Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Sizin de gün içerisinde tatlı krizleriniz oluyordur. Özellikle yemeklerden sonra kan şekerinde yaşanan dalgalanmalar bu krizleri tetikliyor. Peki, günlük diyetinizde kaçamak yapmadan ya da yapay tatlandırıcılara boğulmadan bu krizleri nasıl atlatabileceğinizi biliyor musunuz? Biz biliyoruz! Siz de bilin diye bugün çok özel bir besinle karşınıza geldik. İşte karşınızda: Keçiboynuzu özü!

Refine şeker, anlık olarak tatlı krizlerine çözüm olabilse de sürekli tüketiminde vücutta bazı önemli değişikliklere yol açabiliyor. Bu değişikliklerin başında ise insülin direncini yükseltmesi ve -günlük kalori alımına dikkat edilmediği takdirde- gözle görülebilir kilo artışı geliyor. Öte yandan kimyasal bileşiklerden elde edilen yapay tatlandırıcılar da beyindeki tat algısını manipüle ederek “tatlı” deneyimi yaratıyor. TÜBİTAK’ta yayınlanan bir çalışmaya göre yapay tatlandırıcıların içerdiği kimyasal bileşikler iştah kontrolünü bozuyor. Peki, tatlı krizlerini doğal lezzetlerle geçirmenin bir yolu yok mu? Tabii ki var. Bunlardan biri de keçiboynuzu özü!

1. Keçiboynuzu Özü Nedir?

 

 

Keçiboynuzu özü, diğer adıyla harnup özü, keçiboynuzu meyvelerinin hijyenik bir suda dinlendirilmesi ve preslenmesi ile elde edilen bir gıda. Doğal yapısı itibarıyla tatlı bir meyve olan keçiboynuzu, birçok tarifte rafine şeker alternatifi olarak kullanılıyor. Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu pekmezinden farklı olarak herhangi bir ısıl işlem kullanılmadan elde ediliyor. Bu nedenle keçiboynuzunun içindeki faydalı bileşikler yüksek oranda korunuyor. 

Keçiboynuzu özü, tüketim öncesi herhangi bir pişirme işlemine ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle oldukça pratik bir tüketim sağlıyor. Keçiboynuzu özünü süte ya da yoğurda karıştırarak ara öğünlerde sağlıklı alternatifler de üretebilirsiniz. Aynı şekilde güne enerji dolu bir başlangıç yapmak için sabah kahvaltınızda da yer verebilirsiniz. 

2. Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir?

 

 

Keçiboynuzu özünün faydaları keçiboynuzu meyvesinin zengin içeriğinden geliyor. Soğuk sıkım yöntemi ile keçiboynuzu özlerinin toplanması sonucu elde edilen bu yoğun kıvamlı sıvı, keçiboynuzunun içindeki bileşiklerin daha konsantre bir biçimde alınmasını sağlıyor. 

Global sağlık portalı WebMd’de yayınlanan bir makaleye göre, keçiboynuzu kan şekerinin ve haliyle insülin seviyesinin ideal dengede tutulmasına yardımcı olabiliyor. 

Ayrıca yine aynı kaynağa göre keçiboynuzu özü, kolesterol ve LDL (kötü kolestorol) seviyelerinin dengelenmesine de katkı sağlayabiliyor.

Keçiboynuzu özü, tanen içeriğiyle de dikkat çekiyor. Tanen, bitkisel gıdalarda bulunan bir polifenol olarak tanımlanıyor. Vücutta antioksidan olarak görev yapan tanenler, hücrelerin oksidatif stresten korunmasına katkı sağlayabiliyor. 

Doğal şeker içeriğinin yanında lif içeriği de yüksek olan harnup özü, lif içeriği ile sindirim sistemini de düzenliyor ve sindirime yardımcı oluyor.

3. Keçiboynuzu Kan Yapar mı?

 

 

Pekmez ya da öz gibi gıdalar hakkında sürekli “Kan yapar mı?” minvalinde sorular soruluyor. Bu sorulardan elbette ki keçiboynuzu özü de nasibini alıyor ve keçiboynuzu özünün kan yapıp yapmayacağı sorgulanıyor. Hemen cevap verelim: Kan hücreleri vücutta kemik iliğinde ve dalakta üretiliyor. Demir minerali ise kan yapısına katılarak kan hücrelerinin oksijen veya besin taşıma kapasitesinde önemli bir rol oynuyor. 

Global sağlık platformu WebMD’de yer alan makaleye göre keçiboynuzu, yüksek oranda demir içeriği sayesinde kan yapımına destek olabiliyor. Bu nedenle harnup özünün faydaları arasında kan üretimine destek olmak da sayılabiliyor.

4. Keçiboynuzu Özü Nasıl Kullanılır?

 

 

Keçiboynuzu özü, güne zinde bir başlangıç yapmak için kahvaltılarda pekmez yerine tercih edilebiliyor. Üstelik tahin ile karıştırılınca da ortaya enfes bir lezzet çıkıyor. Aynı zamanda bu karışım ara öğünlerde ya da gece gelen tatlı krizlerini bastırmak için de kullanılabiliyor.

Keçiboynuzu özünün nasıl tüketileceği konusunda tahin karışımının beraberinde, tadının çikolataya benzemesi de önemli bir avantaj oluyor. Tabii ki çikolatadan daha doğal bileşiklerle! Bu nedenle çikolatalı süt yapmak için de sık sık keçiboynuzu özü tercih ediliyor. Su ile karıştırarak seyreltik bir keçiboynuzu suyu yapabileceğiniz gibi keçiboynuzu özünü yoğurdun ya da tahinin içine katarak da tüketebilirsiniz.

Katkı maddesiz, koruyucusuz ve rafine şeker ilavesiz olarak üretilen Wefood Organik Keçiboynuzu Özü ile tatlı krizlerinizi çok sağlıklı bir şekilde yatıştırmanız mümkün. Hemen deneyin!

Sorumluluk reddi beyanı: Bu içerik tıbbi tavsiye veya beslenme önerisi amacıyla sunulmamış olup sadece bilimsel kaynaklar doğrultusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Keçiboynuzu özü herhangi bir rahatsızlığın tedavisi veya sağlık endişesine karşı önlem amacıyla tüketilmemelidir. Önleyici veya hedefe yönelik beslenme programınıza keçiboynuzu özünü dahil etmeden önce mutlaka hekiminize danışmalısınız. 

Kaynaklar:
“Carob”, RxList, (çevrim içi)
Çelik Sezer, “Yapay Tatlandırıcılar İştahı mı Artırıyor?”, Bilim ve Teknik, 2016, (çevrim içi)
“Carob - Uses, Side Effects, and More”, W ebMD, (çevrim içi)