Bir bebek sahibi olmak istediğinizi söylediğinizde, çevrenizdeki herkesten çeşit çeşit öneriler duymaya başlamış olmalısınız. Beslenme uzmanı olmasa da hemen herkes "Ekmek yeme, bol bol kuru yemiş tüket." gibi nasihatler verebiliyor. Peki, bunlar gerçekten doğru mu, yoksa doğurganlığı artıran yiyecekler yalnızca bir söylentiden mi ibaret? Hadi, öğrenelim!
Bildiğiniz üzere; hamile kalma olasılığı erkeklerde sperm, kadınlarda yumurta kalitesine göre değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla bazı insanlar beklemediği bir zamanda bile hamile kalabilirken, bazı insanların bu konuda belirli bir süre tedavi görmesi gerekebiliyor. Ne yazık ki hamile kalma şansınızı artıracak sihirli bir değnek yok. Ancak dengeli ve besleyici öğünler hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme organlarının işleyişini destekleyerek olağan fonksiyonlarını sürdürmesine yardımcı olabiliyor. Buyurun, bilimsel araştırmaların ışığında doğurganlığa etkisi olan yiyecekleri keşfedelim!
1. Doğurganlığı Artıran Besinler
Doğurganlık birçok faktörün bir araya gelmesiyle sağlanıyor. Dolayısıyla beslenme düzeninizi bu yönde değiştirmeden ve kendi kendinize doğurganlık tedavisine başlamadan önce, muhakkak doktorunuza danışmanız gerekiyor!
1.1. Antioksidan İçerikli Besinler
Folat ve çinko gibi antioksidanların hem erkek hem de kadın beslenmesinde önemli bir yeri bulunuyor. 2012 yılında genç yetişkin erkekler üzerinde yapılan bir çalışmada antioksidan açısından zengin olan cevizin günde 75 gram tüketilmesi sonucunda sperm kalitesinin artığına dair izlere rastlandı. C ve E vitamini, folat, beta karoten ve lutein gibi faydalı antioksidanlarla dolu meyve, sebze, kuru yemiş ve tahılları siz de günlük öğünlerinize ekleyebilirsiniz.
1.2. Dengeli Kahvaltı
"Kahvaltı günün en önemli öğünü." cümlesini bugüne kadar defalarca kez işittiniz, değil mi? Kahvaltı, uzun saatlerin ardından vücudun tükettiği ilk öğün olduğu için son derece önemli. Kan değerlerini dengelemek ve metabolizmanın uyanmasını sağlamak için güne kahvaltı yaparak başlamanız öneriliyor. Uzun süre tokluk hissi sağlayacak dengeli bir kahvaltı için güne organik yulaf ezmesi tüketerek başlayabilirsiniz.
Yumurtalıklarda çok sayıda kistin oluşumu olarak da bilinen polikistik over sendromu, hamile kalma olasılığını olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Polikistik over sendromlu kadınlar üzerinde yapılan bir araştırma, güne dengeli bir kahvaltıyla başlayan kadınların insülin seviyesinin yüzde 8, testosteron seviyesinin ise yüzde 50 oranında azaldığını belirtiyor. Bu hormonların seviyesinde azalma olması, gebelik için ideal şartların oluşumu açısından önemli bir gelişme olma özelliği taşıyor.
1.3. Süt ve Süt Ürünleri
Kadınlarda yumurta kalitesini artıran besinler arasında A, E, D, K ve K2 vitaminleri açısından zengin olan süt ve süt ürünleri bulunuyor. Amerika'da yapılan bir araştırmaya göre tam yağlı süt ürünleri tüketen kadınların, yarım yağlı süt ürünleri tüketen kadınlara kıyasla daha az doğurganlık sorunu yaşadığı tespit edildi. Halihazırda süt ve süt ürünleri tüketiyorsanız bunları tam yağlı alternatifleriyle değiştirebilirsiniz. Tüketmiyorsanız, beslenmenize bu gıdaları yavaş yavaş ekleyebilirsiniz.
1.4. Doğal Takviye Gıdalar
Açai üzümü, içeriğindeki fenolik bileşikler ve flavonoidler sayesinde yüksek oranda antioksidan içeriyor. Ayrıca meyve asitleri, lif, ve iyi yağ asitleri bakımından da zengin bir tüketim sunuyor. A, C, E ve B grubu vitaminleri ile bakır, manganez, magnezyum ve çinko gibi mineraller açısından zengin olan açai tozu, az miktarda tüketildiğinde bile günlük vitamin ve mineral ihtiyacının önemli bir kısmını karşılamaya yardımcı oluyor.
Mavi ve yeşil bir su yosunu türü olan spirulina, yüksek miktarda protein içeriyor. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağı olan bu bitki, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu temel amino asit türlerine olan gereksinimi karşılamaya destek oluyor. A, E, B1, B6 ve B12 yönünden zengin olan spirulina tozu demir, selenyum, kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, manganez ve bakır gibi değerli mineralleri de içeriyor.
1.5. Ay Çekirdeği
Yapılan araştırmalara göre kavrulmuş tuzsuz ay çekirdeği, hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlığı artıran folat ve selenyum açısından değerli bir yiyecek. Aynı zamanda ay çekirdeğinin besin değerlerinde az miktarda omega 3 ve yüksek miktarda omega 6 yağ asidi de bulunuyor.
1.6. Folik Asit
Hamile kalmayı planlayan ve halihazırda gebe olan kadınlar folik asidi sık sık duyuyor. Peki, folik asit yumurta kalitesini artırır mı? Doğurganlıkta önemli bir yere sahip olan folatın sentetik bir formu olan folik asit, DNA sentezi ve hücre bölünmesinde büyük bir rol üstleniyor. Folik asit yalnızca kadınlara değil, çocuk sahibi olmak isteyen erkeklere de öneriliyor. Yapılan çalışmalara göre, folik asit sperm sayısını artırabiliyor.
Folik asit genellikle hamile kalmayı planlayan ve hamileliği başlayan kadınlara hekimler tarafından tavsiye ediliyor. Yapılan araştırmalara göre folik asit, doğurganlığı desteklemesinin yanı sıra gelişmekte olan fetüste nöral tüp düzensizliklerine karşı da koruma sağlıyor. Özetle; dengeli ve sağlıklı beslenme programları vücudun olağan işleyişine katkı sağladığı için üreme organlarını da olumlu şekilde etkileyebiliyor. Fakat beslenme düzeninizi ve yaşam tarzınızı değiştirmeden önce mutlaka bir hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Beslenmenize katkı sağlayacak organik, vegan, glutensiz ve zengin besin değerine sahip ürünlere Wefood kalitesiyle ulaşabilirsiniz. Siz de hemen şimdi sepetinizi hazırlayarak, kendinize hafif ve besleyici öğünler hediye edebilirsiniz!
Kaynaklar:
- Jerlyn Jones, Rachael Ajmera, "11 Best Fertility Supplements, According to a Dietitian", Healthline, 2023. (çevrim içi)
- Rachel Gurevich, Leyla Bilali, "The Importance of Folic Acid in Female and Male Fertility", Verywell Family, 2022. (çevrim içi)
- Rachel Gurevich, Stephanie Middleberg, "Fertility Foods to Boost Your Odds of Conception", Verywell Family, 2022. (çevrim içi)
- Adrienne Seitz, Mary Jane Brown, "16 Natural Ways to Boost Fertility", Healthline, 2023. (çevrim içi)