Gluten Nedir? Glutensiz (Gluten Free) Ne Demektir?

Gluten Nedir? Glutensiz (Gluten Free) Ne Demektir?

Bitkisel bir protein çeşidi olan “gluten”in ne olduğu hakkında bilginiz var mı? Gluten hakkında detaylı bilgiler, sayfanın devamında!

“Gluten” adını son yıllarda ne çok duymaya başladık değil mi? Tüketilen ürünlerin doğallıktan gittikçe uzaklaşması, GDO’lu besinlerin hayatımızda önemli bir yer kaplaması ve gıdaların içindeki gluten oranının hatırı sayılır miktarda artış görmesi gibi pek çok sebep, gluten ile ilgili yaşanan problemlerin artmasına neden oluyor.

Gluten hassasiyetinden çölyak hastalığına kadar uzanan bu problemler, belirtilerini ancak glutensiz bir beslenme programının benimsenmesiyle hafifletebiliyor. Peki, hangi besinlerin gluten içermediğini öğrenmeye ne dersiniz? Elbette bundan önce, gluten hakkında biraz bilgi sahibi olmak gerek!

1. Gluten Nedir?

 

 

Gluten, buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda doğal olarak bulunan bitkisel bir protein çeşidi. Bu protein, bazı kişilerde bağırsak florasının bozuk olması veya gluten içeren ürünlerin çok sık tüketilmesine bağlı olarak emilim bozukluğuna yol açabiliyor. Gluten alerjisi veya çölyak hastalığı ise glutenin bağırsaklarda emilim gösterememesi ve bağışıklık sistemi tarafından reddedilmesiyle ortaya çıkan rahatsızlıkları oluşturuyor.

2. Glutensiz (Gluten Free) Ne Demek? 

 

Glutensiz (Gluten Free) kelimesi, kısaca “gluten barındırmayan” anlamına geliyor. Fakat bazı gıdalarda doğal olarak gluten bulunmasa bile, üretim tesislerindeki çapraz bulaşma ile ürünler eser miktarda gluten içerir hale gelebiliyor. Glutensiz (gluten free) etiketine sahip ürünler ise tamamen glutensiz mamullere özel hatlarda üretilmiş olup hiçbir şekilde gluten içermeyen ürünleri ifade ediyor. 

3. Gluten Hangi Gıdalarda Yok?

 

 

Gluten; buğday, çavdar ve arpa gibi beslenmenin önemli bir kısmını kapsayan tahılların içerisinde yer alsa da, bazı tahıl çeşitlerinde ve diğer bazı besin grubu üyelerinde bulunmuyor. Bu sayede gluten içermeyen gıdaların tayin edilmesiyle yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni sağlanabiliyor.

Peki, gluten nelerde yok? Şöyle ki meyve sebzeler, baklagiller, balık ve kümes hayvanlarının etleri, yağlar ve süt ürünleri doğal haldeyken gluten içermiyor. Fakat bu gıdalar, işlenmesi ve çapraz bulaşmaya uğramış olmasıyla birlikte doğal glutensiz yapılarını kaybedebiliyor. Bu sebeple paketlenmemiş taze ürünleri tercih etmek veya paketli ürünlerin içeriklerini kontrol etmek, hangi gıdalarda gluten bulunmadığını belirlemek için asıl önemli noktayı oluşturuyor.

Editörün Önerisi: Wefood’un çapraz bulaşma riskini önlemek adına glutensiz mamullere özel hatlarda ürettiği, yüzde 100 glutensiz ve GDO’suz un çeşitlerini denemiş miydiniz? Tüm tariflerinize gönül rahatlığıyla ekleyebileceğiniz Wefood glutensiz un çeşitlerini hemen sipariş verebilirsiniz!

3.1. Bulgurda Gluten Var mı?

Bulgur, buğdaydan elde edilmesi sebebiyle gluten içeren besinler arasında yer alıyor. 

3.2. İrmikte Gluten Var mı?

Durum buğdayından üretilen irmik, doğal olarak gluten barındırıyor. Fakat mısırdan elde edilen mısır irmiği, glutensiz beslenmesi gereken kişiler için ideal bir alternatif olabiliyor.

3.3. Çavdarda Gluten Var mı?

Çavdar, yapısında en çok gluten barındıran tahıllardan birini oluşturuyor. Bu sebeple glutensiz beslenmesi gereken kişiler için uygun bir besin olmuyor. 

3.4. Kepek Ekmeğinde Gluten Var mı?

Kepek ekmeği de buğday kepeğinden üretilmesi sebebiyle gluten barındıran gıdalardan birini oluşturuyor. Ayrıca “Çavdar ekmeğinde gluten var mı?” sorusu da gluten içeren bir tahıl olan çavdardan elde edilmesi sebebiyle olumsuz cevaplanıyor.

4. Glutenin Zararları Nelerdir?

 

 

Gluten, hassasiyete sahip kişilerde, bağırsakta emilememesi ve vücut tarafından reddedilmesi ile birlikte yaşam kalitesini son derece olumsuz etkileyebiliyor. Yetişkinlerde şişkinlik, gaz sancısı, mide bulantısı ve karın ağrısı gibi fizyolojik sorunlara neden olabilen bu protein; psikolojik olarak ise baş ağrısı, kaygı, aşırı yorgunluk ve depresyon gibi problemlere sebep olabiliyor.

Wefood, yüzde 100 glutensiz ürün alternatifleri ile glutensiz beslenmek isteyen kişilere hem rahat hem de lezzetli bir tüketim imkânı sunuyor. Siz de hiç beklemeden Wefood dünyasına “Merhaba!” deyin!

*Bu sayfada yer alan bilgiler, hekiminiz veya beslenme uzmanınızın vereceği önerilerin yerine geçmemelidir.