Yaz mevsiminde salkımından sarkan sulu ve tatlı üzümlerin damakta bıraktığı leziz tadı hepimiz biliyoruz. Peki, bu enfes meyveyi yılın her döneminde tüm doğallığıyla tüketebileceğinizi söylesek ne düşünürsünüz?
Üzüm bazı inanışlarda insanlığa verilmiş kutsal bir armağan olarak kabul ediliyor. Özellikle yaz mevsimlerinde üzümün taze hali bolca tüketiliyor. Farklı renklerdeki ve lezzetlerdeki çeşitleriyle bu değerli meyvenin geniş bir kullanım alanı da bulunuyor. Ancak ne yazık ki, sonbahar mevsimiyle birlikte taze beyaz üzümlerin enfes lezzetiyle vedalaşmak gerekiyor.
Antik Yunan döneminden beri üzüm çeşitleri mutfaktan tıbba kadar pek çok alanda kullanılıyordu. Eski medeniyetler için çok önemli bir meyve olan üzümün Yunan mitolojisinde bir tanrısı bile bulunuyor. Anavatanı Orta Doğu ve Kafkasya olan bu tatlı meyve, günümüzde pek çok bölgede yetiştiriliyor. Peki, beyaz üzümü yılın her dönemi doğal şekilde tüketme fikri kulağa nasıl geliyor? Üzüm özüyle tanışın!
1. Üzüm Özü Nedir?
Üzüm özü, mevsiminde toplanan beyaz üzümlerin farklı işlemlerden geçmesi sonucu elde ediliyor. Üzüm özünün üretildiği beyaz üzüm ise asmagiller familyasından gelen çiçekli ve meyve veren bir asma çeşidi. En eski meyve türlerinden biri olarak kabul edilen üzüm şarap, reçel, kuru yemiş, sirke ve üzüm özü olarak kullanılabiliyor. Görünüş olarak üzüm pekmezine benzeyen üzüm özünün tat ve besin değerleri pekmeze kıyasla daha yüksek oluyor. Taze meyve tadını veren üzüm özü, faydalı bileşenleri sayesinde çeşitli alanlarda kullanılıyor.
2. Üzüm Özü Nasıl Tüketilir?
Üzüm özü sabah ve ara öğünlerde tek başına tüketilebiliyor. Bunun yanı sıra suya ilave edilerek günlük su ihtiyacının lezzetli bir hale gelmesi de sağlanabiliyor. Kahvaltı öğününde reçel, marmelat veya pekmez tüketimine daha yüksek besin değerine sahip bir alternatif olarak da tercih edilebiliyor. Tatlı tarifleri için sos, şeker içeren tarifler içinse doğal bir tatlandırıcı olarak üzüm özü kullanılabiliyor.
Raflarda çeşitli üzüm özleri bulunuyor. Ancak sadece doğal ve katkısız bir besin takviyesi arayışında olanlar, Wefood’un Organik Üzüm Özü’ne bir şans verebilir! GDO'lu tohum ve tarım ilacı kullanılmadan, yüzde 100 doğal koşullarda yetiştirilmiş üzümlerden elde edilen bu üzüm özü, taze üzüm tadını dört mevsim hissetmek isteyenler için ayrıcalıklı bir seçenek sunuyor.
3. Üzüm Özü Nasıl Üretilir?
Üzüm özü, mevsiminde toplanan üzümlerin temizlenmesi, sap ve yaprak gibi yenilmeyen kısımlarından ayıklanması ve soğuk presleme makinelerinde sıkılmasıyla üretiliyor. Bu sayede soğuk sıkım üzüm özü hazırlanabiliyor.
4. Üzüm Özü Hangi Maddeleri İçerir?
Kalsiyum, sodyum, demir, çinko, magnezyum, selenyum ve potasyum mineralleri bakımından zengin olan üzüm özünün içeriğinde A, B vitamini çeşitleri, C ve E vitaminleri de bulunuyor. Beyaz üzümün kabuklarında bulunan resveratrol isimli bir fitoaleksin de yer alıyor. Bu fitoaleksin sayesinde üzüm özü antioksidan açısından güçlü bir besin kaynağı oluyor. İçerik bakımından son derece zengin olan üzüm özünün faydaları ise şu şekilde:
-
Üzüm özü yüksek besin değerleri sayesinde takviye edici gıda olarak alınabiliyor.
-
Rafine şeker kullanımına doğal bir alternatif sunuyor.
-
Günlük tatlı ihtiyacının da doğal yollarla karşılanmasına yardımcı oluyor.
Katkısız ve doğal içerikli üzüm özleri veganlar, çocuklar, bebekler ve çölyak hastaları gibi özel beslenme grupları için ideal bir gıda oluyor. Ancak çölyak hastalarının satın aldıkları üzüm özlerini çapraz bulaşma riskine göre de kontrol etmesi gerekiyor. Wefood’un organik tarım sertifikalı üzüm özü, ayrıca glutensiz olması yönüyle de bu konuda ideal bir seçenek oluyor.
5. Üzüm Özü Ne Kadar Tüketilmelidir?
Katkısız ve doğal içeriklere sahip üzüm özlerini siz de aile boyu gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ancak her üründe olduğu gibi üzüm özünün de ölçülü şekilde tüketilmesi gerektiğini unutmamalısınız. İçeriğindeki yoğun bileşenler nedeniyle üzüm özünün fazla miktarda tüketilmesi vücutta istenmeyen birtakım etkilere yol açabiliyor. Bu besini takviye amacıyla kullanmadan önce ise her olasılığa karşılık mutlaka doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Siz de rafine şekere karşı natürel ve katkısız alternatifler arıyorsanız, Wefood’un doğal bitkisel tatlandırıcı çeşitlerini hemen keşfetmelisiniz!