Yapımında kullanılan meyveye göre tadı, rengi, özellikleri ve faydaları değişen sirkeler; yüzyıllardır en çok tüketilen gıda çeşitlerinden biri!
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de köklü bir geçmişe sahip olan sirke, şüphesiz ki her mutfağın demirbaşlarından biri. Elma, üzüm ya da alıç… Elde edildiği meyvenin vitamin ve minerallerini içeriğinde yüksek oranda muhafaza eden sirke, farklı pek çok meyveden üretilebiliyor. Meyvelerin besin değerlerini barındırmasının yanı sıra probiyotik bakımından da zengin bir ürün olan sirke, tüm bu sebeplerle güçlü bir gıda olmayı başarıyor.
Bu doğal ürün, yemeklere lezzet katan yoğun aromalı bir tamamlayıcı olmasının beraberinde harici kullanımda da çeşitli faydalar sağlamaya yardımcı oluyor. Peki, sirkenin çeşitleri ve bu sirke çeşitlerinin sağladıkları faydalar nelerdir? Gelin, birlikte bakalım!
1. Hangi Çeşit Sirkeler Mevcut?
Daha önce de bahsettiğimiz üzere sirkenin pek çok çeşidi bulunuyor. Bu durum, sirkenin birçok meyve çeşidinden kolaylıkla elde edilebilen bir ürün olmasından kaynaklanıyor. En bilinen sirke çeşitlerini ise elma sirkesi, üzüm sirkesi, alıç sirkesi, beyaz sirke, ayva sirkesi, balsamik sirke, kayısı sirkesi ve nar sirkesi gibi çeşitler oluşturuyor. Neredeyse her meyveden sirke edilebildiği için bunları daha da çeşitlendirmek mümkün.
1.1. En Sağlıklı Sirke Hangisi?
Sirke, en başta besin değeri ve probiyotik zenginliği ile sağlıklı bir doğal ürün olmayı başarıyor. Fakat sirkenin yeterince kaliteli ve sağlıklı olabilmesi için sirkenin ana maddesi olan meyvelerin birinci kalite mahsullerden elde edilmesi; bunların da GDO, zirai ilaç vb. kullanılmadan yetiştirilmiş olması gerekiyor.
Bunun yanı sıra sirkenin fabrika koşullarında üretiminin de aynı şekilde hijyenik adımlarla gerçekleşmesi gerekiyor. Koruyucu, tatlandırıcı, yapay renklendirici gibi katkı maddeleri içermeyen sirkeler; sağlıklı olarak nitelendirilebilecek en güçlü seçeneklerini oluşturuyor. Ancak en iyi sirke çeşidi söz konusu olduğunda bu nitelik, her şeyden önce kişilerin damak tadı ve zevklerine göre değişim gösteriyor.
1.2. Sirkenin Faydaları Nelerdir?
Sirke, güçlü içeriği sayesinde farklı alanlardan ihtiyaçlara kadar pek çok amaçla fayda sağlayabilecek bir ürün çeşidini oluşturuyor. Kullanılacak sirkenin faydalarından yararlanabilmek için -halihazırda değindiğimiz üzere- sağlıklı yetiştirme ve üretim koşullarına sahip sirkelerin tercih edilmesi önem taşıyor. Sirke faydaları ise genel olarak şu şekilde öne çıkıyor:
- Sirke, yemek ve salataların lezzetini artırmaya yardımcı bir gıda olarak kullanılıyor.
- Yüksek orandaki enzim ve yararlı bakteri içeriğiyle vücudun normal fonksiyonlarının korunmasına katkıda bulunuyor.
- Tokluk hissi sağlamaya ve iştahı kontrol etmeye katkı sağlayabiliyor.
- Ev ve gıdalar için doğal bir temizleyici olarak tercih edilebiliyor.
- Ağız bakımı, cilt ve saç bakımı gibi kişisel bakım rutinlerinde su ile seyreltilerek kullanılabiliyor.
1.2. Hangi Sirke Ne için Kullanılır?
Sirkelerin ağız yoluyla tüketiminin yanı sıra haricen kullanımı da mümkün oluyor. Bu sebeple neredeyse her sirke çeşidi yemek ve salatalarda kullanılabilirken, bazı farklı sirke çeşitleri ise çeşitli ihtiyaçlar özelinde kullanımı ile öne çıkabiliyor. Sirkeler ve kullanım alanları, genel olarak şu şekilde birbirinden ayrılıyor:
- Elma, üzüm, alıç ve benzeri sirkeler; yemek ve salataların lezzetini artırmak, iştah kontrolü sağlamak, kişisel bakımda su ile seyreltilerek kullanılmak amacıyla tercih edilebiliyor.
- Beyaz sirke en çok ev ve gıda temizliğinde doğal bir temizleyici olarak yer alıyor.
- Balsamik sirke et ve balık yemeklerine lezzet katan bir sos olarak kullanılabiliyor.
- Ayva sirkesi hamur işi ve keklerde en çok kullanılan sirke çeşitlerinden biri olarak öne çıkıyor.
1.3. Elma Sirkesi mi Üzüm Sirkesi mi?
Elma sirkesi ve üzüm sirkesinin içeriğinde maya, antiseptik bileşenler ve meyvelerden gelen vitaminler bulunuyor. Elma sirkesi A, B, C ve E vitaminleri bakımından güçlü bir besin kaynağı olurken; üzüm sirkesi de A ve C vitaminleri bakımından zengin bir sirke çeşidini oluşturuyor. Benzer içeriklere ve benzer kullanım alanlarına sahip olan bu sirkeler, kişilerin damak tadı ve zevklerine göre tercih edilebiliyor.
Peki siz, tercih edeceğiniz sirkenin hangi koşullarda üretildiğine önem veriyor musunuz? Wefood’un doğallıkla ve son derece hijyenik koşullarda üretilmiş organik sirkeleri; sirkenin faydalarını tüm yönleriyle keşfetmeniz için birebir. Siz de hemen deneyin, yüzde 100 doğallığı ve ayrıcalıklı lezzeti bir arada deneyimleyin!