Yayın faaliyetlerinde 1911 yılından beri devam eden American Journal of Public Health adlı akademik dergide yayınlanan bir araştırma, düzenli meyve ve sebze tüketiminin birtakım hastalıkların ortaya çıkış riskini azaltmakla birlikte insanlardaki mutluluk düzeyini de büyük ölçüde artırabileceğini ifade ediyor.
American Journal of Public Health dergisinde yayınlanan Evolution of Well-Being and Happiness After Increases in Consumption of Fruit and Vegetables isimli makale, meyve ve sebze tüketiminin bilinenin dışındaki etkilerini ortaya koyuyor. Warwick Üniversitesi ve Queensland Üniversitesi bünyesinde hazırlanan bu araştırma makalesine göre, her gün sekiz porsiyona kadar meyve ve sebze tüketmek bireylerin daha mutlu hissetmelerine katkıda bulunarak psikolojik refah seviyelerini artırıyor. Çalışma, ortaya koyduğu bilimsel verilerle sağlıklı beslenme düzeninin ayrılmaz parçası olan meyve ve sebzeleri insanlar için daha da önemli bir noktaya yerleştiriyor.
Araştırma Avustralya’da 12 Bin 385 Kişiyle Yürütüldü
Warwick Üniversitesinden Profesör Andrew Oswald ve Queensland Üniversitesinden Doktor Redzo Mujcic öncülüğünde yapılan araştırma, Avustralyalı 12 bin 385 yetişkinin 24 ay boyunca yemek günlüğü tutmasıyla gerçekleştirildi.
Çalışmanın en doğru sonuçları verebilmesi için bireylerin kişisel koşulları ve psikolojik durumları araştırmacılar tarafından göz önünde bulunduruldu. Böylece katılımcıların mutluluk ve yaşam memnuniyetindeki artış düzeyleri, mevcuttaki iyi yaşam koşullarından ayrıştırıldı. Buna göre yemek günlükleri incelenerek, söz konusu pozitif etkilerin meyve ve sebze tüketimiyle ilişkisi net bir şekilde tespit edilmiş oldu.
Meyve ve Sebzelerin Mutluluğu Kademeli Olarak Artırdığı Bulundu
Araştırma sonucunda günde sekiz porsiyona kadar meyve ve sebze tüketmenin mutluluğu aşamalı olarak artırdığı gözlemlendi. 24 ay boyunca takip edilen bu kademeli artış, denekler üzerinde işsizlikten istihdama geçmeye eş değer bir yaşam memnuniyeti meydana getirdi.
Sonuçlar Kandaki Karotenoid Miktarıyla İlişkili Olabilir
Araştırmada, meyve ve sebze tüketiminin mutluluk düzeylerine olan pozitif etkisinin kandaki karotenoidi artırmasıyla ilişkili olabileceği belirtiliyor. Doğal mutfak ürünleriyle birlikte en sık tüketilen gıdalardan olan meyve ve sebzelerin vücutta antioksidan görevi gören karotenoidler bakımından zengin olduğu aktarılıyor. Akademisyenler, bu etkilerin antioksidanlarla ilişkilendirilebileceğini söylese de bu konuda hala yeni araştırmalara ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.
Araştırma Beslenme Alışkanlıklarını Dönüştürülebilir
Profesör Andrew Oswald, meyve ve sebze tüketiminin fiziksel sağlığa olan yararlarının insanlar tarafından ancak çok uzun vadede görülebileceğini ifade ediyor. Oswald, bu nedenle bireylerin her gün düzenli meyve sebze tüketme motivasyonunun düşük olduğunu belirtiyor. Ancak meyve sebze tüketimini artırmanın mutluluk ve psikolojik refah düzeylerine etkisinin çok daha kısa sürede hissedilebilir olduğunu aktarıyor. Profesör, bu araştırmanın bireyleri meyve ve sebze tüketmeye daha fazla teşvik edebileceğini, böylelikle hem fizyolojik hem de psikolojik sağlıklarını olumlu yönde etkileyebileceklerini aktarıyor.
Kaynaklar:
R. Mujcic, & A. J. Oswald, Evolution of Well-Being and Happiness After Increases in Consumption of Fruit and Vegetables, American Journal of Public Health, 2016.(çevrim içi)
Eating More Fruit and Vegetables Can Make You Happier, University of Warwick, 2016.(çevrim içi)