Kahvaltı dünyasında pekmezi tahinden daha iyi tamamlayan bir seçenek var mıdır acaba? Peki ya şerbetli tatlıların şeker oranını dengeleyip bir de üstüne lezzetini arşa çıkaran? Bu iki sorunun cevabı da muhtemelen hayır! Peki, lezzeti ile her daim bir şekilde sofralarımızda yer bulan tahine biraz daha yakından bakmaya ne dersiniz?
Kimi zaman humus ya da babagannuş gibi mezelerin içinde, kimi zaman ise sade haliyle bir tatlının üzerinde… Tahin tüketmek için daima iyi bir neden ve doğru bir yol vardır. Soslarda ve mezelerde vurucu bir başrol oyuncusu olan tahin hem tatlı hem de tuzlu tariflerin bir parçası olacak kadar da uyumlu bir tada sahip. Peki, özellikle Akdeniz ve Orta Doğu mutfaklarında öne çıkan bu lezzetli besin hakkında siz ne kadar bilgi sahibisiniz?
1. Tahin Nedir?
Tahin, ezilmiş ve kabuğundan ayrılmış susam tanelerinden yapılan bir püre ya da ezme olarak tanımlanıyor. İçeriği susam yağı ile zenginleşen tahin, koyu kıvamı ve yoğun tadı ile girdiği her yiyecekte ve sosta kendisini belli ediyor.
2. Tahin Nasıl Yapılır?
Tahinin muhteşem lezzeti kadar üretim kalitesi de önemli. Sonuç olarak üretim kalitesi tahinin kıvamına, yoğunluğuna ve tadına doğrudan etki ediyor. Tahin üretimi için öncelikle susam tanelerinin kırılması ve ezilmesi gerekiyor. Bu kırma ve ezme işlemi taş değirmenlerde ya da pres makinelerinde gerçekleştiriliyor. Tahin üretiminde çoğunlukla herhangi bir ısıl işlem kullanılmıyor. Bu sayede susamların içerdiği besin öğeleri mümkün olan en yüksek seviyede korunabiliyor.
3. Tahin Nasıl Tüketilir?
Tahin, özellikle ekstra enerjiye ihtiyaç duyulan kış aylarında pekmezle ayrılmaz bir ikili olarak görülüyor. Bu besin, pekmezin daha yüksek besin değerine sahip alternatifleri olan keçiboynuzu özü, dut özü vb. tatlı gıdalarla da karıştırılabiliyor. Ama tahinin tek kullanım alanı elbette ki pekmezin ya da meyve özlerinin yanı değil! Şöyle dumanı üstünde yumuşacık tahinli pideye ve kıyır kıyır tahinli kurabiyelere kim hayır diyebilir ki? Ya da nohutla tahinin eşsiz uyumuyla lezzeti zirveye taşıyan humusu görünce bir tabak daha almak istemez misiniz?
Tahini tatlılarda da kullanabilirsiniz. Örneğin; hazırladığınız enfes kabak tatlısını tahinle buluşturarak konuklarınızı mest edebilirsiniz. Ya da mutfakta farklı tat kombinasyonları peşindeyseniz tahinli şekerpare tarifini deneyebilirsiniz. Tercihiniz ister tatlı ister tuzlu isterseniz ana yemek ya da meze olsun, keyfinizi yerine getirecek bir tahinli tarif mutlaka bulunuyor! Hatta biraz bakındığınızda, tahinli kraker vb. katkısız ve leziz hazır atıştırmalıklarla da karşılaşabilirsiniz.
4. Tahinin Faydaları Nelerdir?
Tahin magnezyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri açısından zengin bir içerik sunuyor. Bu yönüyle vücudun günlük mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor. Ayrıca tahinde, susamda bulunan ve vücut için önemli bir bileşen olan polifenoller de bulunuyor. Aynı zamanda tahin, içeriğindeki omega-3 ve omega-6 gibi değerli yağ asitleri sayesinde daha zinde hissetmeye yardımcı olabiliyor.
5. Aç Karna Tahin Yemek Mideye İyi Gelir mi?
Aç karna tahin tüketmenin insan sağlığına etkilerini gösteren herhangi bir çalışma bulunmuyor. Ancak içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinden dolayı güne tahinle başlamanın enerjik bir seçim olabileceği söyleniyor. Aynı zamanda yüksek lif içeriğine sahip olan tahin, sindirim düzeninin sürdürülmesine katkı sunuyor. Bu yönüyle güne yenilenmiş bir başlangıç yapmak için sık sık tercih ediliyor. Yine de midesinde yanma ya da hassasiyet sorunuyla sık karşılaşanların sabahları tahin tüketmeye başlamadan önce hekimlerine danışmaları öneriliyor.
Anadolu’da yetişmiş organik susamlardan elde edilen Wefood Organik Tahin’i siz hala denemediniz mi? Wefood Organik Tahin katkısız, koruyucusuz, yüzde 100 doğal içeriğiyle ilk tadımdan itibaren vazgeçilmeziniz olmaya aday!
Sorumluluk reddi beyanı: Bu içerik tıbbi tavsiye veya beslenme önerisi altında sunulmamış olup sadece bilimsel kaynaklar doğrultusunda bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Tahin herhangi bir rahatsızlığın tedavisi veya sağlık endişesine karşı önlem amacıyla tüketilmemelidir. Önleyici veya hedefe yönelik beslenme programınıza tahini dahil etmeden önce mutlaka hekiminize danışmalısınız.
Kaynaklar:
SaVanna Shoemaker, “9 Surprising Benefits of Tahini”, Healthline, 2019, (çevrim içi)
Darcy McDonough, “5 Reasons To Eat Tahini + The Best Ways To Add To Your Diet”, Mbg food, 2019, (çevrim içi)
Megan Ware, “What are the health benefits of tahini?”, Medical News Today, 2018, (çevrim içi)