Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Sizin de gün içerisinde tatlı krizleriniz oluyordur. Özellikle yemeklerden sonra kan şekerinde yaşanan dalgalanmalar bu krizleri tetikliyor. Peki, günlük diyetinizde kaçamak yapmadan ya da yapay tatlandırıcılara boğulmadan bu krizleri nasıl atlatabileceğinizi biliyor musunuz? Biz biliyoruz! Siz de bilin diye bugün çok özel bir besinle karşınıza geldik. İşte karşınızda: Keçiboynuzu özü!

Refine şeker, anlık olarak tatlı krizlerine çözüm olabilse de sürekli tüketiminde vücutta bazı önemli değişikliklere yol açabiliyor. Bu değişikliklerin başında ise insülin direncini yükseltmesi ve -günlük kalori alımına dikkat edilmediği takdirde- gözle görülebilir kilo artışı geliyor. Öte yandan kimyasal bileşiklerden elde edilen yapay tatlandırıcılar da beyindeki tat algısını manipüle ederek “tatlı” deneyimi yaratıyor. TÜBİTAK’ta yayınlanan bir çalışmaya göre yapay tatlandırıcıların içerdiği kimyasal bileşikler iştah kontrolünü bozuyor. Peki, tatlı krizlerini doğal lezzetlerle geçirmenin bir yolu yok mu? Tabii ki var. Bunlardan biri de keçiboynuzu özü!

Keçiboynuzu Özü Nedir?

 

 

Keçiboynuzu özü, diğer adıyla harnup özü, keçiboynuzu meyvelerinin hijyenik bir suda dinlendirilmesi ve preslenmesi ile elde edilen bir gıda. Doğal yapısı itibarıyla tatlı bir meyve olan keçiboynuzu, birçok tarifte rafine şeker alternatifi olarak kullanılıyor. Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu pekmezinden farklı olarak herhangi bir ısıl işlem kullanılmadan elde ediliyor. Bu nedenle keçiboynuzunun içindeki faydalı bileşikler yüksek oranda korunuyor. 

Keçiboynuzu özü, tüketim öncesi herhangi bir pişirme işlemine ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle oldukça pratik bir tüketim sağlıyor. Keçiboynuzu özünü süte ya da yoğurda karıştırarak ara öğünlerde sağlıklı alternatifler de üretebilirsiniz. Aynı şekilde güne enerji dolu bir başlangıç yapmak için sabah kahvaltınızda da yer verebilirsiniz.

Keçiboynuzu Özü Ne İşe Yarar?

Günlük doğal gıda takviyesi olarak tüketiliyor. Yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında şeker yerine kullanılabiliyor. Rengi ve yoğun tadından dolayı tatlı tariflerine ilave edilebiliyor. Düşük glisemik indekse sahip vegan bir gıda olması ile diyet yapanlar ve bitkisel beslenenler tarafından tüketilebiliyor.
Keçiboynuzu meyvesi, kalsiyum minerali bakımından çok zengin bir beslenme sağlıyor. Öyle ki bu meyvenin içeriğindeki kalsiyum oranının, süte göre üç kat daha fazla olduğu biliniyor. Keçiboynuzu, kalsiyumun yanı sıra vücuda gerekli diğer değerli mineraller olan potasyum, çinko ve fosfor da içeriyor. Vitamince de vücuda oldukça güçlü bir destek sağlayan meyvede bol miktarda A, B ve E vitamini yer alıyor. Tüm bunların beraberinde keçiboynuzu, antioksidan özelliği yüksek bir besin olmasıyla da vücuda katkılarını pek çok yönden ikiye katlıyor.

Keçiboynuzu Özünün Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu özünün faydaları keçiboynuzu meyvesinin zengin içeriğinden geliyor. Soğuk sıkım yöntemi ile keçiboynuzu özlerinin toplanması sonucu elde edilen bu yoğun kıvamlı sıvı, keçiboynuzunun içindeki bileşiklerin daha konsantre bir biçimde alınmasını sağlıyor.

Keçiboynuzu Özü ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Keçiboynuzu Özü Günde Kaç Kaşık Tüketilmeli?

Keçiboynuzu özü, günlük olarak ölçülü miktarda tüketilmelidir. Yetişkinler için ideal tüketim miktarı genellikle günde 1-2 tatlı kaşığı, çocuklar için ise günde 1 çay kaşığını geçmemek şeklindedir. Fazla tüketildiğinde kan şekerini yükseltebilir veya sindirim sorunlarına yol açabilir. Herhangi bir sağlık problemi olanların doktora danışarak kullanması önerilir.

Keçiboynuzu Özü Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Keçiboynuzu özü, bebeklere genellikle 1 yaşından sonra ve doktor önerisiyle verilmelidir. Çünkü 1 yaş öncesi bebeklerde sindirim sistemi henüz tam gelişmediğinden, yoğun doğal şeker içeren gıdalar mideye ve bağırsaklara yük olabilir. Ayrıca, alerji riskine karşı ilk denemede çok az miktarda verilmesi ve bebeğin tepkisinin gözlemlenmesi önemlidir. Herhangi bir ek gıdaya geçişte olduğu gibi, keçiboynuzu özü verirken de mutlaka bir uzmandan onay alınmalıdır.

Keçiboynuzu Özü Kaç Aylık Bebeklere Verilir?

Keçiboynuzu özü, bebeklere genellikle 12 aylık süreci tamamlayan bebeklere verilir.

Sorumluluk reddi beyanı: Bu içerik tıbbi tavsiye veya beslenme önerisi amacıyla sunulmamış olup sadece bilimsel kaynaklar doğrultusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Keçiboynuzu özü herhangi bir rahatsızlığın tedavisi veya sağlık endişesine karşı önlem amacıyla tüketilmemelidir. Önleyici veya hedefe yönelik beslenme programınıza keçiboynuzu özünü dahil etmeden önce mutlaka hekiminize danışmalısınız. 

Kaynaklar:
“Carob”, RxList, (çevrim içi)
Çelik Sezer, “Yapay Tatlandırıcılar İştahı mı Artırıyor?”, Bilim ve Teknik, 2016, (çevrim içi)
“Carob - Uses, Side Effects, and More”, W ebMD, (çevrim içi)

Yorum yapın