Kışın en sevilen yanlarından biri de bu mevsimde yetişen meyve ve sebzeleri doyasıya tüketebilmek. Gün içerisinde ya da uzun kış akşamlarında mevsim meyveleriyle renkli tabaklar hazırlayabilir, doyurucu kış sebzesi yemeklerini sofralarınıza taşıyabilirsiniz. O halde kış meyve ve sebzelerini şimdi daha yakından tanıma vakti!
Brokoliden havuca, portakaldan ayvaya kadar birçok çeşitten oluşan kış meyve ve sebzeleriyle beslenme alışkanlıklarınıza yön vermeye ne dersiniz? Birbirinden leziz kış meyve ve sebzeleriyle yemeklerinize, salatalarınıza veya çeşitli tariflerinize tat ve lezzet katmak için sabırsızlandığınızı biliyoruz.
Sofranıza taşıyacağınız meyve ve sebzelerle tüm kış bağışıklık sisteminizin normal fonkiyonlarını desteklemeniz de mümkün. Kış aylarında daha zinde hissetmek ve dış etkenlere karşı vücudunuzu koruma altına almak için kış meyve ve sebzeleri tüketmeye özen gösterebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü ve T.C. Sağlık Bakanlığının yayınladığı kaynaklara göre, yetişkinlerin nişastalı sebzeler hariç günde en az beş porsiyon meyve ve sebze tüketmesi tavsiye ediliyor.
T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Türk Beslenme Rehberi isimli makale, sebze ve meyvelerin kişilerin günlük enerjilerine katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor. Aynı makalade yer verilen bilgilere göre meyve ve sebzeler, mineraller ve vitaminler bakımından özellikle folat, A, B2, C, E vitaminleri ve kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum ve diğer antioksidan özellikte olan biyoaktif bileşenler yönünden oldukça zengin içeriklere sahip. Dolayısıyla taze sebze ve meyvelerin, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminlerin önemli bir kısmının karşılanmasına yardımcı olduğunu söylemek mümkün.
1. Kışın Yetişen Sebzeler ve Özellikleri Nelerdir?
- Brokoli
- Pırasa
- Ispanak
- Havuç
- Lahana
- Karnabahar
- Turp
- Kereviz
Kış mevsiminde yetişen sebzeleri tüketmek hem sebzelerin en leziz halini deneyimlemek hem de daha ekonomik bir tüketim alışkanlığı benimsemek için oldukça önemli. Öyle ki T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının Aralık Ayı Tarım Takvimi içeriğinde paylaşılan bu sebzeler, tüm kış sofralardan eksik edilmeyecek yemeklere ve atıştırmalıklara dönüşüyor.
Uzman onaylı sağlık makaleleri yayınlanan Medical News Today’de paylaşılan The 10 Best Vegetables for Protein adlı içerikten ve Healthline’da yayınlanan The 14 Most Nutrient-Dense Vegetables isimli makaleden alınan bilgilere göre, kış sebzelerinin özelliklerini ve besin değerlerini sizin için bir araya getirdik. Hadi, yakından inceleyin!
1.1. Brokoli
1.2. Pırasa
Kış mevsimi sebzeleri arasında öne çıkan pırasa çeşitli şekillerde tüketilebiliyor. Çoğunlukla yemeklerde ve çeşitli hamur işlerinde tercih edilen bu sebze, çiğ olarak salatalara da eklenebiliyor. Pırasanın besin değerleri ise aşağıdaki gibi:
1.3. Ispanak
A vitamini ve demir bakımından zengin olan ıspanak, kış aylarında kahvaltı sofralarında ve akşam yemeklerinde kendisine yer buluyor. Ispanağın besin değerleri ise aşağıda paylaşılıyor.
1.4. Havuç
Kış salatalarının vazgeçilmezi olan havuç, yüksek A vitamiyle kış günlerinde en çok tüketilen sebzeler arasında bulunuyor. Pek çok yemeğe lezzet katan havucun besin değerleri tablosu şöyle:
1.5. Lahana
Farklı çeşitleriyle kış yemekleri için ideal bir alternatif olan lahana, birçok tarifte kullanılabiliyor. Potasyum bakımından zengin olan lahananın besin değerleri aşağıdaki gibi:
1.6. Karnabahar
Baharatlarla ya da yalnızca doğal tuzlarla benzersiz bir kış yemeği alternatifi olan karbahabar, yüksek bir besin değerine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor.
