Dünya genelinde 5 binden fazla katılımcıyla yürütülen Şubat 2024 tarihli bir anket çalışmasına göre, tüketiciler sürdürülebilir beslenmeyi tercih etmek istiyor ancak mevcut alışkanlıklar ve arz kısıtlılığı nedeniyle bunu gerçekleştirmekte zorlanıyor. Katılımcılar, sürdürülebilir beslenmenin önündeki başlıca faktörler olarak maliyet kaygısı, lezzet önceliği ve ürün bulma zorluğunu öne sürüyor.
Ülkemizde de yaygın olarak faaliyet gösteren prestijli bir gıda servisi ve tesis yönetimi şirketi, ABD Georgia merkezli Harris Interactive araştırma kurumuyla birlikte Uluslararası Sürdürülebilir Gıda Barometresi adlı kapsamlı bir çalışmaya imza attı. 5 bini aşkın kişinin katıldığı bu anket çalışması, günümüz tüketicilerinin sürdürülebilir beslenme bilincini uygulamaya geçirme noktasında nasıl davranışlar sergilediğini gözler önüne seriyor.
Anketin sonuçlarına göre, bireyler beslenme tercihlerini daha sürdürülebilir seçeneklerden yana yapmak istemekle birlikte gerek mevcut tüketim alışkanlıkları gerekse de piyasadaki arz kısıtlılığından dolayı bunu diledikleri şekilde hayata geçiremiyor. Bunun için pek çok katılımcı restoran, okul ve şirket yemekhanesi gibi alanlarda sürdürülebilir gıda alternatiflerine daha fazla yer verilmesi gerektiği fikrinde birleşiyor.
Gıda Seçimlerinde Maliyet Kaygısı Daha Çok Ön Plana Çıkıyor
Anket çalışmasına katılan her 10 kişiden sekizi, yemek seçimlerinde sürdürülebilir davranışlara yönelmenin ekosistem için acil bir ihtiyaç olduğunu ifade ediyor. Ancak buna karşılık günlük beslenmesinde öncelikle gıdaların çevresel etkisine dikkat eden katılımcı sayısı sadece yüzde 30 seviyesinde kalıyor. Katılımcıların yüzde 62’si yemek seçimlerinde lezzete öncelik verdiğini ifade ederken, yüzde 70 gibi büyük bir çoğunluk ise en çok maliyet faktörüne dikkat ettiğini belirtiyor.
Tüketiciler Sürdürülebilir Beslenmenin Zor ve Pahalı Olduğuna İnanıyor
Tüketicilerin yüzde 75’i her ne kadar sürdürülebilir beslenmeye dair olumlu bir algıya sahip olsa da iş bunu hayata geçirmek olduğunda verilen yanıtlar tabloyu değiştiriyor. Nitekim ankete katılan kişilerin yüzde 40’ı, sürdürülebilir beslenmenin maliyet bakımından daha zorlayıcı bir tüketim şekli olduğuna inanıyor. Katılımcıların yaklaşık yüzde 33’lük bir kısmı ise günlük öğünler için sürdürülebilir yöntemlerle üretilen ürünleri bulmanın zor olduğunu ve bu nedenle söz konusu beslenme şeklinin özel bir uğraş gerektirdiğini belirtiyor.
Sürdürülebilir Beslenme için Önce Üreticiler Harekete Geçmeli
Sürdürülebilir beslenmenin tam olarak hayata geçirilebilmesi için gıda üretiminde emisyon oranlarının çiftlikten sofraya dek tüm süreçlerde azaltılması gerekiyor. Araştırmaya öncülük eden gıda servisi ve tesis yönetimi şirketi, bunun için ilk olarak gıda tercihlerinde yerli ve mevsiminde üretilmiş ürünlerin ağırlık kazanması gerektiğine dikkat çekiyor. Diğer üç bileşen ise düşük karbonlu pişirme yöntemleri, temiz enerji kullanımı ve gıda israfının azaltılması olarak belirtiliyor.
Wefood, temel gıdalardan atıştırmalık çeşitlerine kadar tüm ürünlerini doğayı ve çevreyi koruma bilinciyle üreterek tüketicilerine sunuyor. Günlük beslenmeniz için sürdürülebilir yöntemlerle üretilmiş organik gıdalar ve bitkisel doğal mutfak ürünleri arıyorsanız Wefood’a güvenebilirsiniz!