Pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilen çölyak hastalığının nedenleri ve belirtileri sizce tam olarak neler olabilir? Çölyak hastalığı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için yazımızın devamına göz atabilirsiniz!
Gluten! Eğer bu proteinin adını daha önce duyduysanız, pek çok hastalığa sebep olduğunu ve bazı hastalıkların semptomlarını tetiklediğini biliyor olabilirsiniz. Gluten ile yakından bir ilişkisi olan bu hastalıklardan biri de çölyak hastalığı... Gluten içeren ürünlere karşı vücudun gösterdiği bir hassasiyet olarak ortaya çıkan çölyak hastalığı, her yaşta görülebilen bağışıklık sistemi hastalıklarından birini oluşturuyor. Bu hastalığın semptomları ve zorlukları ile savaşmak için ise tek yapılması gereken, glutenden uzak durmak ve sadece glutensiz ürünler tüketmek!
1. Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak hastalığı, gluten hassasiyetine bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık sorununu oluşturuyor. Bazı kişilerde içerisinde gluten bulunan buğday, arpa ve çavdar gibi tahıl gruplarının tüketimi, ince bağırsakta alerji ve hassasiyetlere yol açıyor. Bu durumda ise gluten içeren ürünler, ince bağırsakta bir emilim bozukluğu meydana getiriyor. Çölyak hastalığının ortaya çıkışı ise tam olarak bu şekilde, glutenli ürünlerin bağırsakta emilememesi ve bağışıklık sistemi tarafından reddedilmesi ile ortaya çıkıyor. Bu hastalık, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da gözlemlenebiliyor.
2. Çölyak Hastalığı Nedenleri Nelerdir?
Çölyak hastalığı, genetik yatkınlık ve çevresel faktörler olmak üzere pek çok nedene bağlı olarak gelişebiliyor. Bu nedenler en genel haliyle şu şekilde sıralanıyor:
- Genetik faktörler, hastalığın en yaygın ortaya çıkış sebebini oluşturuyor. Birinci dereceden yakınlarında çölyak hastalığı bulunan bir kişinin de aynı hastalığı taşıması mümkün olabiliyor.
- Sağlıksız ve düzensiz bir beslenme şekli, bağırsakların fonksiyonlarını düzgün bir şekilde yerine getirememesine neden olabiliyor. Bu sebeple bağırsaklarda meydana gelmiş çeşitli hassasiyetler, glutenli ürünlerin emilimine engel olabiliyor. Bu durum ise çölyak hastalığının gelişimine kaynaklık edebiliyor.
- Hamilelik, doğum, tıbbi operasyon geçmişi ve viral enfeksiyon gibi durumlar hastalığın ortaya çıkışına neden olabiliyor ya da hastalığı tetikleyebiliyor.
- Gluten içeren besinleri çok fazla miktarda tüketmek de hastalığa zemin hazırlayan etmenler arasında yer alıyor.
3. Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Çölyak hastalığı belirtileri arasında fiziksel ve psikolojik olmak üzere pek çok semptom bulunuyor. Çölyak hastalığı belirtileri en yaygın olarak karında şişlik, ağrı ve kramp şeklinde gözlemleniyor. Bunun yanı sıra baş ağrısı ve yorgunluk gibi psikolojik faktörler de akla çölyak hastalığının gelebileceği diğer belirtileri oluşturuyor. Çölyak hastalığının en genel haliyle çocuklar ve yetişkinler üzerinde aşağıdaki gibi belirtileri bulunuyor:
3.1. İki Yaş Altı Çocuklarda Çölyak Hastalığı Belirtileri
- İştahsızlık
- Büyüme geriliği
- Kusma
- İshal
- Karında şişkinlik
- Kas erimesi
3.2. İki Yaş Üstü Çocuklarda Çölyak Hastalığı Belirtileri
- Gerginlik ve sinirlilik
- Geçmeyen ishal/kabız
- Öğrenmede güçlük
- Kilo kaybı
- Ergenliğe girişin gecikmesi
- Hiperaktivite bozukluğu
- Büyüme geriliği
3.2. Yetişkinlerde Çölyak Hastalığı Belirtileri
- Şişkinlik
- Halsizlik ve yorgunluk
- Kusma
- Kabız/ishal
- Karın ağrısı ve gaz sancıları
- Ciltte döküntü
- Gerginlik ve sinirlilik
- Kas ve eklem ağrıları
- Depresyon
- İştahsızlık
- Kansızlık ve demir eksikliği
4. Çölyak Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?
Çölyak hastalığı gluten içeren ürünlerin tüketimine bağlı olarak gelişen bir hastalık olduğu için hastaların gluten bulunan ürünlerden uzak durması büyük önem taşıyor. Bu hastalık, her ne kadar ömür boyu sürebilecek bir ince bağırsak rahatsızlığı olarak bilinse de, glutensiz diyetler ile hastalığın belirtilerini büyük ölçüde azaltmak ya da gidermek mümkün oluyor. Bu sebeple çölyak hastalarının beslenmelerinde glutensiz ürünler tercih etmesi gerekiyor.
Çölyak hastalığına sahipseniz ya da glutene karşı bir hassasiyet yaşıyorsanız, en sevilen lezzetlerle vedalaşmak zorunda değilsiniz. Wefood’un çapraz bulaşma riskini ortadan kaldırmak adına özel olarak ürettiği glutensiz yulaf ezmesi ve glutensiz unlar ile hem lezzetli hem de keyifli gıda alternatiflerine gönül rahatlığıyla ulaşabilirsiniz!