Matcha Tozu Nedir?
Matcha Tozu: Genç çay yapraklarının kurutulup öğütülmesiyle elde edilen matcha tozu, antioksidan bir bileşendir. Wefood Matcha Tozu katkı maddesi ve koruyucu içermez.
Matcha Tozu Besin Değerleri Nelerdir?
Geleneksel Japon çay seremonilerinin önemli bir bileşeni olan matcha tozu, bir çeşit yeşil çay formudur. Yeşil çaydan farklı olarak toz yapıda olan ürün, lif açısından zengindir ve benzersiz bir besin profiline sahiptir. Camellia sinensis adı verilen bitkinin genç yapraklarından elde edilen matcha tozu, koyu parlak yeşil bir renge sahiptir. Koyu yeşil rengin sebebi, bitkinin gölgede yetiştirilmesidir. Bu şekilde yapraklarındaki klorofil miktarı artar ve rengi koyulaşır. Aynı zamanda yapraklarda antioksidan etkileri olan bir amino asit çeşidi L-teanin miktarı da artar. Çay yaprakları toplandıktan sonra saplar ve damarlar çıkarılır ve yapraklar taş değirmenlerde öğütülerek matcha olarak bilinen ince bir toz haline getirilir. Çay yaprağındaki tüm besinleri içerir, yeşil çayda tipik olarak bulunandan çok daha fazla antioksidan ve kafein içeriğine sahiptir. Epigallokateşin 3 gallat (EGCG) adı verilen ve vücut direncinin artışında önemli rol oynayan antioksidan içeriği ile dikkat çeken matcha tozu, son yılların en popüler iyi içeceklerinden biri olarak kabul edilir. Önemli miktarda vitamin veya mineral sağlamasa da polifenoller olarak bilinen ve sağlığa yararları ile ön plana çıkan bitki bileşiklerinden zengindir.
Matcha Tozu Nasıl Kullanılır?
Matcha tozunun çok yönlü bir kullanım alanı vardır. Sağlığınız için matcha tozunun özelliklerinden en iyi şekilde yararlanmak için, sabah tahılınızdan öğleden sonra atıştırmanıza kadar her şeyde ürünü kullanabilirsiniz. Matcha tozunun en yaygın kullanım alanlarından biri çayını yapmaktır. Matcha çayı yapmak için iki çay kaşığı matcha tozunu bir kupa içinde sıcak su ile birleştirin ve çözünmesi için karıştırın. Toz matcha; kekler, çörekler, iyi kurabiyeler ve daha fazlası gibi pişmiş ürünlere kolayca dâhil edilebilir. Hamur işlerinize matcha tozu ekleyebilirsiniz. Kahvaltıda matcha tozu içeren krep veya waffle yapmayı deneyin. Tüm kek, börek, çörek, kurabiye, simit ve poğaçaların içine matcha tozu ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız ürünlere kendine özgü yeşil bir renk getiren toz ile çocuklarınız veya özel günleriniz için eğlenceli ve iyi sunumlar yaratabilirsiniz. Sabah yulaf ezmesi veya granola ile karıştırabilirsiniz. Çorbalara, soslara ve sulu yemeklere de ekleyerek farklı ve iyi dokunuşlar sağlayabilirsiniz. Smoothie içine ekleyerek renklendirebilirsiniz. Matcha latte yapın. Bir fincana birkaç çay kaşığı matcha tozu ekleyin, bardağın yaklaşık dörtte birini sıcak suyla doldurun ve karıştırın. Üzerine sıcak süt (isterseniz badem veya Hindistan cevizi sütü gibi seçenekleri deneyin) ekleyin, matcha latte'niz hazır. Film gecesi için eğlenceli ve iyi bir atıştırmalık arıyorsanız, patlamış mısırınıza biraz matcha tozu serpin.
Matcha Tozu Tadı Nasıldır?
Matcha tozunun kendine özgü hafif sebzemsi bir aroması vardır. Normal yeşil çaydan daha tatlı ve kremalı olduğu söylenebilir. Matcha tozuna sebzemsi aromayı veren L-theanine miktarının yüksekliğidir. Hafif buruk bir lezzete sahip olan ürünün dokusu çok yumuşaktır. İpeksi bir yapıya sahiptir ve parçacık boyutları oldukça küçüktür. Matcha ile hazırlanan çayın kremamsı bir görünümü vardır. Yemeklerinizde ve hamur işlerinizde matcha tozu kullanırken miktarına dikkat etmeniz gerekir, fazla kullanımı hazırladığınız ürünlerin rengini çok fazla değiştirebilir ve lezzetinde farklılıklar yaratabilir. Matcha tozu çok çabuk bozulabilen bir yapıya sahiptir. Isı, ışık ve hava geçirmeyen cam bir kavanozda nemden uzak ve serin bir yerde saklamanız önerilir. Hemen hemen her öğününüzde matcha tozunu kullanmanın bir yolunu bulabilirsiniz. Yüksek antioksidan ve kafein içeriği ile iyi bir alternatif olan Wefood Matcha Tozu ile öğünlerinizde farklı lezzetler yaratabilirsiniz.