Vücut Kitle İndeksi Hesaplayıcı
Vücut kitle indeksi hesaplaması, boyunuza göre hangi kiloda olmanız gerektiğini belirliyor. En önemli ölçütlerinden biri olan vücut kitle indeksi hesaplama sayesinde siz de sağlıklı bir yaşam için ilk adımı atabilirsiniz.
Bireyin sağlık risklerini değerlendirmek için en önemli uygulamalardan biri olan vücut kitle indeksi ölçme işlemi, Dünya Sağlık Örgütünün obezite sınıflandırmasını esas alarak obeziteyi belirlemek için de yaygın olarak tercih ediliyor. Harvard Medical School tarafından yayınlanan makalede ise, vücuttaki yağ yüzdesi veya kas kütlesi miktarının ırka ve etnik gruba göre değişebileceği ve sonuçların daha geniş çerçevede ele alınması gerektiği savunuluyor. Peki, ideal ölçüm kurallarına göre yaşa göre vücut kitle indeksi hesaplama nasıl yapılır? İdeal vücut kitle indeksi kaçtır? Bu soruların yanıtları ve çok daha fazlası rehberimizde!
Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Kadınlar ve erkekler için ideal vücut kitle indeksi hesaplanırken kişinin kilogram cinsinden ağırlığı metre cinsinden boyunun karesine bölünüyor. Kişinin boy kilo endeksi değerini ortaya çıkaran bu ölçüm, ideal kiloda olunup olunmadığını anlamak için kullanılıyor. Vücut kitle indeksi formülü sayesinde obezite riski ve vücuttaki yağ oranı için tahmini bir değer elde ediliyor.
Vücut kitle indeksi hesaplama formülü ise şu şekilde:
- Vücut Kitle İndeksi (VKİ) = Kilo/boy² (boyun karesi)
- Örneğin; 80 kilogram ve 1.80 metre boyundaki bir kişinin boy kilo endeksini şu şekilde hesaplayabilirsiniz: VKİ = 80 / (1.80 x 1.80) = 24,69 kg/m2
Vücut Kitle İndeksi Kaç Olmalı?
Çeşitli onaylı kaynaklarda ifade edildiği üzere;
- Vücut kitle endeksi 18,5 kg/m2 ve altında olanlar düşük kilolu değerlendiriliyor.
- 18,5 kg/m2 ila 24,9 kg/m2 aralığı ideal kabul ediliyor.
- 40 kg/m2’nin üzeri ise üçüncü sınıf obeziteyi işaret ediyor.

Kadınlar için Vücut Kitle İndeksi (VKİ)
Kadınlar için vücut kitle indeksi yaşam tarzı, genetik faktörler ve hormonal değişikliklere göre farklılık gösteriyor. Yüksek kadın vücut kitle indeksinin obeziteyle ilişkili hastalıklar, diyabet ve yüksek tansiyon riskini artırabileceği ifade ediliyor. Öte yandan düşük değerlerin, yetersiz beslenme ve kemik sağlığıyla ilgili çeşitli problemlere yol açabileceği belirtiliyor.
Erkekler için Vücut Kitle İndeksi (VKİ)
Erkek vücut kitle indeksi kas kütlesi, yağ oranı ve vücut yapısı gibi faktörlerle birlikte yorumlanıyor. Vücut yağ oranının erkeklerde yüzde 25’in üzerine çıkması obeziteyle ilişkilendiriliyor. Ancak sonuçları değerlendirirken bel çevresi ölçümü ve genel sağlık durumu gibi ek faktörleri de devreye sokmak gerekiyor. Sağlıklı vücut kitle indeksine sahip olabilmek için beslenme uzmanıyla çalışmak büyük önem taşıyor.
Çocuklar için Boy Kilo İndeksi Hesaplama
Çocuk vücut kitle indeksi hesaplanırken cinsiyet, boy, kilo ve yaş gibi bilgilerden yararlanılıyor. İdeal vücut kitle indeksi, çocuklar ve gençlerde doğal olarak yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişiyor. Çocukların vücudundaki yüksek yağ oranı veya aşırı zayıflığın, kiloya bağlı rahatsızlıklara ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği ifade ediliyor. Çocuğunuzun kilo ve boy takibini uzman doktorlardan görüş alarak persantil eğrileriyle hesaplayabilirsiniz.
Vücut Kitle İndeksi Tablosu
Vücut kitle indeksi tablosu, kilo ve boy oranınızı değerlendirerek sağlıklı vücut kitle indeksi aralıklarında olup olmadığınızı belirlemenize yardımcı oluyor. En net sonuçlara ulaşabilmek adına bu referans aracını vücut yağ oranı ve kas kütlesi gibi ek faktörlerle desteklemek gerekiyor. Bunun için bir uzmana danışmanız çok önemli.
Vücut Kitle Endeksi |
Sınıflandırma |
18,5 kg/m² ve altı |
Zayıf |
18,5 kg/m² - 24,9 kg/m² |
Normal kilolu |
25.0 kg/m² - 29,9 kg/m² |
Fazla kilolu |
30.0 kg/m² - 34,9 kg/m² |
Obez (1. derece obezite) |
35.0 kg/m² - 39,9 kg/m² |
Aşırı obez (2. derece obezite) |
40 kg/m² ve üstü |
Morbid obez (3. derece obezite) |
Vücut Kitle İndeksi Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Vücut kitle indeksi hesaplaması sonucunda kişiler, yukarıdaki tabloda yer alan altı sınıflandırmadan birine dahil oluyor. Ancak vücut kitle indeksi hesaplaması yapılırken kişinin yağ ve kas dokusu, vücut tipi ve yağ oranı gibi etmenler dikkate alınmıyor. Bu nedenle uzmanlar, ideal kilo hesaplaması için beden kitle indeksi, metabolizma hızı ölçümü ve bel çevresi ölçümünü de kontrol ederek detaylı analizler gerçekleştiriyor.
