Türkiye’de toplam ekilebilir tarım arazisi oranının çayır ve meralar dahil yüzde 30 civarında olduğunu biliyor muydunuz? Sağlıklı beslenmeyle birlikte günümüzde toprak verimliliğini korumanın ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmanın önemi her geçen gün artıyor. Yerel ve organik gıda üretimi ise bugün Türkiye tarım arazilerinin sadece yaklaşık yüzde 2’sini kapsıyor.
Uluslararası Toplum Araştırmaları Dergisi’nde yayımlanan bir araştırma raporu, kişilerin günümüzde sağlıklarını korumak için organik ve yerel gıdaya yöneldiklerini ortaya koyuyor. Disiplinler arası Girişimcilik ve Yenilikçilik Çalışmaları Dergisi’nde yayımlanan Organik Tarımda Yurt İçi ve Yurt Dışı Pazar Olanakları adlı makale ise bu tercihlerde refah düzeyinin etkisine dikkat çekiyor. Söz konusu makale, son yıllarda gerek çevre ve sağlık bilincinin artması gerekse de Covid-19 pandemisi ile birlikte, özellikle gelişmiş ülkelerde organik ürünlere olan talebin arttığını ifade ediyor.
Doğaya ve İnsanoğluna Verilen Değer: Yerel ve Organik Gıdalar
T.C Tarım ve Orman Bakanlığının paylaştığı bilgilerde, yerel ve organik gıdaları tercih etmenin kişilerin katkısız ve doğal beslenmesine destek olduğu belirtiliyor. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenleri tarafından hazırlanan Organik Gıdaların Besin Kalitesi ve İnsan Sağlığına Etkileri Yönünden Değerlendirilmesi adlı çalışmada ise, besin değeri açısından zengin olmalarının organik gıda tüketimine verilen önemin artmasında etkili olduğu ifade ediliyor.
Lezzet Faktörü de Tercihlere Yansıyor
İstanbul Üniversitesi bünyesinde hazırlanan Organik Tüketimde Tüketici Davranışını Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Pilot Araştırma adlı makale, orijinal tatlarını ve kokularını koruyan organik gıdaların tüketiciye çok daha lezzetli bir tüketim sunduğuna dikkat çekiyor. Organik ve yerel gıdaların lezzet bakımından daha doyurucu olması bu gıdaların tüketimine verilen önemi doğrudan artıyor.
Yerel ve Organik Tarımla Hedef Sürdürülebilir Gelecek!
Sürdürülebilir bir gelecek inşa etmenin temelini oluşturan yerel ve organik gıda üretimi, gıda ve su krizini önleme noktasında da etkili bir seçenek olarak kabul ediliyor. Organik ve yerel tarım, araştırmalara göre toprağın, suyun ve yeryüzünde yaşayan tüm canlıların devamlılığı açısından da büyük bir değer oluşturuyor.
Yerel ve Organik Gıda Tüketimi Pazar Payını Artırıyor!
Global tarım sektörüne dair veriler, 1999’da dünyada 11 milyon hektarda gerçekleşen organik tarımın 2020’de 74,9 milyon hektara ulaştığını ortaya koyuyor. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınan bilgilere göre ise Türkiye’de toplam tarımsal alan içerisinde organik tarım yapılan alan, 2020 yılı verilerine göre yüzde 1,6 seviyelerinde. Bununla birlikte Türkiye ekonomisinde büyük bir söz sahibi olan yerel gıda üretiminin, tüketicilerin algı ve tutumları doğrultusunda gıda pazarındaki payını önümüzdeki yıllarda daha da artırması bekleniyor.
Kaynakça:
- 13.4 Organik Tarım Alanları ve Üretim Miktarları, Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2022, (çevrimiçi)
- ORGANİK TARIMIN ÖNEMİ, Ankara Ticaret Borsası, (çevimriçi)
- Neden Organik Ürün Tüketmeliyiz, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, (çevrimiçi)
- EKİN KARAPINAR, ORGANİK TÜKETİMDE TÜKETİCİ DAVRANIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÜZERİNE BİR PİLOT ARAŞTIRMA, 2020, (çevrimiçi)
- Sabahattin ÇELİK, Kimler, Neden Organik Gıda Satın Alıyor? Bir Alan Araştırması, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2013 (çevrimiçi)
- Sami Sonat Özdemir, Organik Gıda Tüketiminin İki Güdüleyicisi Olarak Korku ve Haz: Türk Tüketiciler Üzerine Bir Araştırma, Uluslararası Toplum Araştırması Dergisi, 2021, (çevrimiçi)
- Erol USTAAHMETOĞLU, İsmail Tamer TOKLU, Organik Gıda Satın Alma Niyetinde Tutum, Sağlık Bilinci ve Gıda Güvenliğinin Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2015, (çevrimiçi)
- Selen Akan, Ruhsar Yanmaz, Organik Gıdaların Besin Kalitesi ve İnsan Sağlığına Etkileri yönünden Değerlendirilmesi, DOĞU KARADENİZ II. ORGANİK TARIM KONGRESİ, 2015, (çevrimiçi)