İçecek ve yemek tariflerinin en güçlü başrollerinden biri olan zencefili siz de halihazırda yakından tanıyor olmalısınız! Peki, bu kök sebzenin toz formunu daha önce hiç kullanmış mıydınız?
Zencefil, Hint ve Asya mutfaklarından dünyanın geneline yayılmış olan en özel bitkilerden biri. Öyle ki bu kök sebzeyi mutfakla haşır neşir olmayanların dahi tanıma olasılığı çok yüksek. Bunun sebebi ise zencefilin kendine özgü tadı ve benzersiz dokusu…
Bazı tariflerde -özellikle demleme çaylarda- kökü ile kullanılsa da bu bitki, en yaygın kullanım alanını toz formuyla sağlıyor. Et ve sebze yemeklerinden hamur işlerine, sıcak/soğuk çay tariflerinden şekerlemelere kadar pek çok yerde kullanılan toz zencefili şimdi gelin, yakından tanıyalım!
1. Toz Zencefil Nedir?
Toz zencefil, çok yıllık bir bitki olan zencefilin kurutularak öğütülmesi ile elde edilen bir baharat çeşidini oluşturuyor. Kullanımının pratikliği ve tüketim ömrünün daha uzun olması sebebiyle toz zencefil, bitkinin taze haline göre daha sık tercih ediliyor.
Üstelik zencefil tozu kurutma ve öğütülme işlemlerinden geçtiği için bitkinin kök halindeyken sahip olduğu acı ve ferah baskın tadı daha yumuşak ve tatlımsı bir aromaya dönüştürüyor. Tüm bunlar sebebiyle toz zencefil, tariflerde taze zencefile kıyasla kendisine daha büyük bir yer buluyor.
2. Toz Zencefil Nasıl Tüketilir?
Taze zencefil tadını seven ve kullanım şekillerinden haberdar olan biriyseniz, şimdi zencefil tozu nasıl tüketilir diye de merak etmeye başlamış olabilirsiniz. Sizi hiç bekletmeden bu soruyu cevaplayalım!
- Bal ve zerdeçal ile karıştırarak güçlü bir karışım hazırlayabilir, sabahları bir kaşık tüketebilirsiniz.
- Aromalı ekmek ve hamur işleri yapımında kullanabilirsiniz.
- Tavuk, et ve sebze yemeklerine ve çorbalara ilave edebilirsiniz.
- Çeşitli baharatlarla karıştırarak zengin baharatlar elde edebileceğiniz gibi, doğrudan köri veya masala baharatı yapımında da kullanabilirsiniz.
- Sebzelerle yaptığınız çorba tariflerine ilave edebilirsiniz.
- Bazı kek, kurabiye ve pasta tariflerine ekleyebilirsiniz.
- Soğuk çay ve limonata gibi soğuk içecek tariflerinde kullanabilirsiniz.
- Nane limon, karabiber ve bal veya limon suyu ve bal ile çeşitli sıcak çaylar hazırlayabilirsiniz.
3. Toz Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?
Tahmin edersiniz ki toz zencefilin en çok kullanıldığı yerlerden biri hem lezzetli hem de içeriği yönünden güçlü çay tarifleri! Peki, toz zencefil çayı nasıl yapılır, öğrenmeye hazır mısınız? Öncelikle şunu söylemek gerek: Toz zencefil, taze zencefile kıyasla daha az acı olsa da keskin aroması sebebiyle kullanımına yine de dikkat etmek gerekiyor. Bu sebeple bir kişilik toz zencefil çayı için bir çay kaşığı ürün kullanmak yeterli oluyor.
- Toz zencefil çayı için ilk olarak 250 mililitre su kaynatın. Kaynayan ve belirli süreliğine dinlendirilen suyun içerisine bir çay kaşığı zencefil tozu ekleyin.
- Çayın demlenmesi için yaklaşık 5 dakika bekleyin.
- Hazırladığınız çayı kupanıza doldurduktan sonra limon dilimi ve bal ile lezzetlendirebilirsiniz. İşte bu kadar!
4. Toz Zencefil Faydaları Nelerdir?
Zencefil tozu faydaları bakımından taze zencefilin faydalarına benzer bir etki alanına sahip. Fakat zencefil tozunun etkilerinden en üst seviyeden faydalanabilmek için üretiminde belli standartların korunduğu toz zencefil çeşitlerini seçmek daha ideal bir seçim oluyor. Böylelikle besin değerini kaybetmemiş, organik ve katkısız toz zencefiller dengeli ve yeterli beslenme konusunda daha önemli bir yere sahip oluyor.
- Kardiyovasküler sistemin ideal işleyişini korumaya yardımcı oluyor.
- Beynin ideal fonksiyonlarını sürdürmeye yardımcı olabiliyor.
- Kolesterol seviyelerinin ideal dengede tutulmasına katkıda bulunabiliyor.
5. Toz Zencefil Zayıflatır mı?
Yapılan bazı araştırmalara göre zencefil, farklı formlarıyla kilo verme süreçlerine destek olabiliyor. Fakat uzmanlara göre bu etkinin resmen kanıtlanması için daha geniş çaplı araştırmalara ihtiyaç var. Bu sebeple toz zencefil hedef odaklı beslenme programlarında bazı şekillerde yer alabilecekse de, tek bir besinin zayıflamaya doğrudan bir etkisi olmayacağını unutmamak gerekiyor.
Temiz içerik arayışınızı karşılamak için siz de doğal coğrafyasında yetişmiş organik zencefillerden üretilen Wefood Organik Zencefil Tozu’nu tercih edebilirsiniz! Yüzde 100 katkısız, koruyucusuz ve glutensiz bir içeriğe sahip olan Wefood Zencefil Tozu, şimdiden favoriniz olmaya aday!
Kaynaklar:
- “11 Proven Health Benefits of Ginger”, Healthline.(çevrim içi)
- Jenna Fletcher, “Ginger: Uses, benefits, and nutrition”, Medical News Today, 2022.(çevrim içi)
- Louisa Richards, “Is ginger effective for weight loss?”, Medical News Today, 2020.(çevrim içi)