Pek çok kaynakta ifade edildiği üzere erkeklerde bel çevresi 94 santimetreyi geçerse artmış risk, 102 santimetreyi geçerse yüksek risk olarak görülüyor. Bu oran kadınlarda ise 80 santimetreyi geçerse artmış risk, 88 santimetreyi geçerse yüksek riskli olarak yorumlanıyor. En doğru vücut kitle indeksi hesaplaması veya mevcut kilo problemleri için mutlaka bir doktorla hareket etmek büyük önem taşıyor.
Yaşa Göre Vücut Kitle İndeksi (VKİ)
Yaş, boy kilo endeksi değerlendirmesinde önemli rol oynuyor. Onaylı kaynaklarda yaşa göre vücut kitle indeksi tablosu aşağıdaki gibi gösteriliyor:
Yaş Grubu |
İdeal Vücut Kitle İndeksi (VKİ) |
19 - 24 yaş |
19 - 24 kg/m² |
25 - 34 yaş |
20 - 25 kg/m² |
35 - 44 yaş |
21 - 26 kg/m² |
45 - 54 yaş |
22 - 27 kg/m² |
55 - 64 yaş |
23 - 28 kg/m² |
65 yaş ve üzeri |
24 - 29 kg/m² |
Boy Kilo Endeksi (BKİ) ile Hangi Riskler Öğrenilir?
Boy kilo endeksi (BKİ), yüksek vücut yağı nedeniyle ortaya çıkabilecek hastalıklar için riskleri belirlemeyi sağlayan temel ölçütler arasında yer alıyor. Boya göre sağlıklı vücut ağırlığını belirlemeye yardımcı olan BKİ sayesinde obezite, tansiyon, kolesterol, kalp krizi veya felç gibi birçok hastalığın gelişme riski uzman bir doktora danışılarak öğrenilebiliyor.
Vücut Kitle İndeksi Nerede Ölçülür?
Vücut kitle indeksi ölçme işlemini kendiniz gerçekleştirebilir veya en doğru sonuçlara ulaşmak adına uzman diyetisyenlere gidebilirsiniz. Daha detaylı bir vücut analizi yaptırmak için mutlaka diyetisyenlerden yardım almayı tercih etmelisiniz.
Boy Kilo Endeksi ile Vücut Kitle İndeksi Aynı Şey mi?
Evet, boy kilo endeksi ve vücut kitle indeksi aynı anlama geliyor. Kişinin boy ve kilo ölçümleriyle vücut yağ miktarını ortaya çıkarmak ve olası hastalıkları tespit etmek için kullanılan hesaplama aracına boy kilo endeksi deniyor.
Boya Göre İdeal Kilo Nasıl Olmalı?
Vücut kitle indeksi hesaplama formülünü kullanarak ideal kilonuzu ortaya çıkarabilirsiniz. Yaşa göre normal vücut kitle indeksi rakamları için ise içeriğimizdeki tablodan yararlanabilirsiniz.
Vücut Kitle İndeksi Cinsiyete Göre Değişir mi?
Evet, vücut kitle indeksi cinsiyete göre değişiklik gösteriyor. Bölgesel yağ dağılımı erkek ve kadınlarda farklı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Erkek tipi obezitede yağ çoğunlukla vücudun üst bölümünde bel, üst karın ve cilt altında toplanıyor. Kadın tipi obezitede ise yağ genellikle vücudun alt bölümünde kalça, uyluk, bacaklar ve cilt altında toplanıyor.
Vücut Kitle İndeksinin Düşük Olması Zararlı mı?
Düşük vücut kitle endeksinin yetersiz beslenme, zayıf bağışıklık sistemi ve kas kaybı gibi bazı sağlık sorunlarına işaret edebileceği paylaşılıyor.
Boy Kilo Endeksi Hesaplama Neden Önemlidir?
Uzman doktor eşliğinde boy kilo endeksinizi hesaplayarak kalp ve damar hastalıklarından depresyona, diyabetten obeziteye birçok sağlık problemi riskini önceden değerlendirebilirsiniz.
Vücut Kitle İndeksi Ölçümü Tek Başına Yeterli mi?
Doktorlar ve diyetisyenler, kişinin sağlık durumunu daha iyi anlamak adına vücut kitle indeksinin yanı sıra mevcut diyeti, yaşam tarzı, fiziksel aktivitesi, genetiği ve diğer sağlık taramalarını da hesaba katıyor. Yani genellikle mevcut sağlık durumuyla ilgili önemli kararlar yalnızca vücut kitle indeksi ölçümüne bakarak alınmıyor. Bunun için çok daha detaylı test ve analizler gerekebiliyor.
Artık vücut kitle endeksinin ideal bir yaşam için önemini biliyorsunuz. Öyleyse hadi, renklendirici ve koruyucu içermeyen organik ve doğal ürünler için Wefood dünyasında keşfe hemen başlayın!
Sorumluluk reddi beyanı: Bu içerik tıbbi tavsiye veya beslenme önerisi altında sunulmamış olup sadece bilimsel kaynaklar doğrultusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Vücut kitle indeksini hesaplamak ve sağlık kararları almak için mutlaka uzman bir hekime danışmanız gerekmektedir.
Kaynaklar: