Emzirme dönemi, anneler için birçok soruyu da beraberinde getiriyor: Emzirme döneminde beslenme düzeni bebeği nasıl etkiliyor? Ne kadar yemek yemeli? Neleri yemekten kaçınılmalı? Cevaplar sayfanın devamında!
Bebek sahibi olmak ebeveynler için yeni bir hayatın ilk adımı oluyor. Hamilelikle başlayan bu süreçte anneler, kendileriyle birlikte bakıma muhtaç bir insanın daha beslenmesini, gelişimini ve sağlığını düşünme sorumluluğunu üstleniyor. Temel besin kaynağı anne sütü olan bebeklerin gelişimleri tamamıyla annenin beslenme düzenine bağlı oluyor.
Hamilelik dönemindeki beslenme alışkanlıklarının emzirme sürecinde de büyük oranda devam etmesi gerekiyor. Emzirme döneminde de hamilelik döneminde olduğu gibi yenmesi ve yenmemesi gereken pek çok gıda bulunuyor. Öncelikle annenin hem kendisine hem de bebeğine yetecek miktarda sağlıklı besin tüketmesi gerekiyor. Peki, emzirme sürecinde hangi gıdalara önem verilmeli ve bu gıdalar ne kadar tüketilmeli? Öğrenme zamanı!
1. Emzirme Döneminde Beslenmenin Önemi
Anne sütü bebeğin fiziksel, zihinsel ve sosyal gelişimi açısından en faydalı besinlerden biri. Bebeklerin ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslenmesi öneriliyor. Altı aydan itibaren ek gıdalarla tanışmaya başlayan bebeklerin bir yaşına kadar anne sütü tüketimine devam etmesi tavsiye ediliyor. Bu dönemde bebeğin en doğru şekilde beslenebilmesi için annenin beslenme düzeni de büyük önem taşıyor.
Emzirme dönemindeki enerji ve besin ihtiyacı gebeliğe kıyasla daha fazla oluyor. Dolayısıyla annenin önce kendi sağlığı, sonrasında ise bebeğinin sağlığı için yediklerine ve içtiklerine dikkat etmesi gerekiyor. Gebelik sırasında iyi beslenen anne adaylarının vücutlarında, emzirme döneminde kullanabilecekleri yağ depoları bulunuyor. Türkiye Sağlık Bakanlığı verilerine göre, emzirme döneminde süt üretimi için gerekli olan enerji iki kaynaktan sağlanıyor:
- Hamilelikte vücut yağı olarak depolanan enerji
- Besin gruplarından gelen enerji
Emziren kadınların hem kendi vücuduna besin öğelerini depolaması hem de salgıladığı sütün karşılığında enerji, protein, vitamin ve mineral alması için yeterli beslenmesi gerekiyor.
2. Emzirme Döneminde Hangi Gıdalar Yenilebilir?
Vücudun süt üretebilmesi için gebelikte olduğundan daha fazla besin tüketmek gerekiyor. Gebelikte beslenme düzenine ek olarak günde yaklaşık olarak 300 ila 500 kalori daha alınması öneriliyor. Bu ekstra kaloriyi bir paket çikolatadan almak yerine katkısız fındık ezmesi, orta boy bir muz veya elma, 200-250 gram yoğurt ve bir dilim tam tahıllı ekmekten almak en doğrusu oluyor.
Anne sütü, D vitamini hariç bebeğin ilk altı ay boyunca ihtiyaç duyduğu tüm besinleri karşılıyor. Ancak sütün taşıdığı yağ, protein ve karbonhidrat değerleri annenin beslenme düzenine göre her emzirmede değişiklik gösteriyor. Bu nedenle annelerin tüketmesi ve uzak durması gereken besinler bulunuyor.
2.1. Emzirme Döneminde Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
- Gebelik ve emzirme döneminde alkolden mutlaka uzak durulması gerekiyor. Bebek için güvenli kabul edilen bir alkol seviyesi bulunmuyor. Dolayısıyla hem hamilelik hem de emzirme süreci boyunca hiçbir şekilde alkol tüketilmemesi gerekiyor.
- Fazla kafein tüketimi bebeklerin rahatsız olmasına ve hatta uyku düzeninin bozulmasına neden olabiliyor. Kafein tüketiminin günde en fazla 2 ila 3 fincan ile sınırlandırılması öneriliyor.
- Protein ve omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık tüketimine de dikkat etmek gerekiyor. Anne sütü yoluyla aşırı miktarda cıvaya maruz kalan bebeklerin gelişen sinir sistemleri hasar görebiliyor. Bu nedenle cıva oranı yüksek balıklardan uzak durmak gerekiyor.
- Emzirme döneminde de tıpkı hamilelik sürecinde olduğu gibi sigara kullanılmaması ve kullanılan alanlarda bulunulmaması tavsiye ediliyor.
- Soğan, sarımsak, kabak, brokoli, karnabahar, kuru baklagiller ve acılı baharatlar anne sütünün tadının değişmesine neden olabiliyor. Bu gıdaların tüketimi bebeklerde gaz sancısına ve hatta meme reddine dahi yol açabiliyor.
2.2. Emzirme Döneminde Tüketilmesi Gereken Gıdalar
Sağlıklı bir annenin vücudu günde 700 ila 800 miligram süt üretebiliyor. Elbette ki bu sütün üretilebilmesi için gereken enerji ve besin öğelerinin karşılanması gerekiyor. Yeterli miktarda anne sütü üretimi için günde en az 8 ila 12 bardak sıvı tüketmek gerekiyor. Her emzirmenin ardından annenin en az bir bardak su içmesi öneriliyor. Sütün verimliliğini artırmak için ise annenin süt ve organik meyve suları tüketmesi tavsiye ediliyor. Peki, emzirme döneminde hangi besinlerin tüketilmesi öneriliyor?
- Emzirme döneminde de gebelikte olduğu gibi yeterli seviyede karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral alınması gerekiyor.
- Annelerin güne sağlam bir kahvaltıyla başlaması tavsiye ediliyor. Süt, yumurta, peynir, zeytinyağı, yeşillik ve tam tahıllı ekmek gibi besinlerin bu öğünde tüketilmesi tavsiye ediliyor.
- Ara öğünlerde katkısız doğal atıştırmalıklar, kuru yemiş ve meyve gibi gıdaların tercih edilmesi öneriliyor.
- Öğle yemeğinde çorba, yoğurt ve çeşitli sebzeler, bebek rahatsız olmuyorsa da baklagiller yenilebiliyor.
- Akşam yemeğinde ise et, tavuk veya balıkla birlikte yine sebze ve salata tüketimine özen göstermek gerekiyor.
Annelerin ideal bir bir emzirme dönemi için beslenmelerinde katkısız, koruyucusuz ve yüzde 100 doğal besinlere ağırlık vermesi gerekiyor. Wefood, doğal içerikli ürünleriyle gebelikte ve emzirme sürecinde de annelerin yanında!
*Bu sayfada yer alan bilgiler, hekiminiz veya beslenme uzmanınızın vereceği önerilerin yerine geçmemelidir. Beslenmenize dahil edeceğiniz besinleri hekiminize danışmanız gerekmektedir.