Birlikten Doğan Kuvvet: Plastiksiz Temmuz Hareketi

Birlikten Doğan Kuvvet: Plastiksiz Temmuz Hareketi

Daha temiz sokaklara ve okyanuslara sahip olabilmek için dünya genelinde milyonlarca insan, Plastic Free Foundation (Avustralya) tarafından 2011 yılında başlatılan Plastiksiz Temmuz Hareketi'ne dahil oluyor. Çeşitli araştırmalara göre plastik poşetlerin doğada parçalanması 500 ila bin yıl sürüyor. Plastik şişelerin doğada ayrışması içinse 70 ila 450 yıllık bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Bu doğrultuda Birleşik Krallık merkezli Country & Town House, yayınladığı bir makalede Plastiksiz Temmuz Hareketi’ne katılım için aşağıdaki gibi ekolojik alternatifler sunuyor:

  • Plastik diş fırçası yerine bambu diş fırçası
  • Plastik market poşeti yerine bez çanta
  • Plastik kahve ve çay bardakları yerine termos
  • Pet şişeler yerine cam su şişeleri
  • Yeniden kullanılabilen cam veya metal pipetler
  • Streç film yerine balmumundan üretilen saklama kağıtları

İnsanlar Her Gün Yüzlerce Plastik Atık Üretiyor

Statista araştırma şirketinin verilerine göre, 2021 yılında plastik üretimi 400 milyon metrik tona ulaştı. Plastik ürünlerin ömrü ortalama 10 yıl iken plastiklerin ayrışması ve imha edilmeleri ise yaklaşık 500 yıl sürüyor. 

Statista'nın plastik atık istatistiklerine göre, insanlar yılda 350 milyon metrik tondan fazla plastik atık üretiyor. Hükümetlerin mevcut politikalarında bir değişiklik olmadığı takdirde küresel plastik atık üretiminin 2060 yılına kadar üç katına çıkması bekleniyor. Hükümetler tarafından plastik kullanımı üzerindeki vergiler artırılırsa ve plastiksiz yaşama teşvik için çeşitli politikalar uygulanırsa, bu rakamın 700 milyon metrik tonun altına düşebileceği öngörülüyor.

Okyanuslarda 30 Milyon Ton Plastik Atık Mevcut

Statista sitesinde yer alan plastik atık verilerine göre, 1970 ila 2019 yılları arasında okyanuslarda tahmini 30 milyon ton plastik, nehirlerde ve göllerde 100 milyon tondan fazla plastik birikimi tespit edildi. Statista’nın paylaştığı bilgilere göre gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelere kıyasla daha fazla plastik atık üretiyor. Verilere göre okyanusa atılan plastik atıkların yüzde 80'inden fazlası Asya kıtasından kaynaklanıyor. 

Birleşik Krallık’ta Sıfır Atık Şampiyonası Düzenleniyor

Plastik kirliliğine dikkat çekmek için temmuz ayı boyunca tüm dünyada plastiksiz bir yaşam deneyimi teşvik ediliyor. Birleşik Krallık'ta Hamilton belediye meclisi, tek kullanımlık plastik atığını azaltmak için her yıl sıfır atık şampiyonası düzenliyor. Ayrıca Mainstream Green'den Nicola Turner ise “Gündelik İnsanlar için Sıfır Atık” kursunu da Hamilton sakinlerine ücretsiz olarak sunuyor.

Wefood ile Plastiksiz Yaşama Siz de Katılın

Tüketicilerinin doğal beslenmesi kadar gelecek nesiller için doğaya da önem veren temiz gıda markası Wefood, özenle hazırladığı gıdaları cam kavanozlarda veya geri dönüştürülebilir karton paketlerde sunuyor. Plastik poşetteki baharatlara yüksek kaliteli, katkısız ve çevre dostu bir alternatif sunan Wefood organik baharat çeşitleri, cam kavanozlarla daha sürdürülebilir bir dünyaya katkıda bulunuyor. Wefood glutensiz un çeşitleri de cam kavanozlarda muhafaza edilerek plastiksiz yaşama destek oluyor.

Kaynaklar: