Protein, vitamin ve mineral zengini eşsiz bir besin olan spirulina yosununu daha önce hiç duymuş muydunuz? Sizi bilmiyoruz ama uzaydaki astronotlar bile günlük besin ihtiyaçlarını bu güçlü gıda sayesinde karşılıyor. Şimdi ilginizi çekti, değil mi?
Doğanın şifalı ellerinin uzanmadığı yer yok! Karada yetişen bir çok faydalı besinin yanı sıra denizlerin de oldukça büyük değerler barındırdığını unutmamak gerekiyor. Spirulina da bu önemli değerlerden biri! Spirulina tüketimi özellikle de hayvansal gıda tüketmeyen veganların günlük protein ihtiyacını karşılamaları için sıkça önerilmesinin yanı sıra, sayısız kişinin daha iyi ve dinç hissetmek adına da başvurduğu kaynaklar arasında. Gelin, üstün besleyici özellikleriyle uzay mekiklerine bile girmeyi başaran bu mucize besini daha yakından tanıyalım!
1. Spirulina Nedir?
Spirulina, deniz tabanında yetişen mavi-yeşil bir alg türünü oluşturuyor. Sıkça düşünülenin aksine spirulina, fotosentez sonucu nişasta depolayan bitki türleri arasında değil; daha farklı hücresel yapıya ve aktiviteye sahip olan su yosunu sınıfında yer alıyor. Spirulina osununun yüzde 65’i sadece proteinlerin yapı taşı olan amino asitlerden oluşuyor. 18 farklı amino asit içeren bu gıda, aynı zamanda omega 3 ile 6 yağ asitleri ve demir içeriğiyle de et ürünlerine güçlü bir alternatif olarak konumlanıyor.
2. Spirulina Nasıl Kullanılır?
Spirulina yosunu çok çabuk bozulmaya müsait bir yapıda olduğu için genellikle üreticiler tarafından toz formuna getirilerek satışa sunuluyor. Steril ortamda doğal fiziksel şartlarda kurutulan yosunlar, el değmeden hazırlanarak kuru gıda formunda ambalajlanıyor. Böylece ürün, paketi açılıncaya dek tüm besin değerlerini taze halindeyken olduğu gibi koruyabiliyor.
Günün istenen saatinde kullanılabilen spirulina tozu genellikle yoğurt, smoothie, protein bar, granola vb. besinlere eklenerek tüketiliyor. Ancak spirulinanın besin değerlerini yitirmemesi adına çok yüksek sıcaklıklara sahip gıdaların içerisinde tercih edilmemesi öneriliyor. Sporcular bu gıdayı genellikle spor öncesi veya sonrası tüketmeyi tercih ediyor. Bunun haricinde ürün, enerji verici bileşenleri sayesinde güne başlarken de ideal bir gıda seçeneği oluyor.
3. Spirulina Nasıl Tüketilir?
Spirulina tüketimine bakıldığında, aç veya tok karnına kullanmanın mümkün olduğunu görülüyor. Süt ve yoğurt gibi gıdalara ilave edilebilir özellikte olan spirulina tozu, her öğün yemek veya tatlılarda tüketilmek üzere elverişli bir besin takviyesi olarak değerlendiriliyor. Günün pek çok zamanında başvurulabilen spirulina besini sadece katı gıdalarda değil, toz formu sayesinde sıvıların içine ilave edilerek de kolayca tüketilebiliyor. Böylece günlük rutin içerisinde pek çok birey, kendini daha dinç ve verimli hissetmenin kolay bir yolunu bulabiliyor.
4. Spirulina Ne İşe Yarar?
Spirulina, içeriğindeki güçlü besin öğeleri sayesinde oldukça güçlü ve çok yönlü bir takviye edici gıda olma özelliği taşıyor. Bu yönüyle de “süper gıda/süper toz” çeşitleri arasında yer alıyor. Spirulina yosunu tüketimi, bireylere aynı anda hem protein hem de vitamin ve mineral desteğini çok yönlü olarak sağlıyor. Ürünün içerdiği besin öğelerinin insan vücudunun her gün muhakkak tüketmesi gereken temel bileşenler olduğu görülüyor. Bu da spirulina yosununu, tek başına dahi günlük besin ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayabilecek bir besin kılıyor.
5. Günlük Alınması Gereken Spirulina Miktarı Nedir?
Spirulinanın günlük tavsiye edilen kullanım miktarı iki ila üç yemek kaşığı olarak belirtiliyor. 3 yemek kaşığı (21 gram) spirulina tozu, yaklaşık 14 gram protein içermekte olup 70 kilogramlık bir yetişkinin (kadın/erkek) günlük optimum protein ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayabiliyor. İçeriğinde pek çok güçlü bileşen bulunduğu için spirulinanın fazla tüketimi halinde vücutta istenmeyen etkilerin görülme olasılığı bulunuyor.
