Gluten Alerjisi veya İntoleransı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gluten Alerjisi veya İntoleransı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Tahıl mamulü içeren bazı ürünleri tükettikten sonra vücudunuzda birtakım sorunlar gözlemliyorsanız, gluten alerjiniz veya intoleransınız olabilir! Peki gluten alerjisi nedir ve belirtileri nelerdir? Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak için sayfanın devamına göz atabilirsiniz!

Gluten alerjisi veya gluten intoleransı, mide ve bağırsak problemleri yaşayan insanların mutlaka aklına getirmesi gereken önemli bir sorun. Çölyak hastalığı bulunan veya gluten tüketiminden sonra rahatsızlık duyan kişilerin, bu içeriği barındıran ürünlerden uzak durması büyük önem taşıyor. Ayrıca glutenin, irritabl (huzursuz) bağırsak sendromuna sahip kişilerde de semptomları tetiklediği biliniyor.

Bu noktada, söz konusu sorunlardan mustarip kişilerin beslenmelerinde glutensiz alternatiflere yönelmesi gerekiyor. Nitekim glutensiz beslenme, alerjiye veya intoleransa bağlı olarak gelişen sorunları hafifletmek adına en kesin çözümü sunuyor. Üstelik sanıldığının aksine, glutensiz diyetlerde de sevilen lezzetlerden uzak kalmadan; doyasıya beslenmek mümkün!

1. Gluten İntoleransı veya Alerjisi Nedir?

 

 

Gluten hassasiyeti veya alerjisi, içerisinde gluten bulunan gıdalar tüketildiğinde  çeşitli sindirim sorunlarına yol açan bir sağlık sorununu oluşturuyor. Gluten intoleransına sahip olan kişiler buğday, arpa ve çavdar gibi ürünleri tükettikten sonra fizyolojik ve psikolojik çeşitli sorunlar yaşamaya başlayabiliyor.

Gluten, insan vücudu için sindirimi zor bir besin olduğundan mide ve bağırsak gibi organlarda çeşitli hassasiyetlere neden olabiliyor. Bu bitkisel protein çeşidi, özellikle de çölyak hastalığı ve irritabl (huzursuz) bağırsak sendromu bulunan kişiler için daha büyük bir risk teşkil ediyor. Bu kişilerin beslenmelerinde "glutensiz" sertifikasına sahip ürünleri tercih etmesi, gluten duyarlılığından en az derecede etkilenmeleri adına dikkat etmeleri gereken başlıca koşulu oluşturuyor.

Editörün notu: Gıda alerjisi doğrudan bağışıklık sistemi tarafından tetiklenen bir reaksiyonu ifade ederken, gıda intoleransı sindirim sisteminin bir reaksiyonunu oluşturuyor.

2. Gluten Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

 

 

Gluten intoleransı belirtileri arasında fizyolojik ve psikolojik olmak üzere pek çok şikayet bulunuyor. Gluten alerjisi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilse de günlük hayattaki belli başlı problemlerin altından gluten hassasiyeti çıkabiliyor. Gluten hassasiyeti belirtileri arasında mide ve bağırsakları etkileyen şişkinlik, karın ağrısı, genel rahatsızlık hissi, mide bulantısı, gaz sancısı, ishal ve kabızlık gibi sorunlar bulunabiliyor.

Gluten hazımsızlığı ayrıca kişilerin kaygı, baş ağrısı, depresyon, migren ve aşırı yorgunluk gibi problemlerle karşılaşmalarına da neden olabiliyor. Aynı zamanda gluten alerjisi belirtileri arasında kişilerin yaşam kalitelerini son derece etkileyen fibromiyalji, eklem ve kas ağrısı, deri döküntüsü gibi problemler de yer alabiliyor.

3. Gluten Alerjisi Olanlar Nasıl Beslenmeli?

 

 

Gluten alerjisi bulunan kişilerin, sizin de tahmin edebileceğiniz üzere, glutensiz bir beslenme şekli uygulamaları gerekiyor. Bu kişilerin, içerisinde gluten bulunan ürünleri tüketmemeleri ve diyetisyenleri eşliğinde kendilerine uygun olan beslenme düzenini belirlemeleri önem taşıyor. Gluten içeren besinler buğday, arpa ve çavdar gibi en temel gıda alternatiflerinden oluştuğu için glutensiz beslenmek zorlayıcı olabiliyor. Fakat günümüzde en sevilen gıda çeşitleri, glutensiz alternatifleri ile bu hassasiyete sahip olan kişiler için de tüketime uygun hale getirilebiliyor.

Gluteni hayatınızdan çıkarmaya çalışırken, en sevdiğiniz atıştırmalıklarla da vedalaşmak son derece zorlayıcı olsa gerek… Bu noktada Wefood, çapraz bulaşma riskini önlemek adına özel koşullarda ürettiği glutensiz yulaf, glutensiz un ve glutensiz atıştırmalık çeşitleriyle size birbirinden leziz alternatifler sunuyor!