New Mexico Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, organik gıda tüketiminin obeziteyi azaltmada etkili olabileceğine dikkat çekiyor. 104 binden fazla yetişkine ait verilerden elde edilen sonuçlar, organik gıdaları tercih eden bireylerin endüstriyel tarım ürünleriyle beslenenlere kıyasla daha düşük obezite riskine sahip olduğunu gösteriyor.
New Mexico Eyalet Üniversitesinde çalışan halk sağlığı profesörü Jagdish Khubchandani ve ekip arkadaşlarının yaptığı Organic Food Consumption and Risk of Obesity: A Systematic Review and Meta-Analysis adlı araştırma, obeziteyle mücadeleye farklı bir pencere açıyor. Çalışmada organik gıdalar tüketmenin vücut ağırlığı üzerindeki etkilerini inceleyen araştırmacılar çarpıcı sonuçlara ulaştığını vurguluyor. Öyle ki araştırmada organik gıda tüketenlerde obezite yatkınlığının tüketmeyenlere kıyasla yüzde 11 daha az olduğu vurgulanıyor. Bu fark organik gıdaların geleneksel tarım ürünlerine kıyasla daha küçük boyutlara sahip olması, daha az şeker ve daha yüksek lif içermesiyle açıklanıyor.
Organik Gıda Tüketen Bireylerin Sonuçları Şaşırtıyor
Khubchandani öncülüğünde yürütülen araştırma, 104 bin 488 sağlıklı denek üzerinde yapılan sonuçları gösteriyor. Çalışmada denekler arasından sadece 39 bin 425 yetişkinin organik gıda tükettiği bilgisi yer alıyor. İki grubun karşılaştırılmasıyla yapılan dört araştırmada bin 625 obezite vakası tespit edildiği, organik gıda tüketen kişilerde bu oranın daha az olduğu paylaşılıyor.
Araştırma, organik gıda tüketmeyen bireylerin vücut ağırlıklarına ve yağ oranlarına bakılarak obeziteye yakalanma risklerinin daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Yapılan analizler sonucunda, organik gıda tüketiminin obezite riskinde yüzde 11’lik bir azalma sağladığı ve bu doğrultuda da obeziteyi önlemek için uygun bir strateji olabileceği vurgulanıyor.
Obezite, Kronik Hastalıklara Davetiye Çıkarıyor
Araştırmada elde edilen sonuçlara göre uzmanlar diyabet, insülin direnci, yüksek tansiyon ve kardiyovasküler hastalıklar gibi önemli rahatsızlıklara yakalanma riskini artıran obeziteye karşı önlem almanın önemini vurguluyor. Bu araştırmayla birlikte, obeziteden korunma noktasında doğal mutfak ürünlerinin yanı sıra organik gıdaların da tüketicilerin radarına yeniden girmesi bekleniyor.
Organik Gıdaların Faydalarını Vurgulamak Önem Taşıyor
Profesör Khubchandani, araştırmasında organik gıdaların küresel pazardaki değerini hızla artırmasına karşılık bu ürünlerin faydalarına değinen yeterince bilimsel çalışma olmadığına dikkat çekiyor. Organik gıdaların tercih edilme sıklığını artırmak için bu konunun elzem olduğuna değinen Khubchandani, söz konusu besinlerde büyük bir potansiyel olduğunu ve bu potansiyelin insanlarla paylaşılmasını gerektiğini ifade ediyor.
Kaynaklar:
Akshaya Srikanth Bhagavathula, Kota Vidyasagar, Jagdish Khubchandani, Organic Food Consumption and Risk of Obesity: A Systematic Review and Meta-Analysis, Healthcare, 2022.(çevrim içi)
NMSU Studies: Organic Food May Reduce Obesity, Sweetened Beverages May Increase Heart Disease Deaths, New Mexico State University, 2022.(çevrim içi)