Pek çok kişi tarafından genellikle hoş aroması ile tanınan Hindistan cevizi yağı, geniş kullanım alanı ile sizi bir hayli şaşırtacak!
Çok sevilen egzotik lezzetler arasında sıkça adı geçen Hindistan cevizi gerek tek başına tüketildiğinde gerekse de tariflere ilave edildiğinde damaklarda nefis bir tat bırakmayı başarıyor. Taze meyve haliyle ya da kurutulup öğütülmüş bir ek malzeme olarak sıklıkla kullanılan bu meyvenin, içerisinde bulunan süt kısmı da çoğu kişinin aşina olduğu lezzetler arasında yer alıyor.
Fakat bir de bu meyveden elde edilen yağ var ki faydaları saymakla bitmiyor. Üstelik Hindistan cevizi yağının faydaları, aklınıza gelebilecek neredeyse tüm alanlar için geçerli! Peki, bu yağın muhtemelen daha önce duymadığınız kullanım şekillerini öğrenmek için öncelikle onu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
1. Hindistan Cevizi Yağı Nedir?
Hindistan cevizi yağı; tropikal iklim kuşağında yetişen palmiye türü cocos nucifera isimli bir ağacın meyvesinden elde edilen organik bir yağ çeşidini oluşturuyor. Bu yağın üretiminde kaynatma, ayrıştırma ve presleme olmak üzere üç farklı yöntem kullanılabiliyor. Fakat yağın içeriğinde doğal olarak bulunan faydalı bileşenlerin korunabilmesi adına en etkili yöntem soğuk sıkım ile üretim oluyor.
2. Soğuk Sıkım Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Üretilir?
Organik soğuk sıkım Hindistan cevizi yağı üretiminin ilk aşamasında, meyveler su ile temizlenerek ayıklanıyor. Kabuklarından ayrılmış olan meyvelerin etli iç kısımları, kurutulduktan sonra presleme bandına taşınıyor. Hiçbir kimyasal ve ısıl işleme maruz kalmadan preslenen meyvelerden, oda sıcaklığında beyaz renge ve katı bir kıvama sahip olan Hindistan cevizi yağı elde ediliyor.
3. Hindistan Cevizi Yağının Kullanım Alanları Nelerdir?
Hindistan cevizi yağı doğal içeriği, yüksek besin değeri, nemi hapsetme özelliği, yoğun aroması ve çok yönlü faydaları ile bilinenden çok daha fazla konuda güçlü etkiler sunuyor. Bu etkileriyle doğru orantılı olarak, kullanım alanları da bir hayli çeşitleniyor. Tüm kullanım alanları kategorilere ayrıldığında ise şu dört ana başlık ortaya çıkıyor:
- Saç - tırnak - cilt bakımı,
- Beslenme,
- Ev içi kullanım ve
- Aromaterapi…
3.1. Hindistan Cevizi Yağının Saç, Tırnak ve Cilt Bakımında Kullanımı
- Nemlendirici olarak tercih edilebiliyor.
- Vücut bakım yağı olarak kullanılabiliyor.
- Farklı doğal içerikler ile karıştırılarak peeling ürünü elde edilebiliyor.
- Cilt temizliği için faydalanılabiliyor.
- Çeşitli cilt problemlerine karşı hedefe yönelik bakımda etkin rol üstleniyor.
- Doğal bir saç maskesi ve saç serumu olarak kullanılabiliyor.
- Tırnaklara güçlü bir görünüm kazandırmak adına doğrudan uygulanabiliyor.
- Deodoranta doğal bir alternatif olarak tercih edilebiliyor.
3.2. Hindistan Cevizi Yağının Gıda Olarak Kullanımı
- Pişirme yağı olarak kullanılabiliyor.
- Salata soslarına ilave edilebiliyor.
- Pasta, kek, krema, kurabiye, puding vb. tatlı tariflerine dahil edilebiliyor.
- Kahve, smoothie, milkshake vb. içeceklere aroma veya daha yüksek besin değeri kazandırmak amacıyla eklenebiliyor.
3.3. Hindistan Cevizi Yağının Ev İçi Kullanımı
- Kimyasal cilalara alternatif olarak ahşap eşyaların parlatılması için kullanılabiliyor.
- Metal ve deri eşyaların yüzey bakımını yapmak ve ömrünü uzatmak adına uygulanabiliyor.
- Mumlara veya buhurdanlıklara damlatılarak doğal bir ev kokusu üretilebiliyor.
- Banyo temizliği ya da toz almada yüzey temizleyici görevi üstleniyor.
- Menteşelerdeki sürtünmeyi azaltmak üzere tercih edilebiliyor.
3.4. Hindistan Cevizi Yağının Aromaterapide Kullanımı
- Buhurdanlık ile yayılan kokusunun negatif enerjiyi nötralize ettiğine inanılıyor.
- Stresi yatıştırması ve rahatlamaya yardımcı olması için kokusundan faydalanılıyor.
- Masaj yağı olarak olarak kullanılabiliyor.
4. Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?
Hindistan cevizi yağının, taşıyıcı (sabit) yağlar kategorisinde yer alması sebebiyle tahriş edici etkisi bulunmuyor. Dolayısıyla bu yağ, ek bir yağa ihtiyaç duyulmadan tek başına kullanılabiliyor. Oda sıcaklığında katı formda olan Hindistan cevizi yağı, cilde temas ettiğinde kolayca eriyebiliyor. Ancak bazı kullanım alanları için önce benmari usulü ile eritilmesi gerekiyor.
5. Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar?
Hindistan cevizi yağı, içeriğinde orta zincirli yağ asitleri barındıran başlıca yağ çeşitleri arasında yer alıyor. Bu gruptaki yağların ortak özelliği gereği sindirim sisteminde kolayca hazmedilebilen Hindistan cevizi yağı, vücut tarafından enerji üretimi için kullanılıyor. Bunun yanı sıra içeriğindeki değerli bileşenlerle de bir adım öne çıkan bu yağın, gıda olarak tüketimi vücuttaki sistemlerin normal fonksiyonunu desteklemek üzere de fayda sağlıyor.
Hindistan cevizi yağının dahilen kullanımının yanı sıra haricen kullanımında da pek çok olumlu etkisi bulunuyor. Bu yağ; özellikle cildin normal görünümünü koruma, nemi hapsetmesini sağlama, cilt problemlerinin görünümünü hafifletme, tırnaklardaki kırılmaları azaltma, saçlara daha parlak ve güçlü bir görünüm kazandırma gibi amaçlarla sıklıkla kullanılıyor. Bununla birlikte Hindistan cevizi yağı, ev içi hijyen ve onarımda da kimyasal ürünlere doğal ve güçlü bir alternatif oluyor. Üstelik rahatlatıcı hoş kokusu da cabası!
6. Hindistan Cevizi Yağının Besin Değeri Nedir?
100 gram Hindistan cevizi yağı, 892 (kcal) kalori enerji değeri sağlıyor. Buna göre, 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı sadece 45 (kcal) kalori içeriyor. Hem beslenme için faydalı bileşenler barındırması hem de vücutta hızla enerjiye dönüşebilmesi sayesinde bu yağ, diyet programlarının da vazgeçilmezi olarak görülüyor.
Siz de bu çok amaçlı yağın sayısız etkisine yüzde 100 güvenilir bir formülle ulaşmak için, katkısız Wefood Soğuk Sıkım Organik Hindistan Cevizi Yağı’nı gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz!