Sağlıklı Gıda Üretimi için Kitlesel Bir Neden Daha: Türkiye Yaşlanıyor!

Sağlıklı Gıda Üretimi için Kitlesel Bir Neden Daha: Türkiye Yaşlanıyor!

Sağlıklı Gıda Üretimi için Kitlesel Bir Neden Daha: Türkiye Yaşlanıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bir önceki yıla ait Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları’nı her sene olduğu gibi bu kez de şubat ayında açıkladı. Güncel veriler, ortalama Türkiye nüfusunun geçen yıllara kıyasla artık daha yaşlı olduğuna dikkat çekiyor. Bu da ülkemizde doğal ve sağlıklı gıdalara olan ihtiyacın her geçen yıl artacağına işaret ediyor. 

TÜİK’in yayınladığı Şubat 2024 tarihli nüfus kayıt sonuçlarına göre ülkemizdeki nüfus artış hızı 2022 yılında binde 7,1 iken, bu oran 2023’te daha da azalarak binde 1,1’e geriledi. Doğurganlık hızındaki azalmaya bağlı olarak, Türkiye yaş ortalamasının geçmiş yıllara göre gitgide yükseldiği dikkat çekiyor. Bununla birlikte, yaş ilerledikçe kronik hastalıklara rastlanma yüzdesinin de yükseliş eğiliminde olduğu biliniyor. Özetle; ülkemizdeki yaşlı nüfusun artması ve ortanca yaş değerinin yükselmesi, gıda piyasasında doğal ve sağlıklı gıdalara erişimin artması için güçlü bir neden daha sunuyor.

Kronik Hastalıklar Tüm Dünyayı Tehdit Ediyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2022 yılında yaptığı bir açıklamaya göre dünya genelindeki yaşlı nüfus oranının 2050’ye dek yüzde 12’den yüzde 22’ye çıkacağını öngörüyor. Kuruluş, farklı bir açıklamasında ise nüfusun yaşlanmasıyla beraber kronik hastalıkların artık daha ciddi bir küresel tehdit haline geldiğini belirtiyor. Hem Birleşmiş Milletler hem de DSÖ, dünya genelinde başlıca ölüm nedenleri arasında yer almaları bakımından kronik hastalıkları 21’inci yüzyılın en ciddi sağlık sorunlarından biri olarak nitelendiriyor. 

65 Yaş Üstü Bireylerin Yüzde 66’sı En Az İki Kronik Hastalığa Sahip

Avrupa’da yapılan araştırmalara göre 15 yaş üstü erişkin bireylerin yüzde 40’ında en az bir, 65 yaş üzeri her üç bireyden ikisinde ise en az iki kronik hastalık olduğu biliniyor. Oranlar günümüzde her ne kadar değişmiş olsa da TÜİK’in ülkemizde görülen kronik hastalıklara ilişkin 2008 yılına ait raporu da durumun ciddiyetini açıklamaya yetiyor. Raporda ülkemizdeki ölümlerin toplam yüzde 85 oranında kronik hastalıklardan kaynaklı olduğu; bunda kardiyovasküler hastalıkların yüzde 49, kanser türlerinin yüzde 18, solunum hastalıklarının yüzde 9, diyabetin ise yüzde 2 pay sahibi olduğu açıklanıyor. 

Ülkemizde Sağlıklı Gıdalara Erişim Artık Çok Daha Önemli!

Bilindiği üzere kronik hastalıklara sahip bireylerin sağlıklı olanlara kıyasla daha farklı ve kişiselleştirilmiş bir beslenme planı izlemeleri gerekiyor. Ancak günümüz piyasasında, insan vücudunu pek çok yönden tehdit eden işlenmiş yiyecek ve içeceklerin sağlıklı gıdalara göre daha erişilebilir olduğu da bilinen bir gerçek. Bu da Türkiye gıda pazarında doğal ve temiz içerikli ürün gamına sahip daha fazla markaya ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Nitekim uzmanlara göre kronik hastalıklara karşı koymanın en temel yolu, doğru gıda seçiminden ve daha da önemlisi bu gıdalara kolayca ulaşabilmekten geçiyor. 
Söz konusu temiz, güvenilir, katkısız ve doğal gıdalar olduğunda Wefood daima yanınızda! Hadi, Wefood’un 7’den 70’e güven ve keyifle tüketebileceğiniz doğal mutfak ürünlerine siz de hemen göz atın!