Yıllar yılı tarhananın faydalarını dinleyerek büyüdünüz. Şimdi, kucağınızda kendi yavrunuzu tutarken çocukluğunuzun çorbasını ona da en yakın zamanda içirmek istiyorsunuz. Peki, bebeklere tarhana çorbası ne zaman verilir? Gelin, bebeklerin ek gıda serüvenine ve tarhananın bu uğurdaki rolüne birlikte tanıklık edelim!
Türk mutfağının en popüler ve en çok sevilen çorbalarından biri olan tarhana, halk arasında her derde deva olarak biliniyor. Öyle ki tarhana çorbası pek çok filme dahi konu olmayı başarıyor. Küçükken izlediğiniz Keloğlan filmlerini hatırlıyor musunuz? Hani, Keloğlan’ın Aykız’ı tarhana çorbasıyla iyileştirdiği o ikonik sahneyi… Kültürel değeri bir hayli yüksek olan tarhana, bebeklere verilmek istenen çorbaların da başında geliyor. Ancak bebeklerin yeni gıdalarla tanışma macerası tek günde tamamlanmıyor. Hadi, bebeğin ilk çorbası tarhana olabilir mi buyurun inceleyelim!
1. Tarhana Çorbası Nedir?
Tarhana çorbası, Türkiye'de yaygın olarak tüketilen; fermente edilmiş hamur, sebze, baharat ve kimi yörelerde de et ile hazırlanan bir çorba çeşidi. İçindeki malzemeler ve hazırlama yöntemleri nedeniyle tarhana çorbasının lezzeti Türkiye'nin hemen her bölgesinde değişiklik gösteriyor. Tarhana genellikle yaz aylarının sonunda hazırlanıp kurutuluyor ve soğuk kış günlerinde tüketiliyor. Özellikle kış mevsiminde sıcak ve besleyici bir çorba olarak bu lezzet, yediden 70'e her damak tadına hitap ediyor.
2. Bebekler Ne Zaman Çorba İçebilir?
T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanlığının yayınladığı Bebek Beslenmesi adlı rehbere göre bebeklerin ilk altı ay yalnızca anne sütüyle, ilk iki sene boyunca ise anne sütü ve ek gıdayla beslenmesi öneriliyor. Yenidoğan bir bebek için en uygun besin olan anne sütü kolay sindirilebilmesi, bebeği enfeksiyonlara karşı koruması ve ihtiyacı olan besin değerlerini karşılaması açısından büyük önem taşıyor.
Altıncı aydan itibaren anne sütüne ek olarak bebeği yeni gıdalarla tanıştırmak gerekiyor. Peki, altı aylık bebeğe hangi çorba verilir? Esasında, ek gıdaya geçer geçmez bebeklere her yiyeceğin verilmesi önerilmiyor. Özellikle çorba gibi içinde pek çok malzeme olan besinler ilk etapta bebekler için uygun olmayabiliyor. Bunun için ek gıdaya başladığınızda bebeğinize öncelikle meyve ve sebzeleri tanıtmayı tercih edebilirsiniz.
2.1. Aylara Göre Bebeklere Verilebilecek Besinler
İlk altı ay boyunca bebeklerin yalnızca anne sütüyle beslenmesi gerekmekte olup, anne sütü yetersiz kalırsa doktor önerisiyle birlikte formül mama tüketimine başlanabiliyor.
6. ayda bebeklere verilebilecek besinler:
- Anne sütüne devam
- Yoğurt
- Meyve suyu, sebze suyu ve püresi
- Pekmez
- Şekersiz muhallebi (süt ve pirinç unu)
- Yumurta sarısı (1/4 oranında)
- Besinlerin hazırlanmasında az miktarda inek sütü
7. ayda bebeklere verilebilecek besinler:
- Anne sütüne devam
- Yoğurt
- Meyve ve sebze suyu
- Pekmez
- Pirinç unu, pirinç
- Yumurta sarısı (tam)
- Et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et)
- Bitkisel yağlar
- Sebze püresi veya sebze çorbası
8. ayda bebeklere verilebilecek besinler:
- Anne sütüne devam
- Yoğurt
- Meyve ve sebze suyu
- Pekmez
- Et (balık, tavuk etleri ve kırmızı et), kuzu veya tavuk karaciğeri
- Bitkisel yağlar
- İyi ezilmiş ev yemekleri (kıymalı ve sebzeli)
- Tam yumurta veya pastörize peynir
- Tahıl (kırmızı mercimek, kuru fasulye ve nohut ezmesi)
3. Tarhana Bebeklere Ne Zaman Verilir?
T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Dairesi Başkanlığı, yedinci aydan itibaren bebeklerin sebze çorbası tüketebileceğini belirtiyor. T.C. Sağlık Bakanlığı Bergama 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ise yayınladığı Bebek Beslenmesi rehberinde yoğurt tüketimine alışan bebeklere bir yemek kaşığıyla başlamak suretiyle tarhana, yayla ve besleyici değeri yüksek sebze çorbası tüketimini tavsiye ediyor.
Yani bebeklere kaçıncı ayda tarhana çorbası verilir sorusunun cevabı biraz da bebeğin gelişimine ve beslenmesine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Meyve, sebze ve yoğurt tüketimine alışan bebeklere yedinci aydan itibaren çorbaları tattırabilirsiniz. Bebeğinize iyi bir probiyotik kaynağı olan tarhanayı kendi yaşına uygun olarak satın alabilirsiniz. Wefood’un organik bebek tarhanası, domates içermeyen formülüyle tarhana çorbasıyla tanışma sürecinde bebeklerin bünyesine daha iyi uyum sağlayabiliyor. Ancak bebeğiniz ek gıdaya geçiş sürecinde sorun yaşıyorsa, onu herhangi bir yeni gıdayla tanıştırmadan önce muhakkak doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Bebeğinizi lezzetine doyamadığınız tarhana çorbasıyla tanıştırmak için Wefood'un yüzde 100 doğal koşullarda ürettiği organik tarhana çorbasını gönül rahatlığıyla deneyebilirsiniz!
Kaynaklar:
- "6. Ay Sonrası Bebekler İçin Tamamlayıcı Besinler", T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, 2020. (çevrim içi)
- "0-36 Aylık Çocuklarda Sağlık, Bakım ve Beslenme", T.C. Milli Eğitim Bakanlığı. (çevrim içi)
- "6-9 Aylık Bebeğin Beslenmesi", T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2018. (çevrim içi)