Popülerliği günden güne artan yulaf, özellikle de hafif ve tok tutan bir tahıl olması sebebiyle ününün hakkını fazlasıyla veriyor. Peki, yulafın gluten içerip içermediğini siz hala bilmiyor musunuz?
Eşsiz özellikleri sayesinde ismini her geçen gün daha fazla kitleye duyuran yulaf, buğdaygiller familyasına ait sıra dışı bir tahıl çeşidi! Lif ve protein açısından zengin besin değerlerine sahip olması, onu tahıl çeşitleri arasında çok daha popüler kılıyor. Ağız tadına göre birçok farklı şekilde hazırlanabilen yulaf, sindirim dostu olması ve tok tutması bakımından bilhassa da kahvaltıların vazgeçilmezi haline geliyor. O halde şimdi, herkesin merak ettiği o büyük soru geliyor: Yulaf gluten içerir mi?
1. Yulafta Gluten Var mı?
Yulaf hem hafif bir tahıl çeşidi olması hem de uzun süre tok tutması nedeniyle öğünlerde sıkça tercih ediliyor. Fakat yulafı tüketmeden önce, yine de içeriğini ve besin değerlerini detaylı olarak öğrenmek gerek. Yulaf, yaklaşık yüzde 53 oranında karbonhidrat içeriyor. Protein ve lif ise birbirinden ayrı olarak, bu besinde yaklaşık yüzde 13 ila 14 arasında bulunuyor. Bunların haricinde yulaf, içeriğinde kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum ve çinko gibi değerli mineraller de bulunduruyor.
Yulafın içeriğini artık bildiğinize göre; hakkındaki en tartışmalı konulardan biri olan “Yulafta gluten var mı?” sorusuna artık geçebiliriz. Şöyle ki doğadaki yulaf tahılında aslında gluten bulunmuyor. Fakat yulaf, yetiştirme ve işlenme aşamalarında (diğer tahıllardan veya başka yollarla) eser miktarda da olsa çapraz bulaşmadan dolayı glutenli hale gelebiliyor. Bu yüzden paketli ürün alırken, özellikle de çölyak hastalığınız varsa, yulafın glutensiz üretim sertifikasına sahip olup olmadığına bakmanız gerekiyor.
2. Organik Yulafta Gluten Var mı?
“Organik üretim” ile “glutensiz üretim” için birbirinden farklı koşullar bulunuyor. Bu yüzden organik tarım sertifikasına sahip olan bir yulaf ürününde de gluten olma ihtimali bulunuyor. Fakat hem glutensiz hem de organik olan yulaflar da çölyak hastalarında, bazı durumlarda gluten tüketimine benzer şikayetlere yol açabiliyor. Bunun nedeni ise şu:
Glutensiz beslenme şeklinde genellikle çok az lif kaynağı tüketiliyor. Eğer uzun bir süre glutensiz beslenilmişse ve yulaf bu beslenme düzenine yeni yeni dahil ediyorsa, ilk günlerde karın bölgesinde hafif bir şişlik hissedilebiliyor. Bu şişkinliğin nedeni, vücudun yeni bir lif türüne alışma ve onu sindirmeyi öğrenme sürecinden kaynaklanıyor.
3. Yulaf Ezmesinde Gluten Var mı?
Yulaf ezmesi, yulafın en az işlenmiş halini oluşturuyor. Fakat az işlenmesine rağmen bazı yulaf ezmelerinde -yetişme ve üretim aşamalarındaki çapraz bulaşma ihtimalinden dolayı- eser miktarda gluten bulunabiliyor. Bu nedenle gluteni tolere edemeyen kişiler için yulaf ezmesinin de glutensiz olmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
En güvenli tüketim için glutensiz üretim sertifikasına sahip yulaf ezmelerinin tercih edilmesi büyük bir önem taşıyor. Bu sertifikayı alabilmek için yulafın içindeki gluten oranının hesaplandığı bazı testler uygulanıyor. Temiz çıkan testler neticesinde yulaf ezmesine glutensiz ibaresi konulabiliyor. Böylece glutensiz yulaf ezmesi hassasiyet yaratmadan güvenle tüketilebiliyor.
4. Yulaf Ununda Gluten Var mı?
Yetişme ve üretim aşamalarında buğday, arpa ve çavdar gibi diğer tahıllardaki glutenin çapraz bulaşma ile yulaf ununa da bulaşma olasılığı bulunuyor. Bu nedenle yulaf unu ve yulaf kepeği tercihi yaparken de ürünün üzerinde “glutensiz” ibaresinin bulunmasına özen göstermek gerekiyor.