6. Spirulina Nerelerde Bulunur?
Spirulina tropik kökenli bir deniz yosunu olduğundan ülkemizde doğal koşullarda yetiştirilemiyor. Tropik iklime sahip bölgelerde ve mineral oranı yüksek sularda yetişen spirulina deniz yosunu, beslenmeye sunduğu olumlu katkılarla dünyanın dört bir yanında yoğun bir şekilde tercih ediliyor. Wefood, organik üretim sertifikasıyla satışa sunduğu spirulina yosununu dünya genelinde en kaliteli üretimin yapıldığı ülkelerden olan Çin’den temin ediyor.
7. Spirulina Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Spirulina başlı başına doğal bir gıda çeşidi olduğu için farklı besinlerin içerisinde bileşen olarak bulunabilecek bir madde değil. Ancak toz formundaki bu ürün, başta yemekler olmak üzere pek çok gıdanın içerisinde kullanılabiliyor. Bu sayede gıdaların besin değeri de spirulina ile çok daha güçlü oluyor.
8. Spirulina Hangi Besinleri İçerir?
Günlük en ideal tüketim miktarına denk gelen bir fincan (112 gram) spirulina tozunun besin değerleri, ABD Tarım Bakanlığı - Tarım Araştırmaları Servisine ait bir veri bankası olan Food Data Central’da şu şekilde aktarılıyor:
-
Kalori: 325 kcal
-
Protein: 64,4 gram
-
Triptofan: 1,04 gram
-
Treonin: 3,33 gram
-
İzolösin: 3,6 gram
-
Lösin: 5,54 gram
-
Lizin: 3,38 gram
-
Metiyonin: 1,29 gram
-
Sistin: 0,741 gram
-
Fenilalanin: 3,11 gram
-
Tirozin: 2,89 gram
-
Valin: 3,93 gram
-
Arjinin: 4,65 gram
-
Histidin: 1,21 gram
-
Alanin: 5,06 gram
-
Aspartik asit: 6,48 gram
-
Glutamik asit: 9,4 gram
-
Glisin: 3,47 gram
-
Prolin: 2,67 gram
-
Serin: 3,36 gram
-
Karbonhidrat: 26,8 gram
-
Lif: 4,0 gram
-
Şeker: 3,5 gram
-
Yağ: 8.6 gram
-
Doymuş yağ: 3,0 gram
-
Tekli doymamış yağ: 0,8 gram
-
Çoklu doymamış yağ: 2,3 gram
-
Omega 3: 922 miligram
-
Omega 6: 1404 miligram
-
Su: 5,24 gram
-
A vitamini: 638 IU (Uluslararası birim)
-
Betakaroten: 383 IU (Uluslararası birim)
-
C vitamini: 11,3 miligram
-
E vitamini: 5,6 miligram
-
K vitamini: 28,6 mikrogram
-
B₁ vitamini: 2,7 miligram
-
B₂ vitamini: 4,1 miligram
-
B₃ vitamini: 14,4 miligram
-
B5 vitamini: 3,9 miligram
-
B6 vitamini: 0,4 miligram
-
B9 vitamini (folat): 105 mikrogram
-
Kolin: 73,9 miligram
-
Kalsiyum: 134 miligram
-
Demir: 31,9 miligram
-
Magnezyum: 218 miligram
-
Fosfor: 132 miligram
-
Potasyum: 1527 miligram
-
Sodyum: 1174 miligram
-
Çinko: 2,2 miligram
-
Bakır: 6,8 miligram
-
Manganez: 2,1 miligram
-
Selenyum: 8,1 mikrogram
9. Spirulina Kalorisi Nedir?
Wefood’un 100 gramlık ambalajlarda satışa sunulan Organik Spirulina Tozu bir pakette toplam 335 kalori içeriyor. Bu doğrultuda, önerilen azami tüketim miktarı olan 3 yemek kaşığı Wefood Organik Spirulina Tozu ise 70,35 kaloriye denk geliyor. Özetle bu besin, güçlü bir içeriğe sahip olmakla birlikte son derece hafif bir gıda olma özelliğine sahip! Ürün ayrıca B12 vitamini açısından da zengin bir tüketim sağlıyor. B12 vitamini ağırlıklı olarak hayvansal gıdalarda bulunduğu için bu gıda, özellikle de veganlar için son derece besleyici bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Spirulina yosununu siz de günlük beslenmenize dahil etmeye karar verdiyseniz, Wefood’un organik üretim sertifikalı katkısız ve temiz içerikli Spirulina Yosunu’nu gönül rahatlığıyla sipariş verebilirsiniz!