Glutensiz un çeşitleri, bilindiği üzere çölyak hastalarının ve gluten hassasiyeti bulunanların en temel besin kaynakları arasında yer alıyor. Peki, glutensiz unların aslında tüm tüketici grupları için ideal ve çok yönlü bir beslenme olanağı sunduğunu biliyor muydunuz?
Birden fazla besinden elde edilebilen glutensiz un çeşitleri, özellikle de son yıllarda geniş bir kitle tarafından büyük rağbet görmeye başladı. Bunun tek nedeni, glutensiz unların popüler olması mı dersiniz? Bir nebze evet, fakat tek sebep elbette bu değil! Bu alternatif un çeşitleri, hafif ve lezzetli bir tüketim sağlamaları sayesinde sadece çölyak hastaları değil; 7’den 70’e tüm tüketici grupları için keyifli bir tüketim sağlıyor. Üstelik yüksek besin değerleri ile vücudun ihtiyaç duyduğu pek çok bileşenin karşılanmasına da yardımcı oluyor.
1. Glutensiz Un Çeşitleri Nelerdir?
Glutensiz unlar, doğal yapısında gluten barındırmayan hemen her besinden elde edilebiliyor. Ancak bu ürünlerin un görevini yerine getirebilmesi için özellikle de nişasta içeren veya su emici özelliğe sahip olan besinler kullanılıyor. Buna göre; en yaygın tüketilen glutensiz un çeşitleri:
- Badem unu
- Hindistan cevizi unu
- Fındık unu
- Karabuğday unu
- Yulaf unu
- Kinoa unu
- Nohut unu
- Pirinç unu
- Teff unu
- Keçiboynuzu unu
- Mısır unu
1.1. Gluten Nedir?
Gluten buğday, arpa ve çavdar vb. tahıllarda bulunan bir bitkisel protein çeşidini oluşturuyor. Hamurda esnekliği ve bağlayıcılığı sağlayan bu madde, sağlık sorunu olmayan pek çok bireyin de dahil olduğu bazı bünyelerde hazımsızlığa ve şişkinliğe yol açabiliyor. Gluten toleransının sıfır olduğu çölyak hastalığında ise bu maddenin asla vücuda alınmaması gerekiyor.
2. Glutensiz Un Nasıl Yapılır?
- Adım 1: Hasat
- Adım 2: Toplama
- Adım 3: Taşıma
- Adım 4: Temizleme
- Adım 5: Öğütme
- Adım 6: Paketleme
Glutensiz unların yapılışı, diğer un çeşitleriyle büyük ölçüde benzerlik taşıyor. Bu konuda en büyük ayırıcı faktör ise üretim aşamasında dikkat edilen özel koşullar… Dolayısıyla glutensiz un fiyatları da buna göre belirleniyor.
Şöyle ki glutenli mamullerle aynı taşıma, işleme ve paketleme bantlarında üretilen glutensiz unlar, çapraz bulaşmaya maruz kaldıkları için gluten içerme riski taşıyor. Bunun için baştan sona glutensiz mamullere özel hatlar tercih edilmedikçe, ürünlerin “glutensiz” adını taşıyabilmesi mümkün olmuyor.
2.1. Glutensiz Un Nasıl Anlaşılır?
Bilhassa da çölyak hastalığınız veya gluten hassasiyetiniz varsa, siz siz olun; tercih ettiğiniz alternatif un çeşidinin üzerinde “glutensiz” ibaresinin bulunmasına dikkat edin! Wefood, un çeşitleri başta olmak üzere pek çok ürününü glutensiz üretim sertifikalı ham maddelerden seçerek, her konuda olduğu bu konuda da güven sağlıyor. Size de unlu tariflerinizi hem gönül rahatlığı hem de sindirim rahatlığı ile aile boyu doyasıya tüketmek kalıyor.
Editör Önerisi: Glutensiz unlarla yapacağınız tariflere esneklik, bağlayıcılık ve daha fazla yoğurma kolaylığı kazandırmak için Wefood Organik Karnıyarık Otu (Psyllium) Tozu’ndan yardım alabilirsiniz.
3. Glutensiz Unun Özellikleri Nelerdir?
Glutensiz unların özellikleri arasında rahat sindirim olanağı birinci sırada yer alıyor. Bu alternatif un çeşitleri, gluten proteinini içermediği için midede ve bağırsaklarda kolayca işlenebiliyor. Bundan dolayı, katkı gıdaya yeni geçen bebekler için dahi ideal bir besin kaynağı olma özelliği taşıyor. Glutensiz unların diğer özelliklerini ise şu şekilde aktarmak mümkün:
- Lif zengini içerikleri sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlama,
- Yine lifler sayesinde sindirimin normal işleyişini sürdürme ve koruma,
- Vücudun günlük vitamin, mineral, protein ve doğal yağ asidi ihtiyacını karşılama,
- Yoğun lezzetleri ile tariflere kendine özgü ve hoş bir tat kazandırma…
Peki ya sizce de glutensiz unlar, tüm bu özelliklerinden dolayı büyük bir şansı hak etmiyor mu? Cevabınız evet ise, aradığınız güvenilir ve temiz glutensiz un seçenekleri şu an sadece bir tık uzağınızda... Hadi, şimdi keşif zamanı!