Kahvelerin yanında, ara öğünlerde ve gece kaçamaklarında keyifle tüketilen çikolatanın gluten ile ilişkisini biliyor musunuz?
İlk ısırıktan itibaren ağzınızın içinde lezzet şöleni yaratan bir mutluluk kaynağı: Çikolata! Çikolatanın ham maddesi olan kakao, tarihte epey uzun bir geçmişe sahip. Yılda sadece iki defa meyve veren kakao ağaçlarından üretilen bu ham maddenin başlangıçta şeker kamışı, bal ve tarçın gibi besinlerle karıştırılarak tatlandırıldığı biliniyor. Bugünkü çikolatanın ilk adımları ise böylece atılmış oluyor. Günümüzde ise kakaonun şeker, süt ve süt ürünleriyle işlenmesi, o eşsiz çikolata tadının ortaya çıkmasını sağlıyor.
Bitter ve sütlü çeşitleri olan çikolata, içerdiği yüksek karbonhidrat ile enerji, eşsiz aroma bileşenleri sayesinde ise mutluluk sağlıyor. Bu ağızda eriyen mutluluğun yediden yetmişe seveni çok olsa da gluten ile ilişkisini bilen de bir o kadar az. Gelin yazının devamında “Çikolata gluten içerir mi?” sorununun cevabını birlikte öğrenelim.
1. Çikolatada Gluten Var mı?
Çikolatanın mutlu ettiği, stresi azalttığı gibi bilgiler duymuş olabilirsiniz. Fakat eğer hala bilmiyorsanız; evet, çikolata beyindeki serotonin ve endorfin hormonlarının salgılanmasını sağlıyor. Böylece çikolata yediğinizde kendinizi daha mutlu ve enerjik hissedebiliyorsunuz. İçerisinde yüksek miktarda karbonhidrat bulunduruyor olması da enerjik hissetmenizde rol oynuyor. Çikolata ayrıca protein, yağ, potasyum, kalsiyum ve demir de içeriyor. Peki, çikolatanın içinde gluten de var mı dersiniz?
Çikolata çeşitlerinin pek çoğuna, gluten içeren katkı maddeleri de eklenebiliyor. Bunun haricinde üretim aşamasındaki çapraz bulaşmalardan dolayı, çikolataya az da olsa gluten bulaşabiliyor. Ham madde olan kakaoda gluten bulunmadığından, piyasada glutensiz çikolata çeşitlerine rastlamak da mümkün. Dolayısıyla; özellikle de glutene karşı hassasiyeti olan kişilerin, üzerinde “glutensiz” ibaresi bulunan çikolataları tercih etmeleri gerekiyor.
2. Bitter Çikolatada Gluten Var mı?
Bitter çikolata, içeriğinde en az yüzde 18 kakao yağı ve yüzde 14 kuru kakao bulunduruyor. Yani bitter çikolataların üretim aşamasında en az yüzde 32 oranında kakao ham maddesi kullanılıyor. Çikolatanın raf ömrünü uzun tutabilmek adına çikolataya eklenen bazı ek maddeler, az miktarda da olsa gluten içerebiliyor. Bu yüzden bitter çikolata tüketmeden önce, gluten bulundurmamasına özellikle dikkat etmek gerekiyor.
3. Sütlü Çikolatada Gluten Var mı?
Sütlü çikolata en az yüzde 3.5 yağsız kuru kakao, yüzde 2.5 kuru kakao, yüzde 14 süt ve yüzde 3.5 süt yağından oluşuyor. İçinde barındırdığı süt oranı sayesinde de bitter çikolataya göre daha yumuşak bir tada sahip oluyor. İşlenme aşamasındaki kakao çekirdekleri, gluten içeren tahıllarla vs. temas ettiğinde eser miktarda gluten çikolataya da bulaşabiliyor. Bunun haricinde çikolataların raf ömrünü uzatmak amacıyla içerisine eklenen ek maddelerin de gluten içerme olasılığı bulunuyor.
Editörün Notu: Gluten hassasiyetiniz varsa veya glutensiz beslenmeyi tercih ediyorsanız, ister bitter ister sütlü çikolata olsun, tüketmeden önce içeriğinde gluten barındırmadığından emin olun. Size özel beslenme şekli ve neleri tüketip tüketemeyeceğinizle ilgili en doğru bilgiyi edinebilmek adına doktorunuza danışmayı unutmayın.
4. Hangi Çikolatada Gluten Yok?
Çikolatanın ana maddesi olan kakaoda gluten bulunmuyor, fakat bazı durumlarda çikolataların içinde gluten olabiliyor. Çünkü;
- Kakao çekirdekleri arpa, buğday, çavdar gibi glutenli besinler ile aynı teçhizatta işlendiğinde, glutenin kakao çekirdeklerine bulaşma olasılığı bulunuyor.
- Çikolataların raf ömrünü uzatabilmek adına içerisine eklenen ek maddelerde de eser miktarda gluten bulunabiliyor.
Bu iki olasılık göz önünde bulundurulduğunda özellikle gluten hassasiyeti olan kişiler için, içerisinde gluten olmadığı açıkça belirtilen çikolatalar en ideal tercihler oluyor. Wefood Glutensiz Yulaflı & Cevizli Çikolata ve Glutensiz Çikolata Ezmesi ise gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz lezzetli ve glutensiz seçeneklerden sadece birkaçı!