Vücudu toksik maddelerden hızlı ve kolay bir şekilde arındırmak adına başvurulan detoks yöntemini, bu sayfada ayrıntılarıyla öğrenmeye ne dersiniz?
İnsan vücudu, doğal işleyişini korumak adına biriken toksinleri düzenli olarak atabildiği mükemmel bir işleyişe sahip. Fakat zaman zaman dışarıdan yardım alması da gerekiyor. Çünkü halihazırda radikal maddeleri ve toksinleri sürekli temizlemeye çalışan vücut, bu konuda hemen hızlı sonuç veremeyebiliyor. Bu yüzden toksin atmaya yönelik ek tüketimlerle, kısa vadede daha etkili sonuçlar almak mümkün oluyor. Her geçen gün popülerliği artan detoks suyu ve diyetleri ise bu konuda ilk başvurulanlar oluyor. Detoksun ne olduğu ve nasıl yapıldığına dair ayrıntılar, bu sayfada sizi bekliyor!
1. Detoks Nedir?
Detoks, kısaca “toksinlerden arınma” anlamına geliyor. Toksinler, canlı bir organizma olan vücudun metabolik aktiviteleri sonucunda ortaya çıkan veya beslenme yoluyla alınan istenmeyen maddeleri ifade ediyor. Bu zararlı maddeleri çok daha kolay ve hızlı bir şekilde vücuttan atabilmek, yapılan detokslar ile daha kolay hale geliyor. Ancak detoksların genellikle kısa süreli olarak yapılması tavsiye ediliyor. Bu süre yapılan detoksa bağlı olarak birkaç gün ile sınırlandırılabileceği gibi bir ay kadar da sürebiliyor.
2. Detoks Nasıl Yapılır?
İnsan vücudunda bulunan deri, böbrek, akciğer, bağırsak ve karaciğer gibi organlar toksinlerin atılmasında rol oynuyor. Fakat konu toksinlerin atılması olunca özellikle karaciğer büyük bir önem taşıyor. Çünkü karaciğer vücutta biriken toksik maddeleri suda çözünebilir hale getirerek vücuttan atılmasını sağlıyor. Bu temizlik işlemini yürütürken de haliyle sürekli olarak toksine maruz kalıyor. Detokslar ise işte tam bu noktada devreye giriyor.
Başta karaciğerin, sonrasında ise tüm vücudun ideal işleyişini korumak için gerekli vitamin ve minerallerin alımı, yapılan detokslar ile sağlanabiliyor. Vücudun detoks sürecini desteklemek için kolay uygulanabilecek şu gibi belli başlı yöntemler bulunuyor:
- Gün içinde bitki çayı ve bolca su tüketmek (Günlük içilen suyun bir kısmına elma sirkesi veya limon da eklenebilir.)
- Lifli, taze meyve ve sebzeleri tercih etmek
- Fazla tuz tüketiminden kaçınmak
- Bir ila üç gün oruç tutmak
- Çeşitli doğal besin takviyelerinden faydalanmak
Editörün Notu: Detoks sırasında tamamen doğal içerikli besin takviyelerini tüketmek istiyorsanız A, C, E ve B grubu vitaminleri bakımından zengin olan Wefood Organik Açai Tozu ile tanışmalısınız!
3. Detoks Faydaları Nelerdir?
- Toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor.
- Ödem ve hazımsızlığı azaltıyor.
- Gün içinde daha zinde ve enerjik hissedilmesine yardımcı oluyor.
- Vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin alınmasını sağlıyor.
- Cildi ve saçları daha canlı bir görünüme kavuşturuyor.
- Metabolizmanın normal işleyişine katkıda bulunuyor.
- Sindirim sisteminin düzenli işleyişinin korunmasına yardımcı oluyor.
Editörün Notu: Detoks esnasında antioksidan bakımından zengin olan besinleri tüketmek son derece önemli! İçerisinde antioksidan özellikli değerli besin öğelerini yüksek miktarda bulunduran Wefood Organik Spirulina Tozu da bu yüzden detoksların vazgeçilmez ek besinlerinden biri haline geliyor.
4. Detoks Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Detoks yaparken vücudu yoracak alışkanlıklardan kaçınmak gerekiyor. Bu alışkanlıkların başında alkol, kafein ve tütün ürünlerinin kullanımı geliyor. Ayrıca işlem görmüş, rafine edilmiş besinleri tüketmek de detoks esnasında tavsiye edilmiyor.
Detoks yapılırken günlük beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte sinirlilik, halsizlik ve yorgunluk gibi yan etkilere maruz kalınabiliyor. Ciddi yan etkileri bulunmasa bile, detoksa kesinlikle bir beslenme uzmanına danışmadan başlanmaması gerekiyor. Ayrıca reaktif hipoglisemi ve şeker hastalarının, kan sulandırıcı ilaç kullananların, farklı kronik hastalıkları olanların, çocukların ve hamilelerin detoks yapmaktan kaçınmaları öneriliyor.