Toz Kakao ve Ham Kakao Tozu Arasındaki Fark Nedir?

Toz Kakao ve Ham Kakao Tozu Arasındaki Fark Nedir?

Bugüne dek hazırladığınız tatlılarda siz de kakao tozundan bolca yardım almış olmalısınız. Peki, daha önce hiç ham kakao tozunu denemiş miydiniz? İkisi arasındaki farkları merak ettiyseniz, sizi bu yazının devamına alalım!

Market raflarında çeşitli seçenekleriyle yer alan kakao tozu, farklı hamur işi ve tatlı tariflerinin denendiği hemen her mutfağın baş köşesini tutuyor. Hatta sizin de dolaplarınızda bu ürünün en az bir çeşidinin bulunduğunu tahmin etmek güç değil. Çünkü kakao, sonuçta en sevilen lezzetlerin baş tacı; değil mi?

Peki ya kullandığınız kakao tozunun, kakao ham maddesine ek olarak neler içerdiğini biliyor musunuz? Şöyle ki endüstriyel kakao tozlarının pek çoğunda, genel itibarıyla sadece yüzde 20 civarında doğal kakao maddesi bulunuyor. Ham kakao tozu ise buna karşılık, saf ve işlenmemiş kakao çekirdeklerinden elde edilmekte olup hiçbir yapay ya da doğal ilave içermiyor.

1. Endüstriyel Toz Kakao Nedir?

 

 

Endüstriyel kakao tozu, kakao çekirdeklerinin belirli ısıl ve kimyasal işlemlerden geçmesi sonucu üretilen bir kuru gıda çeşidini oluşturuyor. Bu ürün çeşitlerinde fiyat rekabeti oluşturmak ve raf ömrünü uzatmak için pek çok üretici, doğal kakao maddesine ek olarak çeşitli tatlandırıcılara, renklendiricilere, aroma vericilere ve koruyuculara başvurabiliyor. Bundan dolayı ürünün ağırlıklı olarak, sadece yaklaşık yüzde 20’si kakao çekirdeği tozundan oluşuyor.

2. Toz Ham Kakao Nedir?

 

 

Ham kakao tozu, kakao çekirdeklerinin yüksek ısıya ve kimyasallara maruz kalmadan doğrudan öğütüldüğü katkısız bir ürün çeşidi olarak öne çıkıyor. Kakao çekirdeklerinde doğal olarak bulunan bileşenler, bu ürünlerde de yüksek oranda korunuyor. Ayrıca ham kakao tozunun üretiminde hiçbir yardımcı madde kullanılmıyor.

Geleneksel yollarla öğütülerek toza dönüştürülen çekirdekler, direkt olarak tüketime hazır hale geliyor. Ham kakao tozunun tadı da bu nedenle endüstriyel kakao tozlarına göre çok daha yoğun ve keskin bir şekilde hissediliyor. Ürün, bu yönüyle fiyat olarak yüksek değerine rağmen çok daha ekonomik ve verimli bir kullanım sunabiliyor. Çünkü ham kakao tozunu standart kakao tozunun üçte biri oranında kullanmak, tat ve renk bakımından fazlasıyla yeterlilik sağlıyor.

3. Endüstriyel Toz Kakao Nasıl Üretilir?

Endüstriyel toz kakao üretiminde süreç, aslında tıpkı ham kakao üretimi gibi başlıyor. Mevsiminde toplanan kakao meyvelerinin çekirdekleri ayıklanarak dinlenmeye bırakılıyor. Bu esnada yerli üreticiler, çekirdekleri genellikle muz kabuğunun üzerinde güneşte kurumaya bırakıyor. Kuruyan çekirdekler, fabrikalara götürülerek çeşitli ısıl ve kimyasal işlemlerden geçiriliyor. Bu sürecin sonunda ortaya çıkan toz kakaolar, formunun ve tadının korunması için çeşitli maddelerle zenginleştirildikten sonra paketlenerek satışa sunuluyor.

4. Ham Kakao Tozu Nasıl Üretilir?

Ham kakao tozunun üretiminde de endüstride kullanılan ham maddelerde olduğu gibi, önce doğal yollarla kurutma işlemi yapılıyor. Öğütülmeye hazır hale gelen çekirdekler, değirmenlerde çekilerek toza dönüştürülüyor. Bu esnada kakao çekirdeklerinin besin değerini kaybetmemesi için ısıl işlemlerden ve kimyasal ayrıştırıcılardan uzak duruluyor.

Dış kısmındaki doğal kakao yağı başta olmak üzere çekirdeklerdeki aminoasitler, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller; ham kakao tozunda tüm doğallığı ve yüksek oranıyla yer almaya devam ediyor. Hatta ürün, bu nedenle bekledikçe katılaşabiliyor. Çünkü içerisindeki kakao yağı, oda sıcaklığında katı halde bulunduğu için doğal olarak tozun da zamanla topaklı bir görünüm almasına yol açabiliyor. Bu ise ürünün bozulduğunu göstermemekle birlikte katkısız olduğuna işaret ediyor.

5. Besin Değeri Bakımından Toz Kakao ve Ham Kakao Tozu Arasındaki Fark Nedir?

Fabrikasyon ürünü olan kakao tozları, ideal forma getirilmek için çeşitli işlemlerden geçtiğinden besin değerini büyük oranda yitirebiliyor. Ayrıca içerme olasılığı bulunan katkı maddelerinden dolayı, risk teşkil eden çeşitli bileşenlerin vücuda alınmasına neden olabiliyor. Ham kakao tozu ise tüm bu endişelerden uzak, yüzde 100 güvenli bir tüketim imkanı sunuyor. Bunun yanı sıra kakao çekirdeklerinde bulunan mucize niteliğindeki değerli bileşenlerden de yüksek oranda tüketilmesini sağlıyor.

Tüm bu öğrendiklerinizden sonra siz de ham kakao tozuna bir şans vermek istiyorsanız, Wefood’un uluslararası organik tarım sertifikalı ham kakao tozunu mutlaka denemelisiniz! Ürün hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar, Wefood Organik Ham Kakao Tozu sayfasında sizi bekliyor.