle vegan ve vejetaryen beslenmesinde önemli yer tutuyor. Global sağlık portalı WebMD’de yayınlanan bir makalede Brezilya cevizinin, yüzde 70 oranında değerli yağ asitleri içermesi bakımından kardiyovasküler sistemin olağan işleyişini sürdürmeye katkıda bulunduğu paylaşılıyor. Bunun yanı sıra Brezilya cevizinin kan şekerini ideal dengede tutmaya ve beynin ideal fonksiyonlarını korumaya da yardımcı olduğu belirtiliyor.
6. Brezilya Cevizi Besin Değeri Nedir?
Brezilya cevizinde B1, B6 ve E vitamini ile selenyum, magnezyum, kalsiyum, manganez, çinko, bakır ve fosfor mineralleri bulunuyor. 28 gram çiğ Brezilya cevizi;
- 186 kalori,
- 19 gram yağ,
- 4 gram protein,
- 3 gram karbonhidrat,
- 2 gram lif ve
-
1 gram şeker içeriyor.
Wefood, doğal coğrafyasından ithal ettiği yüksek kaliteli Brezilya cevizlerini vegan ve glutensiz yapısını koruyarak siz tüketicilerine ulaştırıyor. Siz de Wefood Brezilya Cevizi’ni hemen sipariş edin, öğünlerinizi lezzet farkıyla zenginleştirin!
Kaynak:
“Health Benefits of Brazil Nuts”, WebMD, 2022.(çevrim içi)