World Population'ın açıkladığı veriler, dünyada en çok çölyak vakasının Kuzey Afrika’da kaydedildiğini gösteriyor. Çölyak hastalığına sahip insanların oranı bunun haricinde Finlandiya'da da oldukça yüksek seyrediyor. Ülkede 30 ila 64 yaş arasındaki tüm yetişkinlerin yaklaşık yüzde 2,5'ine çölyak teşhisi konulduğu ifade ediliyor. Araştırmaya göre ayrıca, Finlandiya'daki çocukların da yaklaşık yüzde 1'i çölyak hastalığıyla mücadele ediyor. Dünya genelinde gluten intoleransının en yüksek olduğu ülkeler ise şu şekilde sıralanıyor:
2023 Yılı Ülkelere Göre Gluten İntoleransı |
|
Ülke |
Ülke Nüfusu (2023) |
Hindistan |
1,428,627,663 |
Çin |
1,425,671,352 |
Amerika Birleşik Devletleri |
339,996,563 |
Endonezya |
277,534,122 |
Pakistan |
240,485,658 |
Nijerya |
223,804,632 |
Brezilya |
216,422,446 |
Bangladeş |
172,954,319 |
Rusya |
144,444,359 |
Meksika |
128,455,567 |
Etiyopya |
126,527,060 |
Japonya |
123,294,513 |
Filipinler |
117,337,368 |
Mısır |
112,716,598 |
İran |
89,172,767 |
Türkiye |
85,816,199 |
Almanya |
83,294,633 |
Birleşik Krallık |
67,736,802 |
Kaynak:
"Gluten Intolerance by Country 2023", World Population, 2023. (çevrim içi)
Çölyak Hastalığı Kadınlarda Daha Sık Görülüyor
Verywell Health sitesinde yayınlanan "Is Celiac Disease More Common in Women?" isimli makaleye göre, çölyak hastalığı kadınlarda ve çocuklarda daha sık görülüyor. 100 bin kadın ve erkek üzerinde yapılan araştırmada kadınlarda yüzde 17,4 oranında, erkeklerde ise yüzde 7,8 oranında çölyak teşhisi konulduğu paylaşılıyor.
Çölyak Tanısı 10 Yılda Yüzde 7,5 Artış Gösterdi
The Institute for Functional Medicine’da yayınlanan The Rising Prevalence of Celiac Disease isimli makaleye göre, 2020 yılında yapılan bir araştırmada çölyak hastalığının son 10 yılda ortalama yüzde 7,5 oranında arttığına dikkat çekiliyor. 2023 yılının sonunda paylaşılması beklenen verilerin bu oranı daha da yukarıya çekmesi öngörülüyor.
Kaynaklar:
- Jillian Kubala, "Does gluten sensitivity exist?", Medical News Today, 2021. (çevrim içi)
- Jan-Magnus Kvamme, Sveinung Sorbye, Jon Florholmen, Trond S. Halstensen, "Population-based screening for celiac disease reveals that the majority of patients are undiagnosed and improve on a gluten-free diet" Scientific Reports, 2022. (çevrim içi)
- Srihari Mahadov, Peter H. R. Green, "Celiac Disease", PubMed Central, 2011. (çevrim içi)