1.7. Kırmızı Turp
100 gramında 16 kalori bulunan kırmızı turp, kış aylarında sofralardan eksik olmayan sebzelerden. Çoğunlukla bol limonla tüketilen kırmızı turpun besin değerleri ise şu şekilde:
1.8. Kereviz
Soğuk ya da sıcak olarak servis edilebilen kereviz, kendisine has tadıyla kış aylarında birçok kişinin favorisi. Yüksek besin değeriyle öne çıkan kerevizin içeriği şu şekilde:
2. Kışın Yetişen Meyveler Nelerdir?
- Portakal
- Mandalina
- Greyfurt
- Elma
- Kivi
- Armut
Kış mevsiminde satın alabileceğiniz ve keyifle tüketebileceğiniz kış mevsimi meyveleri yukarıdaki gibi sıralanıyor. Birçok makalede paylaşılan bilgiler ışığında, kış mevsimi meyvelerinin özelliklerini ve besin değerlerini sizin için bir araya getirdik. Hadi, vakit kaybetmeden keşfedin!
2.1. Portakal
Kış mevsimi meyveleri denince akla ilk gelen meyvelerden biri olan portakal, A vitamini ve lif bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip. Kış meyve tabaklarının olmazsa olmazı portakalın besin değerleri ise şu şekilde:
2.2. Mandalina
Kış aylarında sıklıkla tüketilen ve mayhoş aromasıyla damaklarda hoş bir tat bırakan mandalina, A vitamini bakımından zengin olmasıyla biliniyor. Mandalinanın besin değerleri tablosu aşağıda paylaşılıyor.
2.3. Greyfurt
Turunçgiller ailesinin bir üyesi olan greyfurt, kış mevsimi meyveleri arasında birkaç adım öne çıkıyor. Tadı ve kokusuyla çok sevilen meyvelerden biri olan greyfurt, aynı zamanda yüksek besin değerine sahip olmasıyla sıklıkla tüketiliyor.
2.4. Elma
Kışın en çok tüketilen meyvelerden biri olan elma, kurutularak da yeniliyor. Bunun yanı sıra çeşitli tariflerde elmanın kendisinden veya suyundan yararlanabiliyor. Granola veya yulaf ezmeleriyle bir araya getirildiğinde kahvaltılarda leziz öğünler yaratabiliyor. Kışın gözde meyveleri arasında yer alan elmanın besin değerleri tablosu aşağıdaki gibi:
2.5. Kivi
Tropikal bir meyve olan ve ekşi tadıyla dikkat çeken kivi, kış aylarında alıp yiyebileceğiniz meyvelerden. C vitamini bakımından son derece zengin olan kiviyi, diğer kış meyveleriyle ve süper tahıllar ile bir araya getirerek doyurucu ve lezzetli kahvaltılar ve ara öğünler hazırlayabilirsiniz.
2.6. Armut
Kış aylarında meyve tabaklarının vazgeçilmezi olan armut, A vitamini bakımından zengin olup vücudun vitamin ihtiyacının bir kısmını karşılamaya katkıda bulunuyor. Armutun temel besin değerleri ise şu şekilde:
Kış mevsiminde beslenme düzeninize kış meyve ve sebzelerini dahil ederken, Wefood’un geniş ürün gamıyla tabaklarınıza renk ve ekstra lezzet katabilirsiniz. Hemen siz de keşfedin!
Sorumluluk reddi beyanı: Bu içerik tıbbi tavsiye veya beslenme önerisi amacıyla sunulmamış olup bilimsel kaynaklar doğrultusunda sadece bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Kış meyve ve sebzelerinin tüketimiyle ilgili mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Kaynaklar:
Temel Besin Grupları, T.C. Sağlık Bakanlığı, (çevrim içi)
Türkiye Beslenme Rehberi, T.C. Sağlık Bakanlığı, 2022, (çevrim içi)
Aralık Ayı Tarım Takvimi, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, (çevrim içi)
The 10 best vegetables for protein, Medical News Today, 2023, (çevrim içi)
The 14 Most Nutrient-Dense Vegetables, Healthline, 2023, (çevrim içi)
Kış: Mevsim meyveleri ve sebzeleri, Parenthub, (çevrim içi)
Hiral Patel, Mevsim Meyvelerine Giriş ve Faydaları, Healthifyme, 2023, (çevrim içi)